07/08/17 • 17:37 | UPD 07/08/17 • 19:39

#Tags:

Μίσσας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Η Εθνική ομάδα είναι… ιδέα!

Το Καρπενήσι έχει καταστεί, παραδοσιακά πλέον, έδρα προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας μπάσκετ. Εκεί, στο ξενοδοχείο «Montana», επί μία εβδομάδα έγινε το πρώτο βήμα προετοιμασίας όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά κυρίως για το δέσιμο της ομάδας, εν όψει του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στο Ελσίνκι, στο τέλος του μήνα.

Στο τιμόνι της ομάδας βρίσκεται μία μορφή του ελληνικού μπάσκετ, ο Κώστας Μίσσας. Εχει υπηρετήσει στο παρελθόν τις εθνικές ομάδες των μικρότερων ηλικιακά κατηγοριών, είναι έμπειρος προπονητής και βέβαια έχει γράψει τη δική του ιστορία ως παίκτης του Πανιωνίου. Η φιλοσοφία του απλή: η ομάδα να έχει ψυχισμό, να κοιτάζει κάθε βήμα ξεχωριστά και να είναι προετοιμασμένη πριν καν φτάσει στο Ελσίνκι. Οσο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τη διαχείρισή του, ο κ. Μίσσας είναι αφοπλιστικός: «Ο Γιάννης είναι παίκτης και θα συνδυάσουμε όλα του τα στοιχεία σε άμυνα και επίθεση για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα». Γιατί, όπως λέει χαρακτηριστικά, «η Εθνική είναι ιδέα!».

Είστε άνθρωπος των εθνικών ομάδων, έχετε υπηρετήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε υποδομές και γυναίκες. Φέτος αναλάβατε την Εθνική ομάδα ανδρών. Ποια είναι η πρόκληση για εσάς και ποιο το στοιχείο που θέλετε να δώσετε στην ομάδα που έχει δώσει πολλές χαρές στο παρελθόν;

Αναμφισβήτητα η ανάληψη της ομάδας ανδρών είναι το επιστέγασμα μιας μακράς προπονητικής πορείας και οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Η ομάδα μπάσκετ έχει προσφέρει πολλές επιτυχίες στο παρελθόν, αλλά έχει παρόν και μέλλον. Η πρόκληση για μένα είναι μεγάλη. Η Εθνική πρέπει να έχει ιδιαίτερο ψυχισμό, είναι μία εντελώς διαφορετική ομάδα από τους συλλόγους γιατί κουβαλά επάνω της τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Αγωνίζεσαι και προσπαθείς για το καλύτερο, για μία «ιδέα» και όχι για υλικά που μπορεί να προσφέρουν οι σύλλογοι. Αυτό είναι που πρέπει να περάσουμε στην ομάδα, στους παίκτες μας, οι οποίοι έχουν αυτό που μπορεί να ακούγεται μερικές φορές γραφικό αλλά είναι σημαντικό, την ελληνική ψυχή. Εάν μπορέσουμε να διεγείρουμε το στοιχείο αυτό, τον ψυχισμό της ομάδας, μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα.

Οι παίκτες είναι καταξιωμένοι, έχει ο καθένας την πορεία του στο μπάσκετ και η ομάδα μας θα έλεγα ότι είναι νέα, αλλά και έμπειρη. Ο μέσος όρος ηλικίας της Εθνικής μας είναι μικρός, αλλά ταυτόχρονα όλοι οι παίκτες έχουν πολλές εμπειρίες σε υψηλό επίπεδο. Αυτό είναι σημαντικό στη μάχη της τακτικής.

Εσείς τι αγωνιστικό πρόσωπο θέλετε να δώσετε στην Εθνική;

Σε αγωνιστικό επίπεδο, η ομάδα πρέπει να παίξει καλύτερη άμυνα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μεγαλύτερη προσπάθεια σε ατομικό επίπεδο και μετά σε ομαδικό στον αμυντικό τομέα. Σε ό,τι αφορά την επίθεση έχουμε μία αθλητική ομάδα και θέλουμε να πάμε σε πολλές κατοχές. Η λογική μας είναι να «χτυπάμε» στα 8 με 10 δευτερόλεπτα με συγκεκριμένες επιλογές και βέβαια, εάν δεν είναι αυτό εφικτό, να πηγαίνουμε σε «σημάδια», εκεί δηλαδή που θα έχουμε πλεονέκτημα με τους δικούς μας παίκτες και την τακτική της αντίπαλης ομάδας.

