Όλα για το rafting: Πώς και πού να ζήσετε την εμπειρία του απόλυτου extreme sport!

02/12/17 • 00:30 | UPD 02/12/17 • 19:34

Το rafting, αποτελεί το ιδανικό μέσο για να βρεθείτε σε μέρη μοναδικής ομορφιάς, που διαφορετικά δε θα μπορούσατε να προσεγγίσετε

Αν είστε λάτρεις της περιπέτειας, αγαπάτε τον αθλητισμό και θέλετε να νιώθετε τον ίλιγγο και την αδρεναλίνη στο πετσί σας, τότε το rafting, αποτελεί την ιδανική πρόταση για εσάς!

Γράφει ο Χάρης Αποστολόπουλος

Αναμφίβολα, η κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα είναι μία πολύ διασκεδαστική και αξιομνημόνευτη εμπειρία και το μόνο που απαιτείται είναι η γνώση κολύμβησης, καθώς και η σωματική αλλά και η ψυχική υγεία.

Σε αυτό το τεύχος του ET Magazine λοιπόν, αποφασίσαμε να σας μυήσουμε στον κόσμο του rafting καθώς επίσης και να σας προτείνουμε -από τη μικρή μας εμπειρία- ορισμένες από τις πιο αξιόλογες τοποθεσίες για να το απολαύσετε!

Οπότε… φορέστε το γιλέκο και το κράνος σας, πάρτε θέση στη βάρκα και με το κουπί ανά χείρας… φύγαμε για μια μοναδική εμπειρία στα υδάτινα μονοπάτια της ελληνικής φύσης!

Αποτέλεσμα εικόνας για rafting βοιδοματης

Τι είναι το rafting

Το rafting είναι ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Το πλήρωμα αποτελείται από έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού και από 6-12 κωπηλάτες, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας το οποίο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του. Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα και του δίνει τις κατάλληλες εντολές για να κωπηλατεί ανάλογα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φυσικά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης. Όπως όλα τα σπορ περιπέτειας έτσι και το ράφτινγκ έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας συνεπώς και κάποιους κανόνες ασφαλείας. Έχει πάρει την ονομασία του από την αγγλική λέξη raft (σχεδία).

Το rafting, αποτελεί το ιδανικό μέσο για να βρεθείτε σε μέρη μοναδικής ομορφιάς, που διαφορετικά δε θα μπορούσατε να προσεγγίσετε, το rafting αποτελεί ιδανικό συνδυασμό δράσης και επαφής με τη φύση. Θα σας «οδηγήσει» σε βαθιά φαράγγια, δίπλα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές, γεμίζοντάς σας με εικόνες μαγευτικών τοπίων και χαρίζοντάς σας κέφι και μεγάλες δόσεις αδρεναλίνης. Μπορείτε να γνωρίσετε τα ποτάμια της Ελλάδας κάνοντας καταβάσεις με φουσκωτή βάρκα, τόσο κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όσο και κατά τους ανοιξιάτικους, αλλά υπό συνθήκες καλοκαιρίας και αφού έχει βρέξει έτσι ώστε τα ποτάμια να έχουν αρκετό νερό.

Εξοπλισμός

Οι φουσκωτές βάρκες που χρησιμοποιούμε στο rafting είναι διάφορων μεγεθών. Οι μεγαλύτερες βάρκες αν και προσφέρουν περισσότερο χώρο και άνεση είναι βαρύτερες και πιο δύσκολες στο χειρισμό. Οι βάρκες που χρησιμοποιούνται σε οργανωμένες δραστηριότητες συνήθως χωρούν 6-10 άτομα και τον οδηγό. Κάθε βάρκα έχει μια βαλβίδα ασφαλείας η οποία χρησιμοποιείται για να τη φουσκώνουμε ή να την ξεφουσκώνουμε αν χρειαστεί. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται επίσης τα κουπιά (ένα για κάθε άτομο), καθώς και κράνη και σωσίβια για όλους, που παρέχονται συνήθως από τους διοργανωτές εκδρομών ράφτινγκ.

Τι φοράμε;

Αν ο καιρός είναι αρκετά ζεστός, μαγιό (ή σορτς, ακόμα και αθλητική φόρμα) και αθλητικό μπλουζάκι. Επειδή σίγουρα θα έλθετε σε επαφή με το νερό, καλό είναι να έχετε μαζί σας επιπλέον κάλτσες, καθώς και πετσέτα για στέγνωμα. Ο επιπλέον ρουχισμός πρέπει να μεταφέρεται σε πλαστικές σακούλες ή αδιάβροχους σάκους. Από εκεί και πέρα, όσο πιο κρύος είναι ο καιρός ανάλογα θα πρέπει να είναι και τα ρούχα. Για να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο πάντα να έχετε μαζί σας ένα αντιανεμικό. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε και ειδικές ολόσωμες στολές για καλύτερη προστασία και στεγανότητα. Όσον αφορά τα παπούτσια προτιμότερα είναι τα κλειστά παπούτσια θαλάσσης ή ένα ζευγάρι αθλητικά. Απαραίτητα είναι επίσης, το κράνος και το σωσίβιο, αυτά όμως τα παρέχουν οι διοργανωτές της εκδρομής.

Πώς μπορώ να κάνω ράφτινγκ

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά γραφεία οργάνωσης υπαίθριων δραστηριοτήτων που προσφέρουν προγράμματα ράφτινγκ . Τα πρακτορεία αυτά διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό μειώνοντας στο ελάχιστο τον κίνδυνο ατυχήματος.

Image may contain: 7 people, sky and outdoor

Ιδιαίτερα θα πρέπει να προσέχουμε:

Να καθόμαστε με τρόπο που δεν μας εμποδίζει να κωπηλατούμε, να μην κάνουμε απότομες μετακινήσεις και αλλαγές θέσεων αλλά και να ακούμε τον αρχηγό.

Για να λειτουργήσουν όλα ομαλά σε μια διαδρομή χρειάζεται συντονισμός της ομάδας και γι’ αυτό μόνο ο υπεύθυνος πρέπει να δίνει εντολές ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση. Ο οδηγός εξηγεί τι πρέπει να γίνεται πριν ξεκινήσει η εκδρομή και φροντίζει ώστε όλα να πάνε καλά.

Εκπαίδευση

Οι εταιρείες που διοργανώνουν εκδρομές rafting αναλαμβάνουν και την εκπαίδευση. Για τις εύκολες διαδρομές συνήθως γίνεται μια σύντομη εκπαίδευση-ενημέρωση από τον υπεύθυνο που αφορά τα βασικά για μια ασφαλή κατάβαση. Για τις δύσκολες διαδρομές ασφαλώς απαιτείται εμπειρία και ειδική εκπαίδευση.

Image may contain: outdoor and water

Επίσης αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί πιο συστηματικά με το ράφτινγκ και ενδιαφέρεται για δυσκολότερες έως και extreme διαδρομές ή θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ράφτινγκ σαν οδηγός, μπορεί να παρακολουθήσει μια από τις σχολές που διοργανώνουν οι εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού. Οι σχολές αυτές διαρκούν 5-6 μέρες και περιλαμβάνουν μια ακολουθία πρακτικής και θεωρητικής κατάρτισης. Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με τη σχολή και ξεκινά περίπου από τα 300€. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται εκτός από την εκπαίδευση και ο βασικός εξοπλισμός (βάρκα, κράνη, σωσίβια, κουπιά). Ασφαλώς κάθε εταιρεία έχει τη δική της πρόταση, επομένως όποιος ενδιαφέρεται θα πρέπει να απευθυνθεί στους επαγγελματίες του είδους οι οποίοι θα τον ενημερώσουν με κάθε λεπτομέρεια.

Το κόστος

Τα προγράμματα ξεκινούν από €30 – €35 κατά άτομο και μπορεί να φτάσουν μέχρι €120 ανάλογα με τις ημέρες, το βαθμό δυσκολίας και άλλες υπηρεσίες (μετακινήσεις, διανυκτέρευση, φαγητό κ.ά.)

Βαθμοί δυσκολίας

Ποτάμια με μικρό βαθμό δυσκολίας προτείνονται σε όσους θα κάνουν rafting για πρώτη φορά ενώ δυσκολότερα ποτάμια μπορούν να δοκιμάσουν οι πιο έμπειροι κωπηλάτες.

Image may contain: 4 people, people smiling, outdoor

Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών με τις εντολές του οδηγού είναι από I w.w. έως VI w.w. Η κλίμακα αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο του νερού, την κλίση του εδάφους και τα εμπόδια (βράχια) που βρίσκονται στο ποτάμι.

 • Βαθμός 1: Πολύ μικρές άγριες περιοχές, ενδέχεται να απαιτούν μερικούς ελιγμούς. (Επίπεδο: Πολύ Βασικό)
 • Βαθμός 2: Λίγο άγριο νερό, ίσως μερικούς βράχους, ενδέχεται να απαιτηθούν κάποιοι ελιγμοί (Επίπεδο: βασική δεξιότητα κωπηλασίας)
 • Βαθμός 3: Μικρά κύματα κατά τη ροή με αφρό, ίσως να υπάρχει μικρή απότομη πτώση , αλλά κανένα σημαντικό κίνδυνο. Ενδέχεται να απαιτήσει σημαντικούς ελιγμούς. (Επίπεδο: εμπειρία στη κωπηλασία)
 • Βαθμός 4: Μεσαία κύματα κατά τη ροή με αφρό, ίσως να υπάρχουν και βράχια, ίσως μια σημαντική απότομη πτώση. Ενδέχεται να απαιτηθούν μερικοί απότομοι ελιγμοί (Επίπεδο: Προχωρημένη εμπειρία σε κύματα με αφρό)
 • Βαθμός 5: Μεγάλα κύματα κατά τη ροή με αφρό, μεγάλο όγκο, με ύπαρξη μεγάλων βράχων και κινδύνων. Ενδέχεται να υπάρχουν μεγάλες πτώσεις, όπου απαιτούνται ακριβείς ελιγμοί. (Επίπεδο: προηγμένη εμπειρία σε κύματα με αφρό)
 • Βαθμός 6: Η Κατηγορία 6 θεωρείται ότι είναι επικίνδυνη και σε καμία περίπτωση ασφαλής. Οι Rafters πρέπει να αναμένουν να συναντήσουν σημαντικές αναταραχές, τεράστια κύματα, τεράστιους βράχους και πολλούς κινδύνους. Οι πτώσεις μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές και να μη μπορεί η βάρκα και ο εξοπλισμός να τις αντέξουν. Η διάσχιση ποταμού κατηγορίας 6 έχει δραματικά αυξημένη πιθανότητα να καταλήξει σε σοβαρό τραυματισμό σε σύγκριση με τις μικρότερες τάξεις. (Επίπεδο: Η επιτυχή ολοκλήρωση κατάβασης ποταμού κατηγορίας 6 χωρίς σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο ευρέως θεωρείται ότι είναι θέμα μεγάλης τύχης ή εξαιρετικής ικανότητας)
 • ΠΕΡΙΟΧΗ – ΠΟΤΑΜΟΣ – ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
 • Ναυπακτία -Εύηνος (βαθμός δυσκολίας 2)
 • Καστοριά Νεστόριο (βαθμός δυσκολίας 2)
 • Κίσαβος Πηνειός (διάφοροι βαθμοί δυσκολίας από 1-3)
 • Ζαγοροχώρια -Βοϊδομάτης (βαθμός δυσκολίας 1-2)
 • Αγγίτης (βαθμός δυσκολίας 2)
 • Πελοπόννησος -Λούσιος & Αλφειός (βαθμός δυσκολίας 2-3)
 • Μετέωρα -Ασπροπόταμος (βαθμός δυσκολίας 3),
 • Αλιάκμονας (διάφοροι βαθμοί δυσκολίας από 1-5)
 • Ευρυτανία Αχελώος (βαθμός δυσκολίας 1),
 • Ταυρωπός (βαθμός δυσκολίας 2),
 • Τρικεριώτης (βαθμός δυσκολίας 3)
 • Τζουμέρκα Καλαρύτικος, (βαθμός δυσκολίας 4)
 • Άραχθος (διάφοροι βαθμοί δυσκολίας από 1-4)
 • Γρεβενά -Βενέτικος (διάφοροι βαθμοί δυσκολίας από 1-5)
 • Μυλεοπόταμος (βαθμός δυσκολίας 4)

