Δύο λογοτεχνικές προτάσεις που επιβεβαιώνουν ότι οι πιο συναρπαστικές ιστορίες δεν είναι πάντα εκείνες με τη μεγαλύτερη δράση, αλλά εκείνες που φωτίζουν τις πιο κρυφές πτυχές του ανθρώπου...
Πρόκειται για τις δύο ιστορίες από τις εκδόσεις Utopia Το «Το κακό που δεν υπάρχει» της Giulia Caminito και ο «Αθέατος Βίος» του Niccolò Ammaniti, που ισορροπούν ανάμεσα στον ψυχολογικό ρεαλισμό και τη μεγάλη λογοτεχνία μέσα από την εξαιρετική μετάφραση της Δήμητρας Δότση. Αν και διαφορετικές ιστορίες μεταξύ τους, τα μυθιστορήματα συναντιούνται σε έναν κοινό τόπο: την προσπάθεια κατανόησης της ανθρώπινης φύσης.
Σε μια εποχή όπου η λογοτεχνία καλείται να συνομιλήσει με τις αγωνίες της σύγχρονης κοινωνίας, «Το κακό που δεν υπάρχει» και «Αθέατος Βίος» αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων που δεν φοβούνται να εμβαθύνουν στην ψυχολογία. Τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη ιταλική λογοτεχνία γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση, με συγγραφείς που εγκαταλείπουν τις μεγάλες ιστορικές αφηγήσεις και στρέφονται στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων τους.
Η Caminito και ο Ammaniti ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δημιουργών. Με διαφορετική αφηγηματική προσέγγιση, επιχειρούν να φωτίσουν τις αντιφάσεις του σύγχρονου ανθρώπου, τις οικογενειακές σχέσεις, τη μοναξιά, την κοινωνική πίεση και την αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας.

Το «κακό» που κρύβεται μέσα μας
Η Giulia Caminito, μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της νέας γενιάς της ιταλικής λογοτεχνίας, επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα βαθιά ανθρώπινο και συναισθηματικά απαιτητικό. Στο «Το κακό που δεν υπάρχει», ο πρωταγωνιστής μεγαλώνει κουβαλώντας την αίσθηση ότι κάτι μέσα του δεν λειτουργεί όπως στους υπόλοιπους ανθρώπους. Οι σχέσεις με την οικογένεια, οι φιλίες, ο έρωτας και η ίδια η ενηλικίωση περνούν μέσα από το φίλτρο αυτής της εσωτερικής αγωνίας. Η Caminito δεν αναζητά εύκολες απαντήσεις. Αντίθετα, καταγράφει με ευαισθησία τη διαδρομή ενός ανθρώπου που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τις αδυναμίες του, θέτοντας ερωτήματα για τη διαφορετικότητα, την ψυχική υγεία και την ανάγκη του ανθρώπου να γίνει αποδεκτός. Η γραφή της είναι λιτή αλλά ιδιαίτερα διεισδυτική, ενώ η δύναμη του βιβλίου βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο μετατρέπει τις πιο προσωπικές αγωνίες σε μια ιστορία που μπορεί να αγγίξει κάθε αναγνώστη.

Όταν το παρελθόν επιστρέφει
Ο Niccolò Ammaniti δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μεταφρασμένος σε δεκάδες γλώσσες και πολυβραβευμένος, έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ιταλούς συγγραφείς. Στον «Αθέατο Βίο», στρέφει το βλέμμα του στη σύγχρονη κοινωνία της εικόνας και της διαρκούς έκθεσης. Η ηρωίδα του, μια γυναίκα που μοιάζει να έχει κατακτήσει την επιτυχία και την κοινωνική αποδοχή, βλέπει τη ζωή της να ανατρέπεται όταν ένα γεγονός από το παρελθόν έρχεται ξανά στην επιφάνεια. Μέσα από αυτή την ανατροπή, ο συγγραφέας εξερευνά έννοιες όπως η ενοχή, η μνήμη, η συγχώρεση και η ανάγκη να αντιμετωπίσει κανείς την αλήθεια, όσο δύσκολη κι αν είναι. Με έντονες ψυχογραφικές αποχρώσεις, αλλά και τη χαρακτηριστική αφηγηματική αμεσότητα που τον διακρίνει, ο Ammaniti συνθέτει ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί, αφήνοντας ταυτόχρονα έντονο προβληματισμό.
Δύο αναγνώσεις που μένουν στον αναγνώστη
Δεν πρόκειται για βιβλία που βασίζονται στις εντυπωσιακές ανατροπές ή στην εξωτερική δράση. Η δύναμή τους βρίσκεται στους χαρακτήρες, στις σιωπές, στις μικρές λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν όσα δύσκολα λέγονται με λόγια.
- Πέθανε η Μαίρη Λίντα – Σίγησε η θρυλική φωνή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού
- Ο ΕΤ προτείνει: 10 υπέροχες εκδόσεις για μικρούς βιβλιοφάγους
- Θανάσης Κριτσάκης: «Η τέχνη υπήρξε ανέκαθεν ένα εργαστήρι πειραματισμού ιδεών»
- Σπουδαίο «ΕΡΓΟΝ» – Ο Γιώργος Βάλαρης μιλά στον ΕΤ για τη νέα θεατρική στέγη στο κέντρο της Αθήνας




















