Μουντιάλ 2026: Πριν από τέσσερα χρόνια, φαινόταν πως η ιστορία του Λιονέλ Μέσι είχε φτάσει στο τέλος της.
Πριν από τέσσερα χρόνια έμοιαζε σαν η ιστορία του Λιονέλ Μέσι να είχε ολοκληρωθεί.
Είχε επιτέλους κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, σε ηλικία 35 ετών, σε αυτό που ο ίδιος είχε δηλώσει πως θα ήταν ο τελευταίος του αγώνας στη διοργάνωση. Και –ανάλογα με την οπτική του καθενός– είχε εδραιώσει τη θέση του ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.
Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στα 31 του, πολλοί –ακόμη και άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος– πίστευαν ότι είχε δώσει τον τελευταίο του αγώνα σε Μουντιάλ και πως θα ολοκλήρωνε την καριέρα του χωρίς να κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο.
Κι όμως, στα 39 του, βρίσκεται ακόμη εδώ όπως αναφέρει το BBC, οδηγώντας την Αγγλία σε ήττα και στέλνοντας την Αργεντινή στον δεύτερο συνεχόμενο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Οι δύο ασίστ του Μέσι βοήθησαν την ομάδα της Νότιας Αμερικής να ανατρέψει το σκορ και να επικρατήσει με 2-1, φτάνοντας συνολικά τις τέσσερις ασίστ στο Μουντιάλ του 2026, μαζί με οκτώ γκολ.
Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και δεύτερος στις ασίστ.
Η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει την Ισπανία –τη χώρα στην οποία ο Μέσι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του με την Μπαρτσελόνα– στον τελικό της Κυριακής στο Νιου Τζέρσεϊ.
«Είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία. Δεν ξέρω τι άλλο θα έπρεπε να κάνει για να το αποδείξει. Η πλειονότητα των Ισπανών τον αγαπά», δήλωσε ο προπονητής της Αργεντινής, Λιονέλ Σκαλόνι.
Ο σχολιαστής του BBC, Μάικα Ρίτσαρντς, είπε:
«Έχουν τον Λιονέλ Μέσι. Έχουν τον GOAT. Τον κορυφαίο όλων των εποχών.
»Στα μεγάλα παιχνίδια όλα κρίνονται στις στιγμές. Νομίζαμε ότι ίσως αυτές οι στιγμές θα ανήκαν στον Τζουντ Μπέλιγχαμ ή τον Χάρι Κέιν, αλλά γι’ αυτό ο Μέσι είναι ο βασιλιάς.»
Πώς ο Μέσι κατέστρεψε τις ελπίδες της Αγγλίας
Ο πρώην επιθετικός της Μπαρτσελόνα και της Παρί Σεν Ζερμέν δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ την Αγγλία στην καριέρα του – και ο Τόμας Τούχελ, όπως και κάθε φίλαθλος των «Τριών Λιονταριών», θα εύχονταν να είχε παραμείνει έτσι.
Στο πρώτο ημίχρονο, που χαρακτηρίστηκε από έντονες μονομαχίες, ο βετεράνος άσος έδειξε την ποιότητά του με μερικές εξαιρετικές επαφές, αγωνιζόμενος κυρίως σε πιο κεντρικό ρόλο.
Όμως, αφού ο Άντονι Γκόρντον έδωσε προβάδισμα στην Αγγλία στο 55ο λεπτό, η Αργεντινή ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της.
Καθώς ο Τούχελ πέρασε περισσότερους αμυντικούς στον αγωνιστικό χώρο και η Αγγλία οπισθοχώρησε, η Αργεντινή είχε 88% κατοχή της μπάλας στα επόμενα 37 λεπτά.
Ο Μέσι, έχοντας μετακινηθεί στη δεξιά πτέρυγα, έκανε πραγματικό πάρτι.
«Το ότι βάλαμε τον Μέσι στο άκρο της επίθεσης ήταν το κλειδί για εμάς», δήλωσε μετά το παιχνίδι ο τερματοφύλακας Εμιλιάνο Μαρτίνες.
Ο Μέσι ολοκλήρωσε εννέα επιτυχημένες ντρίμπλες και μοίρασε δύο ασίστ απέναντι στην Αγγλία, και έτσι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής από το 1966 και μετά που το καταφέρνει σε νοκ άουτ αγώνα Μουντιάλ.
