Ακυρώθηκε το φιλικό Ισραήλ-Αργεντινή μετά από την πίεση Παλαιστινίων

06/06/18 • 12:30 | UPD 06/06/18 • 12:30

Μετά την έντονη διαμαρτυρία της Παλαιστίνης, η Αργεντινή ακύρωσε τον ποδοσφαιρικό φιλικό αγώνα εναντίον του Ισραήλ, που ήταν προγραμματισμένος να γίνει το ερχόμενο Σάββατο.

Μετά την έντονη διαμαρτυρία της Παλαιστίνης, η Αργεντινή ακύρωσε τον ποδοσφαιρικό φιλικό αγώνα εναντίον του Ισραήλ, που ήταν προγραμματισμένος να γίνει το ερχόμενο Σάββατο.

«Κάνατε επιτέλους το σωστό», δήλωσε χθες ο Αργεντινός επιθετικός Γκονσάλο Ιγκουαίν στο τηλεοπτικό κανάλι ESPN, επιβεβαιώνοντας αναφορές σχετικά με την ακύρωση, έπειτα από τις πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν.

Ο αγώνας στο στάδιο Teddy Kollek της Ιερουσαλήμ ήταν το τελευταίο παιχνίδι της Αργεντινής πριν ξεκινήσει την διαδρομή της στη Ρωσία στις 16 Ιουνίου. Ο αγώνας αυτός είχε προκαλέσει επικρίσεις με τον επικεφαλή της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ζιμπρίλ Ραντσούντ, να έχει καλέσει τους φιλάθλους της Παλαιστίνης να κάψουν φωτογραφίες του Αργεντινός επιθετικού Λιονέλ Μέσι αλλά και τις φανέλες του, αν έπαιζε στο παιχνίδι. Μάλιστα, έγραψε στον ομόλογό του της AFA, Κλαούντιο Τάπια, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τον αγώνα ως «πολιτικό εργαλείο».

Το στάδιο που επρόκειτο να φιλοξενήσει τον αγώνα είναι στη δυτική Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν το ανατολικό τμήμα της πόλης ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους που θα περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη που είναι κατεχόμενη από το Ισραήλ.

Ωστόσο, η κατάσταση της πόλης είναι γενικά ιδιαίτερα ευαίσθητη. Ο αγώνας αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Χάιφα, αλλά οι ισραηλινές αρχές χρηματοδότησαν την «μετακόμισή του» στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων, που χαιρέτισαν την ακύρωση ως νίκη.

«Συγχαίρω την Παλαιστίνη για μία τόσο μεγάλη αθλητική νίκη και ένα σκληρό πλήγμα στην κατοχή», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Αμπντέλ-Σαλάμ Χανιγέτ, μέλος του Παλαιστινιακού ανώτατου συμβουλίου νεολαίας και αθλητισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