– Πώς ξεκινά η προετοιμασία της συγγραφής ενός βιβλίου;
Η ιδέα έρχεται ξαφνικά. Χωρίς ιδέα δεν υπάρχει μυθιστόρημα. Ομως, ούτε χωρίς σκέψη, οργάνωση και έρευνα δεν υπάρχει μυθιστόρημα. Για πολλά χρόνια, ως θεατρικός συγγραφέας, δημιουργούσα ήρωες που θα ζωντάνευαν στη σκηνή. Η ολοκλήρωση ενός θεατρικού έργου έρχεται με την παρουσίασή του σε παράσταση. Το μυθιστόρημα είναι μια διαφορετική διαδικασία. Οι ήρωες ζωντανεύουν με την ανάγνωση και μόνο. Ο συγγραφέας πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να ζωντανέψει με τη φαντασία του τους ήρωες και την εποχή. Να ταξιδέψει μαζί τους. Πολύ πιο δύσκολο από ένα θεατρικό έργο είναι το μυθιστόρημα γιατί δεν έχεις ηθοποιούς, σκηνικά κοστούμια, μουσική και φώτα που θα μετατρέψουν τον γραπτό λόγο σε ζωντανή παράσταση.
– Τι σας ώθησε να γράψετε το μυθιστόρημα «Φαρμακωμένη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πρώτη Υλη;
Η δεκαετία του 1960. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο εμφύλιος έχουν τελειώσει. Γι’ αυτό η δεκαετία του ’60 είναι φοβερά ενδιαφέρουσα για τη διαμόρφωση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα. Εκείνη τη δεκαετία, οι άνθρωποι έψαχναν μια αχτίδα φωτός στη σκοτεινιά και την ανέχεια και μια διέξοδος ήταν η μετανάστευση. Στη «Φαρμακωμένη» μεγάλο κομμάτι της ιστορίας έχει να κάνει με την ξενιτιά. Και με τον Εμφύλιο που άφησε ανοιχτές πληγές, που ακόμα και σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχουν κλείσει.
– Ο Θανάσης Δαγρές είναι χωροφύλακας και αναλαμβάνει τη διερεύνηση ενός φόνου. Μπορεί ένας απλός χωροφύλακας να αναλάβει μια τέτοια υπόθεση;
– Δεν έχει σημασία ο βαθμός κάποιου, αλλά οι δυνατότητες που έχει. Η επιμονή και η αγάπη για τη δουλειά του. Ο Δαγρές πραγματικά αναλαμβάνει μια υπόθεση που είναι η πρώτη του. Ομως η επιμονή του έχει αποτέλεσμα. Και εύνοια της τύχης, που πάντα χρειάζεται. Ο διοικητής του δεν θα του ανέθετε ποτέ αυτήν την υπόθεση αν ήξερε τη σοβαρότητά της. Εκείνη την εποχή, η νεαρή ηλικία ήταν πολλές φορές τροχοπέδη στην εξέλιξη κάποιου νέου.
– Ο μυστηριώδης θάνατος της Μαρίας προκαλεί αναστάτωση στο χωριό. Γιατί πίστεψαν ότι είναι φαρμακωμένη;
Γιατί τα ευρήματα αυτό έδειχναν. Ομως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Τότε, στα χωριά η εξιχνίαση εγκλημάτων ήταν κάτι πολύ δύσκολο. Τα στόματα δεν άνοιγαν εύκολα και πολλές υποθέσεις δολοφονίας δεν έφτασαν ποτέ στα δικαστήρια. Ανθρωποι χάθηκαν, χωρίς ποτέ να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι.
– Κανείς από το χωριό δεν ήθελε το κακό της Μαρίας. Μήπως υπήρχε κάτι σκοτεινό με το παρελθόν του πατέρα της;
Βρισκόμαστε στην δεκαετία του ’60. Η εποχή αυτή κουβαλάει πολλές σκοτεινές ιστορίες από το παρελθόν. Ο πατέρας της Μαρίας, ο Νιόνιος, ήταν μέρος της σκοτεινής εκείνης περιόδου του πολέμου και του Εμφύλιου. Η παρουσία του είχε επιπτώσεις και πάνω στο παιδί του; Ο αναγνώστης θα το ανακαλύψει, όπως και πολλά άλλα κρυμμένα μυστικά.

– Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος μας αποκαλύπτεται μια ιστορία αγάπης. Ποιος είναι ο λόγος που κάποιοι άλλοι εμποδίζουν τους ερωτευμένους και θέλουν να μη συνεχίσει ο δεσμός της αγάπης;
Η έχθρα που αναπτύχτηκε κατά την περίοδο του Εμφυλίου μεταξύ δύο οικογενειών ήταν τόσο μεγάλη που το μίσος απέκλειε κάθε επαφή μεταξύ των μελών των δύο οικογενειών. Ετσι, το αποτέλεσμα μιας σχέσης, εκείνα τα χρόνια, δεν το καθόριζαν οι ερωτευμένοι, αλλά το περιβάλλον τους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη «Φαρμακωμένη».
– Διαβάζοντας το μυθιστόρημα, καταφέρνετε και μας κρατάτε αμείωτο το ενδιαφέρον. Υπάρχει κάποια τεχνική για να γοητεύει ο συγγραφέας τον αναγνώστη;
Χωρίς τεχνική δεν μπορείς να στήσεις σωστά ένα μυθιστόρημα. Υπάρχουν κανόνες και τεχνοτροπίες. Ο κάθε συγγραφέας έχει τη δική του. Οι επιρροές, επίσης, παίζουν ρόλο. Ολοι έχουμε επιρροές από τους μεγάλους κλασικούς συγγραφείς, οι οποίοι μας έχουν δείξει τον δρόμο. Τώρα, το τι δρόμο ακολουθεί ο κάθε συγγραφέας είναι δική του υπόθεση.
– Εμαθα ότι το μυθιστόρημα «Φαρμακωμένη» ανήκει σε μια τριλογία. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια;
Ο χωροφύλακας Δαγρές ξεκίνησε σε ηλικία 25 χρονών το 1960, με τον θάνατο της Φαρμακωμένης στην ορεινή Αχαΐα. Μετά από πέντε χρόνια θα τον βρούμε βαθμοφόρο πλέον στη Λαμία, στο τέλος του 1966, λίγο πριν τη δικτατορία. Πιο ώριμος και με εμπειρία, αναλαμβάνει να λύσει μία ακόμα υπόθεση στην ύπαιθρο της Φθιώτιδας, στο δεύτερο μυθιστόρημα που θα έχει τίτλο «Χιόνισε στο Λιανοκλάδι». Και στο τρίτο θα τον βρούμε στον Πύργο της Ηλείας, λίγα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, στο μυθιστόρημα που θα έχει τίτλο «Σήμερα στην πόλη σας».
– Πώς καταφέρνετε να γράφετε και παράλληλα να είστε ηθοποιός;
Το ότι είμαι ηθοποιός με βοηθάει να προσεγγίζω τους ήρωες των μυθιστορημάτων μου με τον ίδιο τρόπο που προσεγγίζω και τους ρόλους και να δημιουργώ χαρακτήρες που δεν είναι καρικατούρες, αλλά ήρωες με ψυχή, που αναπνέουν μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Θα ήθελα να σας πω, με την ευκαιρία που αναφερθήκατε στο επάγγελμά μου, του ηθοποιού, ότι τη φετινή θεατρική περίοδο, αλλά και τη χειμερινή 2025-26 θα είμαι στον θίασο της υπέροχης Κάτιας Δανδουλάκη, στην παράσταση «Αόρατος επισκέπτης», που έχει ανέβει στο Θέατρο Δανδουλάκη σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Να σημειώσω επίσης ότι η Κάτια, όπως και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Ελένη Καρακάση, συμμετείχαν σε μια πραγματικά υπέροχη βραδιά στην παρουσίαση της «Φαρμακωμένης» στον Ιανό.