Στατικός μοντελισμός: Ακριβό χόμπι ή ποιοτική ψυχαγωγία;

10/12/16 • 08:00 | UPD 10/12/16 • 08:00

Είναι αλήθεια πως η κρίση και οι οικονομικές δυσκολίες που έρχονται ως συνέπεια αυτής, έχουν αναγκάσει πολλούς ανθρώπους να «κόψουν» μαχαίρι κάποια χόμπι τους ή να τα περιορίσουν ειδικά εάν αυτά απαιτούν μια … παραπάνω κατάθεση οβολού.

Γράφει ο Δημήτρης Καπετανόπουλος

Ένα από αυτά τα χόμπι είναι και ο στατικός μοντελισμός και το EThe Magazine του EleftherosTypos.gr έψαξε και βρήκε εάν τελικά είναι τόσο απαιτητικό οικονομικά όσο θεωρείται, αλλά και αν τα τελευταία χρόνια η τάση προς αυτόν έχει πάρει την κατιούσα ή το αντίθετο.

Αρχικά, όταν μιλάμε για στατικό μοντελισμό, μιλάμε για δυο βασικά πράγματα: Το ένα είναι τα μεμονωμένα μοντέλα (αεροπλάνα, άρματα, μηχανές, αυτοκίνητα κτλ), τα απαιτούν από εμάς χρόνο και μεράκι για να γίνουν.

Το άλλο είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια με φιγούρες, τα οποία φτιάχνουν έναν ολόκληρο φανταστικό κόσμο, και απαιτούν στρατηγική, σωστή επιλογή μοντέλων και… διάθεση για παρέα!

Και οι δυο αυτές κατηγορίες έχουν υποστηρικτές «φανατικούς», ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με αυτό χρόνια, που μπορεί να «καταπιάστηκαν» με αυτό πιτσιρικάδες αλλά δεν ξεκόλλησαν ποτέ…

Στην έρευνά μας αυτό το μήνα μας βοήθησαν δύο από τα πιο «παραδοσιακά» καταστήματα στο χώρο, το «Fantasy Shop» και το «Καλφάκης».

Fantasy Shop

Το Fantasy Shop ειδικεύεται σε επιτραπέζια παιχνίδια στατικού μοντελισμού, αποτελώντας αυτό που λέει και το μότο του, μια «πύλη στην φαντασία».

Εκ μέρους της αλυσίδας μας μίλησε ο Γιώργος Καραμπίνης, Store Manager και Υπεύθυνος Οργάνωσης του παιχνιδιού.

Τι παιχνίδια στατικού μοντελισμού θα βρει κανείς στο Fantasy Shop;

Το Fantasy διαθέτει το Warhammer age of Sigmar, το Bolt Action, το Warzone Resurrection και φυσικά το αγαπημένο όλων, Warhammer 40k. Επίσης διαθέτει και φιγούρες από star wars και φυσικά άλλου είδους επιτραπέζια παιχνίδια.

Δεδομένου ότι ο στατικός μοντελισμός είναι ένα χόμπι που απαιτεί κάποια χρήματα, έχει μειωθεί η τάση προς αυτόν τα τελευταία χρόνια;

Καθόλου. Ίσα ίσα που έχει αυξηθεί πολύ! Συτό που παρατηρούμε εμείς από το μαγαζί, είναι πως ο κόσμος δεν εγκαταλείπει εύκολα το χόμπι του. Μπορεί να κόψει από κάπου αλλά δεν θα το αφήσει. Το παιχνίδι είναι γι αυτόν μια μορφή ευχαρίστησης που την απολαμβάνει περισσότερο ίσως από το να βγει έξω. Το να αγοράσει ένα σετ με φιγούρες και να παίξει, είναι κάτι που θα το έχει για πολύ πολύ καιρό

Σε τιμές «παίζει» κάποιος για να ξεκινήσει να ασχολείται με το αντικείμενο αυτό;

Πλέον οι τιμές στα «αρχικά πακέτα» έχει πέσει πολύ. Δηλαδή με 65 ευρώ έχεις ότι χρειάζεσαι για παίξεις. Φιγούρες, ταμπλό τα πάντα. Παλιότερα αυτό έκανε γύρω στα 110. θα χρειαστούν βέβαια και άλλα 15 ευρώ περίπου για μπογιές, ώστε να βάψεις τις φιγούρες.

Μετά από εκεί και πέρα είναι στο θέμα του καθενός να το αναπτύξει όσο θέλει, άρα και να διαθέσει όσα θέλει. Μπορεί ας πούμε να αγοράσει μια και μόνο φιγούρα που να έχει 120 ευρώ. Αυτό μπορεί να τον βοηθήσει στο παιχνίδι, γιατί οι μεγάλες φιγούρες, με τους κανόνες του παιχνιδιού, μπορεί να κάνουν καλύτερες επιθέσεις κ.α. Κρίνεται δηλαδή από το τι θέλει ο κάθε παίχτης

Το κοινό των παιχνιδιών αυτών ανανεώνεται; Υπάρχει μεταφορά από γενιά σε γενιά;

Ναι, αρκετά. Υπάρχουν φυσικά και όσοι παίζουν από παλιά, που σήμερα έχουν μεγαλώσει και ασχολούνται ακόμα, που όμως περνούν και στα παιδιά τους αυτό το «μικρόβιο».

Πόσο βοήθησαν ή λειτούργησαν αρνητικά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια;

Για μια περίοδο οι υπολογιστές και τα videogames γενικά πήραν κόσμο από το παιχνίδι, στράφηκαν προς τα εκεί. Πλέον όμως βλέπουμε κόσμο να επιστρέφει σε αυτό. Είτε είναι οι παλιοί που για μια περίοδο το είχαν αφήσει προτιμώντας τους υπολογιστές τους και πλέον επιστρέφουν είτε είναι παιδιά που παροτρύνονται σε αυτό μέσα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που έχουν παρόμοια θεματολογία. Επομένως ίσως και να βοηθάει πλέον λιγάκι η τεχνολογία προς μια αυξητική τάση.

