Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Εξετάζεται σύνδεση της επίθεσης στο πούλμαν της Ντόρτμουντ με τζιχαντιστές

12/04/17 • 11:06 | UPD 12/04/17 • 11:25

Οι εισαγγελικές αρχές και η γερμανική αστυνομία έχουν ξεκινήσει έρευνες σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από τη χθεσινή βομβιστική επίθεση κοντά στο πούλμαν της Ντόρτμουντ.

Σύμφωνα με έκθεση των γερμανικών αρχών, γίνονται έρευνες για πιθανή σύνδεση της έκρηξης με το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως υποστηρίζουν λοιπόν τα γερμανικά Μέσα, στην επιστολή που βρέθηκε κοντά στον τόπο της έκρηξης, υπάρχουν αναφορές στην τρομοκρατική επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον περασμένο Δεκέμβρη καθώς και στη συμμετοχή γερμανικού αεροπλάνου στις επιθέσεις στη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή φέρεται να είναι γραμμένη στα γερμανικά και ξεκινάει με τη φράση: «Στο όνομα του Αλλάχ, τον Πιο Αξιοπρεπή και Αγαθό». Πάντως στην επιστολή δεν φαίνεται να υπάρχουν σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους, ούτε υπογραφή από κάποια εξτρεμιστική οργάνωση.

Για την ώρα οι Αρχές δεν επιβεβαιώνουν το οτιδήποτε, ωστόσο όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στη Γερμανία, οι έρευνες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η χθεσινή ενέργεια να σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Γερμανική αστυνομία: Στοχευμένη η επίθεση στην αποστολή της Ντόρτμουντ

Φτηνά τη γλίτωσαν τα μέλη της αποστολής της Ντόρτμουντ κατά την επίθεση που έγινε στο λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν. Από την άλλη η αστυνομία μιλάει για στοχευμένη επίθεση με στόχο τη γερμανική ομάδα.

Όπως αναφέρουν πηγές από την ομάδα της Βεστφαλίας, στο σημείο που συνέβη το τραγικό περιστατικό υπήρξαν 3 ή 4 βόμβες μέσα σε τσάντες, εκ των οποίων η μία δεν εξερράγη ποτέ και η αποστολή της γερμανικής ομάδας γλίτωσε λόγω του πούλμαν.

Συγκεκριμένα, το υπερσύγχρονο λεωφορείο της Ντόρτμουντ είναι εξοπλισμένο με τριπλά τζάμια, τα οποία ναι μεν έσπασαν τα περισσότερα εξ αυτών σε κομμάτια, αλλά πρώτον γλίτωσαν τους επιβαίνοντες από τα χειρότερα και παράλληλα δεν τραυμάτισαν κανέναν σοβαρά, πλην του Μαρκ Μπάρτρα που έχει έναν τραυματισμό στο χέρι. Ο Μπάρτρα ήταν ο μεγάλος άτυχος της έκρηξης αφού τραυματίστηκε από τα θραύσματα. Ο Ισπανός διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με σκίσιμο στο μπράτσο και στον καρπό, με τους γιατρούς να κρίνουν απαραίτητο πως πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση.

Στο μεταξύ, απόλυτα ξεκάθαρη αναφορικά με τα πρώτα στοιχεία της έκρηξης δίπλα στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ παρουσιάστηκε η Αστυνομία της πόλης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προκειμένου να ενημερώσει για τα πρώτα στοιχεία του συμβάντος.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Αστυνομίας, Γκρεγκόρ Λάνγκε, έκανε λόγο για τρεις εκρήξεις κοντά στο ξενοδοχείο που διέμενε η αποστολή της Ντόρτμουντ και τα πρώτα συμπεράσματα δεν αφήνουν περιθώριο για άλλη εξήγηση, πέραν της στοχευμένης επίθεσης προς τους Βεστφαλούς. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από εκείνη τη στιγμή οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ δεν είναι σε θέση να αποκλείσει τίποτα, ως προς τα κίνητρα της επίθεσης.

«Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί ερευνούν τα πάντα. Έχουμε, επίσης, στο σημείο σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών και σαρώνουμε τη σκηνή και από ψηλά. Σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές ποιοι είναι οι λόγοι της επίθεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά και παράλληλα επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός που όμως δεν εξερράγη.

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και η Εισαγγελέας, Σάντρα Λίκε, που αποκάλυψε την ύπαρξη μιας επιστολής στο χώρο της έκρηξης: «Οι έρευνες οδηγούν στις υποψίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Έχει βρεθεί στο χώρο μία επιστολή, της οποίας η αυθεντικότητα είναι υπό εξέταση.

Τέλος, πληροφορίες που μεταφέρει η «Bild», αμέσως μετά την επίθεση ένα βαν με ξένες πινακίδες έφυγε από το σημείο με μεγάλη ταχύτητα και η Αστυνομία το αναζητά από τις κάμερες.