Στην τελική ευθεία για το VAR – Πότε μπαίνει στα ελληνικά γήπεδα

21/05/18 • 08:39 | UPD 21/05/18 • 08:39

Στην τελική ευθεία έχει μπει η εισαγωγή του Video Assistant Referee (VAR) στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς έχει κατατεθεί προς διαβούλευση η υλοποίηση του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ».

Στην τελική ευθεία έχει μπει η εισαγωγή του Video Assistant Referee (VAR) στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς έχει κατατεθεί προς διαβούλευση η υλοποίηση του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ».

Το συγκεκριμένο έργο θα κοστίσει συνολικά 13.454.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Για την ανάθεση του έργου θα διεξαχθεί ανοιχτός ηλεκτρονικός διεθνής διαγωνισμός. Ο «τηλεδιαιτητής», όπως μεταφράζεται το νέο αυτό σύστημα, υποστηρίζεται με θέρμη από την πολιτεία και την ΕΠΟ και θα είναι το νέο στοιχείο στο καινούργιο πρωτάθλημα και απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τους εμπνευστές της επόμενης ημέρας του ελληνικού ποδοσφαίρου, επιστροφής της αξιοπιστίας. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.», θα μπει στην ποδοσφαιρική μας ζωή λίγο πριν ή λίγο μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και μάλιστα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να επηρεάσει και την κλήρωση του πρωταθλήματος. Δηλαδή να μπει κλειδάριθμος ώστε όλα τα ντέρμπι να γίνουν μετά τη λειτουργία του VAR.

Η σύμβαση θα είναι 5ετούς διάρκειας και θα περιλαμβάνει όλους τους αγώνες της Σούπερ Λίγκας, καθώς και τον τελικό Κυπέλλου. Δηλαδή μιλάμε για σύνολο περίπου 1.200 αγώνων με υπηρεσίες VAR οι οποίες θα ακολουθούν τις προδιαγραφές της ΦΙΦΑ. Μάλιστα είναι ξεκάθαρο ότι η παροχή του εξειδικευμένου εξοπλισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου αποτελεί υποχρέωση του αναδόχου και σε περίπτωση που η ΦΙΦΑ αλλάξει τις προδιαγραφές τεχνικής λειτουργίας του VAR, ο ανάδοχος του έργου θα είναι υποχρεωμένος να εναρμονιστεί.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του, μέσα από ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο οπτικών ινών, το VAR θα επιτρέπει την καταγραφή των αγώνων από πολλαπλές κάμερες και θα δίνει τη δυνατότητα γρήγορης ανάλυσης αμφισβητούμενων φάσεων με σκοπό την υποβοήθηση των αποφάσεων του διαιτητή του αγώνα, βάσει προδιαγραφών FIFA.

  • Save

Παράλληλα, προβλέπεται και η δημιουργία ενός οπτικοακουστικού αποθετηρίου αγώνων ποδοσφαίρου για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και ενημερωτικούς σκοπούς, που θα φιλοξενηθεί στο Data Center του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), με δυνατότητα προβολής, διαχείρισης και έξυπνης αναζήτησης όλων των αρχείων, καθώς και δυνατότητα επεξεργασίας και προώθησης του περιεχομένου μέσω εφαρμογών σε όλες τις φορητές συσκευές.

Το υλικό αυτό η ΕΠΟ θα έχει τη δυνατότητα να το αξιοποιήσει και να δημιουργήσει μια ψηφιακή βιβλιοθήκη που θα αποτυπώνει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου στον χρόνο. Το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη κατάρτιση των διαιτητών, αλλά και για την εκπαίδευση μαθητών στα σχολεία με στόχο να αλλάξει η νοοτροπία και να αποκτήσουν από νωρίς τα παιδιά την αθλητική κουλτούρα που λείπει στον τόπο μας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap