Το Mudbound έρχεται να θυμίσει πως για κάποιους ο πόλεμος δεν τελειώνει ποτέ

Sorry. No data so far.

24/02/18 • 00:30 | UPD 24/02/18 • 22:56

Πολλοί ήταν αυτοί που απόρησαν γιατί το Mudbound δεν κέρδισε μία υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας στα φετινά Όσκαρ.

Πολλοί ήταν αυτοί που απόρησαν γιατί το Mudbound δεν κέρδισε μία υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας στα φετινά Όσκαρ.

Γράφει ο Άρης Σώζος

Ωστόσο είναι υποψήφιο σε άλλες τέσσερις κατηγορίες, με πιο δυναμικές εκείνες του Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Και υπάρχει καλός λόγος που είναι φαβορί για το χρυσό αγαλματίδιο και στις δύο. Ας τα εξετάσουμε στο νέο τεύχος του ET Magazine στο EleftherosTypos.gr.

Το Mudbound είναι μία ταινία που δεν διστάζει να δείξει την αλήθεια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ότι δηλαδή μετά την νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων και την καταστροφή των Ναζί, το έθνος των ΗΠΑ όχι μόνο είχε να αντιμετωπίσει τον δικό του ρατσισμό με τους μαύρους πολίτες. Δεν έκανε καν προσπάθειες για να το πατάξει. Κάπου εδώ ξεκινάει η ιστορία δύο αντρών που υπηρέτησαν στον Β’ Παγκόσμιο και που ο καθένας επιστρέφει στον Μισισιπή για να αντιμετωπίσει τους προσωπικούς του δαίμονες. Ο ένας, προσπαθεί να βρει την θέση του μέσα στη σύγχρονη κοινωνία και ο άλλος προσπαθεί να ξεκινήσει μία νέα ζωή για εκείνον και την οικογένεια του. Και οι δύο ωστόσο αποτελούν μαύρα πρόβατα για την μικρή και συντηρητική κοινωνία.

Από την επιστροφή τους και μετά δημιουργείται μία δυνατή φιλία. Μία τίμια αντρική σχέση μεταξύ φίλων που αναγνωρίζουν ο ένας το ήθος του άλλου. Που σφίγγουν τα δόντια και δεν υποχωρούν, αλλά αντιθέτως πάνε κόντρα στο ρεύμα πολεμώντας τους κλειστόμυαλους ανθρώπους της εποχής, δείχνοντας πως τα πράγματα στον αμερικανικό Νότο δεν άλλαξαν ποτέ μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Οι Jason Clarke, Carey Mulligan, Rob Morgan, Mary J. Blige, Garrett Hedlund και Jason Mitchell, δίνουν ένα ρεσιτάλ ερμηνείας που εξελίσσεται σε ρεσιτάλ ζωής και θανάτου. Που έρχονται για να θυμίσουν ότι τις περισσότερες φορές αξίζει να φτάσεις στα άκρα του ίδιου σου του εαυτού για την οικογένειά σου, την ζωή σου, αλλά -κυρίως- για τα πιστεύω σου και όλα όσα πρεσβεύεις σαν άνθρωπος. Ότι η ατιμία, υπό οποιαδήποτε μορφή, δεν γονατίζει τους πραγματικούς άντρες. Αντιθέτως, τους κάνει πιο δυνατούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία της σκηνοθέτη Dee Rees, είναι πρωτότυπη παραγωγή του Netflix και η πρώτη που είναι υποψήφια για Πρωτότυπου Σεναρίου, Μουσικής, Εικόνας και Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Mary J. Blige. Μέχρι τις 4 Μαρτίου όπου είναι και η μεγάλη βραδιά των Όσκαρ, θα μπορείς να το απολαύσεις τόσο στο Netflix όσο και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Κυκλοφορεί από την Πέμπτη.