Εχουμε να πάρουμε μετάλλιο 7 χρόνια. Τι λείπει από την ομάδα; Η τύχη ή και άλλα στοιχεία;

Μπορεί να είναι πολλοί οι παράγοντες. Η απουσία κάποιων παικτών, οι τραυματισμοί, ακόμη και η τύχη έχουν όλα το δικό τους ρόλο στην εξέλιξη ενός τουρνουά. Η ουσία είναι ότι πια η Εθνική, για να φτάσει στις πρώτες θέσεις, πρέπει να έχει υψηλούς στόχους αλλά να κατακτά πρώτα τους μικρότερους. Δηλαδή όμιλος, πρόκριση, χιαστί, χιαστί για να πας ψηλά. Εάν είμαστε σε μία λογική να κοιτάμε τον τελευταίο στόχο, πολλές φορές, λόγω άγχους ή πίεσης, δεν θα έχουμε καθαρό μυαλό για να πετύχουμε τα πρώτα βήματα. Αυτό θα προσέξουμε να μη συμβεί κοιτώντας κάθε στόχο με την ίδια σοβαρότητα και συγκέντρωση.

Στην ομάδα βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ένας αστέρας πλέον του ΝΒΑ. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να διαχειριστείτε τον Γιάννη;

Θεωρώ ότι ο Αντετοκούνμπο θα είναι ένας βασικός παίκτης μας. Ολοι οι παίκτες της Εθνικής έχουν ιδιαίτερες προσωπικότητες. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του, ο Γιάννης είναι «παίκτης». Οσες φορές με ρωτάνε τι θέση θα παίζει, η απάντησή μου είναι αυτή: θα είναι «παίκτης», που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές εικόνων, ανάλογα με την επίθεση και την άμυνα. Πρέπει να υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί, που να δίνουν το καλύτερο δυνατό για την Εθνική μας. Τα παιχνίδια προετοιμασίας θα μας δώσουν κάποιες κατευθύνσεις. Θα έχουμε 9 παιχνίδια πριν από το Ευρωπαϊκό στο Ελσίνκι. Αυτή είναι η λογική τους, να δούμε ποια εικόνα έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ανάλογα θα υπάρχει και η αξιοποίηση του Γιάννη.

Στο Ελσίνκι τι να περιμένουν οι φίλαθλοι;

Ο στόχος μας είναι παιχνίδι με παιχνίδι, για να προχωρούμε σταδιακά και με ηρεμία. Αυτό που έχει μεγάλη ιδιαιτερότητα σε αυτά τα τουρνουά είναι ότι, επειδή διεξάγονται σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν έχεις χρόνο για σκέψη. Δηλαδή τελειώνοντας το ένα παιχνίδι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για το επόμενο. Το βράδυ να κάνεις «delete» σε αυτό που έγινε πριν από δύο ώρες και να είσαι έτοιμος για την επόμενη αναμέτρηση. Δεν υπάρχει χρόνος για ψυχική ή σωματική ξεκούραση. Πρέπει να είσαι έτοιμος από την αρχή. Εμείς έχουμε εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, αλλά θεωρώ πολύ σημαντικό στοιχείο για το Πανευρωπαϊκό τον ψυχολογικό τομέα ώστε να διαχειρίζεσαι την ομάδα ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Οι ομάδες να εμπιστεύονται τους νεαρούς παίκτες

Οι εθνικές ομάδες μας στις μικρές ηλικίες σημειώνουν μεγάλες επιτυχίες. Εσείς έχετε δουλέψει στις υποδομές, τι πρέπει να γίνει ώστε οι νεότεροι παίκτες να πάρουν θέση την Εθνική ανδρών αλλά και στο ρόστερ των μεγάλων συλλόγων;

Επειδή έχω ασχοληθεί επί χρόνια με αυτό το κομμάτι των υποδομών πιστεύω ότι υπάρχουν ιδιαίτερα ταλέντα στο μπάσκετ, ένας μεγάλος προγραμματισμός από την πλευρά της Ομοσπονδίας στην ανίχνευση και τον εντοπισμό των παιδιών αλλά και μία προσπάθεια, όπου μπορούμε να επέμβουμε, για την εξέλιξή τους. Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι και οι νέοι αθλητές πρέπει να διεκδικούν και όχι απλά να θεωρούν ότι μπορούν να παίξουν με το «πιστοποιητικό γεννήσεως». Από την πλευρά τους και οι ομάδες πρέπει να τους εμπιστεύονται, να τους δίνουν χρόνο συμμετοχής γιατί, κατά τη γνώμη μου, ακόμη και η καλύτερη προπόνηση του κόσμου δεν αντικαθιστά τον αγώνα.

Πάνος Αμυράς
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δημοφιλή