Ολόκληρη η ομάδα της Αγγλίας είχε συνολικά μόλις επτά επιτυχημένες ντρίμπλες.
Ο Μέσι είχε επτά επαφές μέσα στην αντίπαλη περιοχή – όσες είχαν συνολικά όλοι οι Άγγλοι παίκτες μαζί. Το ίδιο ίσχυε και για τις τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε.
Επιπλέον, πραγματοποίησε εννέα σέντρες, τις περισσότερες από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή στον αγώνα.
Και οι δύο σημαντικότερες από αυτές κατέληξαν σε γκολ.
Στο πρώτο, από εκτέλεση κόρνερ, βρήκε τον Έντσο Φερνάντες, ο οποίος ισοφάρισε σε 1-1 στο 85ο λεπτό με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή.
Στη συνέχεια, στις καθυστερήσεις, σέντραρε για τον Λαουτάρο Μαρτίνες, ο οποίος με κεφαλιά χάρισε τη νίκη στην Αργεντινή.
Ο Ρίτσαρντς σχολίασε:
«Περπατάει στο γήπεδο για μεγάλα διαστήματα και ξαφνικά ζωντανεύει μόλις η μπάλα φτάσει στα πόδια του.
»Τότε εμφανίζεται η ιδιοφυΐα του και, πολλές φορές, αυτή είναι όλη η διαφορά.»
Ο πρώην τερματοφύλακας της Αγγλίας, Τζο Χαρτ, πρόσθεσε:
«Οι Άγγλοι γύρισαν πίσω, όπως είχαν κάνει απέναντι στο Μεξικό και τη Νορβηγία, κλείνοντας όλους τους χώρους.
»Αυτό όμως έδωσε στον Λιονέλ Μέσι το “κλειδί” για να ξεκλειδώσει την άμυνα. Κυριάρχησε απόλυτα στα τελευταία 15 λεπτά.»
Ο αρχηγός της Αγγλίας, Χάρι Κέιν, δήλωσε:
«Για μεγάλο μέρος του αγώνα τον περιορίσαμε πολύ καλά. Αλλά, όπως συμβαίνει πάντα με τους πιο επικίνδυνους παίκτες στον κόσμο, όταν έχουν την μπάλα μπορούν να δημιουργήσουν κάτι από το τίποτα. Είναι ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών για κάποιο λόγο.»
Μπορεί ο Μέσι να κατακτήσει το Χρυσό Παπούτσι;
Αυτό το καλοκαίρι ο Μέσι έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, φτάνοντας τα 21 γκολ με την Αργεντινή (από τα συνολικά 125 διεθνή γκολ του).
Τα 15 από αυτά τα 21 γκολ τα έχει πετύχει μετά τα 35α γενέθλιά του.
Τα οκτώ έχουν σημειωθεί στο φετινό Μουντιάλ, ξεπερνώντας τα επτά που είχε πετύχει το 2022, όταν είχε μείνει μόλις ένα γκολ πίσω από τον Κιλιάν Εμπαπέ στη μάχη για το Χρυσό Παπούτσι.
Φέτος οι δύο τους ισοβαθμούν με οκτώ γκολ. Η Γαλλία του Εμπαπέ αντιμετωπίζει την Αγγλία το Σάββατο στον μικρό τελικό.
Οι Τζουντ Μπέλιγχαμ και Χάρι Κέιν έχουν από έξι γκολ και παραμένουν επίσης στη διεκδίκηση.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας στα γκολ, πρώτο κριτήριο είναι οι ασίστ. Ο Μέσι έχει τέσσερις, έναντι τριών του Εμπαπέ.
Παράλληλα, ο Αργεντινός μπορεί να ολοκληρώσει τη διοργάνωση και ως κορυφαίος δημιουργός, καθώς βρίσκεται μία ασίστ πίσω από τον Μικαέλ Ολίζ της Γαλλίας.
Ο πρώην τερματοφύλακας της Αγγλίας, Πολ Ρόμπινσον, δήλωσε:
«Είναι ένας μικρός μάγος, πραγματικά.