Βοϊδομάτης (Ζαγόρι)

Από τους πιο καθαρούς ποταμούς στην Ευρώπη και μέσα σ’ ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, ο Βοϊδομάτης, αποτελεί την ιδανική επιλογή για να αποκτήσετε τις πρώτες σας εμπειρίες στο rafting. Με σημείο εκκίνησης τη γέφυρα Αρίστης απολαύστε την εύκολη κατάβαση τερματίζοντας στη Γέφυρα Κλειδωνιάς.

Βαθμός δυσκολίας: 1-2
Διάρκεια: 1.30 ώρα

Εύηνος (Ορεινή Ναυπακτία)

Με τις πηγές του στα Βαρδούσια και τις εκβολές του στον Πατραϊκό κόλπο, ο Εύηνος αποτελεί ιδανική επιλογή για τους αρχάριους. Η σημαία της εκκίνησης πέφτει στη γέφυρα του Πόρου ενώ η διαδρομή των 10 χλμ. ολοκληρώνεται με μοναδικά περάσματα slalom μέσα από την τεχνητή ολυμπιακή πίστα του kayak, καταλήγοντας στη γέφυρα του οικισμού Χάνι Μπανιά.

Βαθμός δυσκολίας: 2
Διάρκεια: 2 ώρες

Λούσιος (Αρκαδία)

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ποταμούς της χώρας, ο Λούσιος αποτελεί ιδανικό ποτάμι για rafters με μικρή εμπειρία. Η υδάτινη διαδρομή, μήκους 8 χλμ. γίνεται εξ ολοκλήρου μέσα στο στενό φαράγγι, όπου η βλάστηση οργιάζει, δημιουργώντας σε πολλά σημεία τούνελ, κάτω από τα οποία θα περάσετε! Τοξωτά γεφύρια, πηγές μέσα από τους βράχους και εντυπωσιακά περάσματα συμπληρώνουν το ήδη συναρπαστικό τοπίο της διαδρομής.

Βαθμός δυσκολίας: 3
Διάρκεια: 2 ώρες

Άραχθος (Τζουμέρκα)

Προσφέροντάς σας δυο ανεπανάληπτες διαδρομές, ο ποταμός Άραχθος αποτελεί ένα από τα ωραιότερα ποτάμια για rafting. Είτε ξεκινάτε τώρα, είτε είστε έμπειροι rafters, το ποτάμι θα σας κατακτήσει! Η είσοδος στο στενό φαράγγι του Αράχθου είναι επιβλητική με κατακόρυφες πλαγιές που φτάνουν τα 700 μ. Στη μέση της διαδρομής, μπορείτε να σταματήσετε και να περπατήσετε μέχρι τον καταρράκτη της Γλύφκης, στη βάση του οποίου σχηματίζεται λιμνούλα. Οι πιο τολμηροί μπορείτε να βουτήξετε, απολαμβάνοντας μια μοναδική εμπειρία!

Η διαδρομή για τους αρχάριους ξεκινά στη Γέφυρα Πολίτσας (Λάζαινα) ενώ για τους πιο έμπειρους του αθλήματος από τη Γέφυρα Τσιμπόβου (Χαροκόπι), δίνοντας ένα πιο extreme χαρακτήρα στην διαδρομή 4ου βαθμού δυσκολίας. Και οι δυο διαδρομές καταλήγουν στο ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, το ψηλότερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδας, που στεφανώνει τις όχθες του Άραχθου.

Βαθμός δυσκολίας: 2-3 (Αρχάριοι), 4 (προχωρημένοι)
Διάρκεια: 2 ώρες (4 ώρες για τους προχωρημένους)