Λουκέτα, γκρίνια και... γόρδιος δεσμός

Βαριά «άρρωστο» το Ελληνικό ποδόσφαιρο

21/11/16 • 13:20 | UPD 21/11/16 • 13:20

Ηταν η τρίτη Κυριακή χθες από την αρχή του πρωταθλήματος που τα γήπεδα ήταν κλειστά προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.

Βέβαια ούτε γνώση, ούτε συμμόρφωση έχουμε παρατηρήσει να επιτυγχάνεται μέχρι τώρα και το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τα χρόνια προβλήματά του.

Μετά από τις δύο πρώτες αγωνιστικές που αναβλήθηκαν εξαιτίας των παλινωδιών στη διοίκηση της ΕΠΟ και της αλλαγής φρουράς με τη FIFA να παίρνει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτή τη φορά το πρωτάθλημα αναβλήθηκε εξαιτίας της εμπρηστικής επίθεσης στο σπίτι του Γιώργου Μπίκα στη Χαλκιδική που προκάλεσε και την παραίτησή του από τη θέση του αρχιδιαιτητή.

Είχε προηγηθεί η λεκτική επίθεση στον Τσαχειλίδη που ήταν το άλλο μέλος της ΚΕΔ αλλά και οι καθημερινές κόντρες των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου που δεν δείχνουν καμία διάθεση για συνεργασία.

Οι πολλές και σημαντικές αλλαγές

Από τα τέλη του Αυγούστου που ήταν να ξεκινήσει κανονικά το πρωτάθλημα μέχρι τώρα έχουν γίνει πάρα πολλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα:

1. Εχει φύγει η διοίκηση Γκιρτζίκη που θεωρήθηκε έκπτωτη μετά τη δικαστική υπόθεση με την κάρτα υγείας του αθλητή.

2. Εχουν αναβληθεί οι εκλογές της ΕΠΟ που ήταν προγραμματισμένες για το φθινόπωρο και την ηγεσία της ομοσπονδίας έχει η «επιτροπή εξομάλυνσης» που διοικείται ουσιαστικά από τη FIFA με τον επιτετραμμένο της Κωστάκη Κουτσοκούμνη να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

3. Εχει αλλάξει η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, με τον Γιώργο Βασιλειάδη να παίρνει τη θέση στον πρόσφατο ανασχηματισμό του Σταύρου Κοντονή που μεταπήδησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

4. Εχει αλλάξει τέσσερις φορές ηγεσία στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Ξεκίνησε αρχικά με το δίδυμο Σαραϊδάρη-Γκρούτση, στη συνέχεια ανέλαβε ο Κύρος Βασσάρας, τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Μπίκας και πλέον τη θέση έχει αναλάβει ο Σταύρος Τσιτσώνης.

Οι εξαγγελίες της FIFA και η μετέωρη στάση του Μαξίμου

Μετά την επίθεση στο σπίτι του Γιώργου Μπίκα η FIFA έχει διαμηνύσει σε όλους πως πλέον δεν πρόκειται να κάνει καμία προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Το γεγονός ότι κάλεσε ο κ. Κουτσοκούμνης τους τέσσερις μεγάλους παράγοντες από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για να συναντηθούν και αυτό το ραντεβού δεν έγινε ποτέ (σ.σ. την ίδια κατάληξη είχε και η προηγούμενη προσπάθεια του Κοντονή) έχει δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο στα υψηλά κλιμάκια.

Ο κ. Κουτσοκούμνης όπου σταθεί και όπου βρεθεί τονίζει πως ο στόχος του είναι να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτή είναι η εντολή που έχει πάρει από τους προϊσταμένους του αλλά αυτό μόνο εύκολο δεν είναι.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση είναι μετέωρη στο να αποκλείσει τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη ή να μην το κάνει.

Αν δεν υπήρχε η παράμετρος των Εθνικών τότε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου μετά τη φωτιά στο σπίτι του Μπίκα θα είχε διατάξει την απομόνωση.

Δεν το έκανε γιατί έτσι θα έπρεπε να αποβληθούν και οι Εθνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αυτό είναι ένα θέμα που δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά συχνά-πυκνά η συγκεκριμένη απειλή εκτοξεύεται από τα κυβερνητικά κλιμάκια και δεν φαίνεται πως το ποδοσφαιρικό grexit έχει εγκαταλειφθεί.

 Δεν πληρώνει η NOVA

Στην επίθεση περνάει η NOVA. Το συνδρομητικό κανάλι που πληρώνει περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος της Super League ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να καταβάλει τη δόση Οκτωβρίου που προβλέπεται στο τηλεοπτικό συμβόλαιο και ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ. Eπικαλείται απώλεια συνδρομητών από τις αλλεπάλληλες διακοπές στο περσινό αλλά και στο φετινό πρωτάθλημα, για τις οποίες, μάλιστα, έχει ενεργοποιήσει ή θα ενεργοποιήσει συγκεκριμένες ρήτρες:

Α) 1,2 εκατ. ευρώ για τα play offs του περασμένου Μαΐου που δεν είχαν γίνει την προγραμματισμένη ημερομηνία εξαιτίας της αναβολής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας.

Β) 2,8 εκατ. ευρώ για τις δύο πρώτες αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος που αναβλήθηκαν με απόφαση του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή και θα γίνουν τον Γενάρη.

Γ) Επιπλέον 2,8 εκατ. ευρώ για την 11η αγωνιστική που επρόκειτο να γίνει το επόμενο τριήμερο αλλά αναβλήθηκε. Από εκεί και πέρα στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και το ότι ο Ηρακλής είναι μία από τις ομάδες που δύσκολα θα βγάλει τη χρονιά, ενώ η αναστάτωση στη Football League συνεχίζεται, καθώς τα χρέη είναι πολλά και έσοδα από τα τηλεοπτικά δεν υπάρχουν.

Σήμερα θα γίνει διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσουν οι ομάδες τις επόμενες κινήσεις τους.