»Το κάνει σε όλο το τουρνουά. Αρκεί να δεις τα γκολ που έχει πετύχει και τις μπάλες που έστειλε μέσα στην περιοχή της Αγγλίας.»
Πότε θα επιβραδύνει ο Μέσι;
Είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι το 2016, όταν ήταν 29 ετών και αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα, ο Μέσι είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα.
Είχε χάσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 από τη Γερμανία και τρεις τελικούς Κόπα Αμέρικα.
Από τότε που ανακάλεσε την απόφασή του, κατέκτησε δύο φορές το Κόπα Αμέρικα.
Όταν, ως παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν, σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ το 2022, έμοιαζε πως είχε συμπληρώσει και το τελευταίο κομμάτι του παζλ της σπουδαίας καριέρας του.
Πολλοί θεωρούσαν ότι αυτό ήταν το μοναδικό επίτευγμα που του έλειπε για να κλείσει οριστικά η συζήτηση σχετικά με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, απέναντι σε θρύλους όπως ο Πελέ και ο Ντιέγκο Μαραντόνα.
Πριν από τον τελικό του 2022 είχε δηλώσει:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα ολοκληρώσω το ταξίδι μου στα Παγκόσμια Κύπελλα παίζοντας σε έναν τελικό. Είναι πραγματικά κάτι μοναδικό.
»Μεσολαβούν πολλά χρόνια μέχρι το επόμενο Μουντιάλ. Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσω να είμαι εκεί. Το να τελειώσω έτσι είναι υπέροχο.»
Όταν έναν χρόνο αργότερα άφησε την Ευρώπη για να ενταχθεί στην Ίντερ Μαϊάμι στο MLS, όλα έδειχναν ότι η καριέρα του έμπαινε στην τελική της ευθεία.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια του περσινού Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων της FIFA, δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα αγωνιζόταν στο φετινό Μουντιάλ.
Κι όμως, βρίσκεται ξανά εδώ, φαινομενικά ασταμάτητος, παρότι έχει αλλάξει σημαντικά το παιχνίδι του.
Πριν από τον ημιτελικό με την Αγγλία, είχε διανύσει περπατώντας το 47% της συνολικής απόστασης που κάλυψε στη διοργάνωση, το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή γηπέδου.
Σύμφωνα με τον Ισπανό δημοσιογράφο Γκιγιέμ Μπαλάγκε, ο οποίος έχει γράψει βιογραφία του Μέσι, ο Αργεντινός έχει επανεφεύρει τακτικά τον εαυτό του τουλάχιστον πέντε φορές.
Ο Μέσι έχει πλέον σκοράρει ή δώσει ασίστ σε 13 συνεχόμενους αγώνες με την Ίντερ Μαϊάμι και την εθνική Αργεντινής.
Αν συμμετάσχει σε γκολ και στον τελικό της Κυριακής απέναντι στην Ισπανία, θα ισοφαρίσει το προσωπικό του ρεκόρ των 14 συνεχόμενων αγώνων με γκολ ή ασίστ, που είχε πετύχει το 2011.
Παράλληλα, θα γίνει μόλις ο δεύτερος ποδοσφαιριστής μετά τον Καφού που θα αγωνιστεί σε τρεις τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Σίγουρα αυτό θα είναι το τελευταίο του παιχνίδι σε Μουντιάλ; Άλλωστε, το 2030 θα είναι 43 ετών.
Ίσως όμως, σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε οτιδήποτε δεδομένο όταν πρόκειται για τον οκτάκις νικητή της Χρυσής Μπάλας.
- Μουντιάλ 2026: Χαμός για τον πανηγυρισμό των ποδοσφαιριστών της Αργεντινής με πανό για τα Φώκλαντ
- Μουντιάλ 2026 – Αγγλία – Αργεντινή 1-2: Ανατροπή – έπος και τελικός για την παρέα του Μέσι
- Ραπίντ Βιέννης – Παναθηναϊκός 4-1: Βαριά ήττα για τους «πράσινους» στην πρόβα τζενεράλε
- Φίτεσε – ΑΕΚ 0-0: «Άσφαιρη» η Ένωση στο δεύτερο φιλικό προετοιμασίας






















