Το Blade Runner 2049 είναι η συνέχεια ενός έπους

07/10/17 • 13:33 | UPD 07/10/17 • 19:56

Διάβαζα τις προάλλες μία συνέντευξη του Χάρισον Φορντ σχετικά με την πρώτη ταινία Blade Runner, όταν εκείνη είχε κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 1982. «Δεν ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες μου» είχε πει ο ηθοποιός. «Κόντεψα να σκοτωθώ με τον Ρίντλεϊ (Σκοτ) στο πλατό και σε γενικές γραμμές απορώ πως καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την ταινία. Την θεωρώ όμως κομβικό σημείο για το σινεμά».

Γράφει ο Άρης Σώζος

Αυτή η τελευταία ατάκα του Φορντ, είναι ακριβώς όλη η πεμπτουσία του κινηματογράφου σχετικά με τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Είμαι βέβαιος πως ούτε ο ίδιος ο Ρίντλεϊ Σκοτ δεν περίμενε ότι η ταινία του θα έκανε τόσο ντόρο και ότι σήμερα θα βλέπαμε ένα σίκουελ της. Και γιατί να υο πιστεύει άλλωστε; Στοπ σινεμά του 1982, οι περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας δεν είχαν μελλοντικό λόγο ύπαρξης. Δεν περίμενες κάτι παραπάνω από αυτές, από το να κάνουν μία καλή εμφάνιση στις αίθουσες και να κόψουν όσα περισσότερα εισιτήρια γίνεται. Και μετά τέλος. Άλλη ταινία, άλλο σενάριο, άλλη σκηνοθεσία. Κανείς δεν ήθελε να ποζάρει σε κάτι που δεν έλεγε να προσελκύσει μεγαλύτερο κοινό.

Όμως το Blade Runner ήταν κάτι παραπάνω από μία ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ήταν μία όμορφη αρχή για υπέροχα πράγματα. Ο λόγος που σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία, ήταν επειδή λίγοι ήταν οι σκηνοθέτες που έμπαιναν στη διαδικασία να φανταστούν τα γνωστά βιβλία επιστημονικής φαντασίας στη μεγάλη οθόνη. Οι φανς μπορεί είχαν μία πλούσια βιβλιοθήκη, αλλά δεν περίμεναν ποτέ να πάρει το Χόλιγουντ στα σοβαρά τον όλο «κλάδο» του sci-fi. Όμως τώρα, με την άφιξη του Blade Runner 2049 στο σινεμά, είναι σαν βγήκε το «Ο Νονός 4». Δεν συγκρίνεται με τον Νονό, αλλά η σημασία του στο κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας είναι η ίδια. Μπορεί να είναι ο Ντέις Βιλνέβ που βρίσκεται πίσω από το πηδάλιο της σκηνοθεσίας, αλλά ο Σκοτ εποπτεύει με την εταιρεία παραγωγής που βρίσκεται από πίσω.

Στο νέο σενάριο που εξελίσσεται 35 χρόνια μετά, ο Ράιαν Γκόσλνγκ υποδύεται ένα νέο Blade Runner που ανακαλύπτει μία τεράστια συνομωσία με αντίκτυπο την συνέχιση της ανθρώπινης φυλής. Και δεν είναι απλά ένα καλογραμμένο σενάριο. Είναι η συνέχεια ενός τεράστιου saga με απότερο σκοπό την ολοκλήρωση της πιο χαρακτηριστικής ταινίας όλων των εποχών. Μία απόδειξη πως οι πραγματικά μεγάλες ταινίες, είναι αυτές που επιβιώνουν στο χρόνο ακόμα και με σίκουελ. Και που κερδίζουν διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

Βρίσκεται ήδη στις αίθουσες και σας περιμένει.

Copy link
Powered by Social Snap