ΚΑΛΦΑΚΗΣ

Το κατάστημα Kαλφάκης λειτουργεί από το 1966 (πλέον και ως e-shop στο e-kalfakis.gr). Εδώ συναντάμε μοντέλα ως μονάδες, και όχι ως σύνολο παιχνιδιού (ελικόπτερα, αεροπλάνα, τραίνα κτλ). Διαθέτει επίσης και τηλεκατευθυνόμενα, drones και πολλά άλλα. Στο Ethe Magazine μίλησε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Κώστας Καλφάκης, όπου και ο ίδιος είναι παλιός «οπαδός» του μοντελισμού

Υπάρχει αυξητική η πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια στα στατικά μοντέλα;

Υπάρχει μια μικρή πτωτική τάση, η οποία όμως οφείλεται στο ότι το κοινό μας σιγά σιγά γερνάει. Δεν είναι δηλαδή οικονομικό το θέμα

Δεν είναι δηλαδή ένα ακριβό χόμπι;

Όχι δεν ισχύει αυτό. Μπορεί κάποιος πάρει δηλαδή ένα μοντέλο με 20 ευρώ και να απασχοληθεί με αυτό 15 μέρες. Εάν πάρει πιο ακριβό, τότε θα απασχοληθεί περισσότερο καιρό. Είναι δηλαδή μια ποιοτική επένδυση που κάνει για τον ελεύθερο χρόνο του.

Γενικώς τι τιμές υπάρχουν γύρω από αυτό το χόμπι;

Οι τιμές είναι θα λέγαμε αρκετά χαμηλές, και μάλιστα στην Ελλάδα είναι 10-20% κάτω από την υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς η χώρα μας να χάνει σε ποιότητα.

Τι ποσό πρέπει να διαθέσει κάποιος δηλαδή για να ξεκινήσει να ασχολείται με αυτό;

Όπως είπαμε, το μοντέλο που θα πάρει είναι ανάλογ ατο μέγεθος, επομένως μπορεί να πάρει ακόμα και 5 ευρώ ένα μοντέλο ή και 200 κάποιο άλλο, Κρίνεται με βάση τον το θέλει ο καθένας. Υπάρχει ένα πακετάκι με 10 ευρώ που περιέχει 4 βασικά χρώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για το βάψιμο. Και πάλι αν κάποιος θελήσει κάποια άλλα χρώματα είναι επιπλέον. Αλλά συνήθως τα μοντέλα χρειάζονται 3 – 4 χρώματα. Επίσης χρειάζεται λίμα, γυαλόχαρτο, κόφτη, πινελάκια, που είναι άλλα 5-6 ευρώ. Από κει και έπειτα είναι και το εξεζητημένο. Ας πούμε υπάρχει ένας ειδικός ψεκαστήρας (αερογράφος) ο οποίος επιτρέπει στον μοντελιστή να βάφει χωρίς πινέλο και άρα πιο ομοιόμορφα. αυτό μαζί με τον κομπρέσορά του κοστίζει γύρω στα 250 ευρώ. Αλλά είπαμε, είναι με βάση τι διαθέτει ο καθένας.

Με βάση τα όσα μας είπατε, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει τόσο συνέχεια από γενιά σε γενιά.

Όντως έτσι είναι. Το μεγαλύτερό κοινό μας είναι οι 40ρηδες, 50ρηδες, 60αρηδες, όσοι δηλαδή ήταν παιδιά την δεκαετία του ’60 και του ’70 και ακόμα είναι «κολλημένοι» με αυτό. Αυτοί αποτελούν ίσως και το 90% της πελατείας μας. Υπάρχει επίσης ένα πολύ μικρό ποσοστό που είναι παιδιά από 7 έως 18 ετών. Η ηλικία που «απουσιάζει» εντελώς, είναι αυτή των 18-30, καθώς τα παιδιά σήμερα ασχολούνται με άλλα πράγματα, Προτιμούν τις εξόδους, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, παρά να ασχοληθούν με τις κατασκευές ως παιχνίδι.

Ποια μοντέλα είναι πιο δημοφιλή;

Αναμφίβολα τα αεροπλάνα και μάλιστα τα Ελληνικά. Πολλοί πελάτες μας ζητούν αεροσκάφη της Ελληνικής Αεροπορίας, πολεμικής κυρίως, είτε μοντέλα ιστορικά είτε και σύγχρονα. Αμέσως μετά έρχονται τα τανκς, μετά τα αυτοκίνητα και μετά οι μοτοσυκλέτες.

Τι θα λέγατε σε κάποιον για να ασχοληθεί με τα στατικά μοντέλα;

Το χόμπι του στατικού μοντελισμού είναι ένας πολύ εποικοδομητικός τρόπος να ψυχαγωγείσαι. Προσφέρει πραγματική ξεκούραση, η αφοσίωση σε κάθε μοντέλο σε απομονώνει λίγο από τα προβλήματα, σε κάνει ακόμα ακόμα και να ανακαλύπτεις κλίσεις που πιθανόν έχεις.

Άλλωστε πολλές φορές ο στατικός μοντελισμός λειτουργεί ως ένας «επαγγελματικός προσανατολισμός», καθώς μπορεί να κάνει το άτομο που ασχολείται να θέλει να ακολουθήσει επαγγέλματα όπως ναυπηγός, πολιτικός μηχανικός, πιλότος κ.α. Με λίγα λόγια μπορεί να δείξει στο παιδί ότι τα χέρια του «πιάνουν».