Μουντιάλ 2018: Ο Κουαρέσμα κρατά ζωντανό το ποδόσφαιρο

26/06/18 • 20:18 | UPD 26/06/18 • 20:18

Μέσι, Ρονάλντο και Νεϊμάρ τσακώνονται για το χρήμα. Πραγματικός αστέρας είναι ο Κουαρέσμα και ο κάθε Κουαρέσμα.

Στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου τα σύμβολα που κυριαρχούν είναι συγκεκριμένα και πολλές φορές επιβαλλόμενα. Μέσι, Ρονάλντο, Νεϊμάρ. Αστέρας που είναι αστέρες σε πολλά άλλα πράγματα εκτός από το ποδόσφαιρο. Όχι, όσα γκολ κι αν βάλουν, όταν τσακώνονται για το ποιος παίρνει τα περισσότερα και το ρίχνουν στους θεατρινισμούς δεν είναι πραγματικοί αστέρας. Πραγματικός αστέρας είναι ο Κουαρέσμα και ο κάθε Κουαρέσμα.

Γράφει ο Βαγγέλης Λημνιώτης

Πριν λίγες μέρες μιλούσαμε για τον Μόντριτς. Μετά εμφανίστηκε ο Τόνι Κρος. Τώρα ο Κουαρέσμα. Το Μουντιάλ αποδεικνύεται σημαντικό γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο. Γιατί τοποθετεί στο περιθώριο τον Μέσι και το Νεϊμάρ – ο Κριστιάνο του ξέφυγε – και ρίχνει τα φώτα της προβολής σε αυτούς που προάγουν την ουσία του αθλήματος. Αυτούς που δεν μιλάνε πολύ, δεν είναι δήθεν, δεν είναι συγκεντρωτικοί και αρκούνται στη μπαλίτσα.

Τη στιγμή που ο Μέσι ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις στη Μπάρτσα και το παίζει ιδιοκτήτης, ζητώντας αμύθητο συμβόλαιο, τη στιγμή που ο Κριστιάνο φεύγει από τη Ρεάλ γιατί δεν του δίνουν ένα ευρώ παραπάνω από τον Μέσι, τη στιγμή ο Νεϊμάρ υποδύεται τον τραυματία επειδή βαριέται να παίξει σε κάποια ματς, υπάρχουν αυτοί ήρωες.

Ο Λούκα, ο Τόνι, ο Ρικάρντο. Οι οποίοι πετυχαίνουν και γκολάρες. Για γκολ όπως του Κουαρέσμα θυμάσαι ξανά τον ρομαντισμό του ποδοσφαίρου. Ο Κουαρέσμα θα μπορούσε να είχε γίνει αυτό που είναι ο Ρονάλντο. Αδιαφόρησε γι΄αυτό. Το μόνο που ήθελε και θέλει είναι να κάνει αυτό το εξωτερικό φάλτσο του. Σαν παιδί που δοκιμάζει κάτι στην αλάνα και μετά το κάνει συνεχώς.

Παρά το ότι παίζει στο τουρκικό πρωτάθλημα εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχασε τη σπίθα του. Με αυτή την αλητόφατσα που έχει, εξακολουθεί να κάνει τις τρελές του τρίπλες και να σουτάρει με εξωτερικό φάλτσο.

Αυτή τη σπίθα την είχαν και ο Μέσι με τον Κριστιάνο πριν από 5-6 χρόνια. Άφησαν τον εαυτό τους να γεμίσει από μεγαλομανία και κοντράρονται περισσότερο εκτός παρά εντός γηπέδου. Η δική τους κόντρα γέννησε τύπους σαν τον Νεϊμάρ. Ο ένας ανεβάζει φωτογραφίες με κατσίκες για να δηλώσει ότι είναι ο GOAT. Ο άλλος πανηγυρίζει για γκολ με πέναλτι στο 93, μετά από κόκκινη στον μεγάλο αντίπαλο, βγάζοντας τη μπλούζα του και σφίγγοντας κοιλιακούς. Μαζί με το Νεϊμάρ βουτάνε και ασύδοτα στη μικρή περιοχή μπας και κοροϊδέψουν τον διαιτητή. Ο Ρονάλντο το πέτυχε από το πρώτο λεπτό του στο Μουντιάλ.

Η δική τους παιδιάστικη (με την χείριστη έννοια) συμπεριφορά είναι που κρατάει στην αφάνεια τους τύπους που προσφέρουν τις όμορφες στιγμές στα παιδιά. Η κόντρα για Μέσι και Ρονάλντο είναι τοξική. Αντιθέτως, το γκολ του Κουαρέσμα είναι το σημείο που ο κάθε πιτσιρικάς και φίλαθλος καταλαβαίνει γιατί το ποδόσφαιρο είναι αυτό που είναι.

Και χρειάζεται να το εξυμνούμε, γιατί στην ουσία το άθλημα δεν είναι ζωντανό σήμερα. Είναι ένα ανθρωποειδές. Έχει φύγει πολύ μακριά από όσα το έκαναν το όπιο των λαών. Ίσως να είναι πολύ ευτυχής η συγκυρία όταν Μέσι και Κριστιάνο σταματήσουν τη μπάλα. Γιατί η παρουσία τους εκτόξευσε τα συμβόλαια και κάθε Ραχίμ Στέρλινγκ ή Λιρόι Σανέ παίρνουν συμβόλαια 7 και 8 εκατομμυρίων σε ηλικία 19 ετών.

Κουαρέσμα, Μόντριτς, Κρος σας ευχαριστούμε!