Στη συναυλία συμμετέχουν κορυφαίοι τραγουδιστές και βέβαια ο γιος του αείμνηστου κορυφαίου ερμηνευτή και συνθέτη, που φέρει το όνομά του, Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια, σκηνοθεσία της βραδιάς έχει ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος στην παρουσίαση που έγινε αναφέρθηκε συγκινημένος στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, σημειώνοντας ότι ήταν πράγματι «Αξιος, γιατί έδωσε στο ελληνικό τραγούδι δωρικότητα, ακρίβεια αλλά και λαϊκότητα, μια άλλη διάσταση. Είναι άξιος να υπάρχει σήμερα. Μπορεί η ποίηση να του φαινόταν ακαταλαβίστικη. Ομως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης την εμπεριείχε. Εμπεριείχε το νόημα των στίχων που ερμήνευσε, του Ελύτη και άλλων μεγάλων ποιητών». Μιλώντας για τον στόχο της συναυλίας σημείωσε ότι είναι «να θυμηθούμε τον μεγάλο Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον σπουδαίο Ελληνα ερμηνευτή, τον άνθρωπο και την προσωπικότητα που καθόρισε το ελληνικό τραγούδι».
Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σημείωσε μιλώντας προσωπικά: «Με τον πατέρα μου δεν είχαμε απλή σχέση πατέρα-γιου, είχαμε λατρεία ο ένας στον άλλον. Την αγάπη που πήρα από εκείνον δεν ήξερα μέχρι που έκλεισε τα μάτια του πώς να την ανταποδώσω. Ο Γρηγόρης ήταν απλός, αγαπητός, γενναιόδωρος, δοτικός… Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η συναυλία θα είναι μια αφορμή οι νέοι να έρθουν πιο κοντά μας, να μάθουν τις ρίζες μας, τον πολιτισμό μας, ποιοι έστρωσαν το χαλί για να υπάρχει ελληνική μουσική σήμερα.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής, τεράστιος συνθέτης και εξαιρετικός ερμηνευτής… Τραγούδησε όλη την αφρόκρεμα των μεγάλων συνθετών. Αυτό που τον ενοχλούσε ήταν οι ταμπέλες. Μου έλεγε έχω τραγουδήσει από τις “Βεργούλες”, ως το “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ”. Πού ανήκω; Είμαι έντεχνος, είμαι λαϊκός; Υπάρχουν ερμηνευτές που δεν ανήκουν σε κατηγορίες. Οπως ο Γρηγόρης. Με συγκινεί πολύ αυτό το αφιέρωμα, γιατί στην ουσία ποτέ δεν συμφιλιώθηκα με την απουσία του. Η βραδιά στο Καλλιμάρμαρο θα είναι μια μεγάλη γιορτή για τον μεγάλο θησαυρό που μας άφησε».
Από την πλευρά του ο διοργανωτής της βραδιάς, Γιώργος Τσόκας, υποσχέθηκε ότι η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο θα μας οδηγήσει στα χνάρια του μεγάλου καλλιτέχνη, τονίζοντας ότι μέρος των εσόδων θα δοθούν στους σκοπούς της ΦΛΟΓΑΣ – του Συλλόγου Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.
Η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Τρυφωνίδου, μίλησε συγκινημένη για το μέγεθος του Γρηγόρη Μπιθικώτση και ευχαρίστησε τη διοργάνωση και τους καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους.
Πολλοί και σημαντικοί οι τραγουδιστές
Κορυφαίοι ερμηνευτές θα τραγουδήσουν αξέχαστα τραγούδια που σηματοδοτούν την πορεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση: Θέμης Αδαμαντίδης, Μελίνα Ασλανίδου, Πέτρος Γαϊτάνος, Χρήστος Δάντης, Πέγκυ Ζήνα, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Κότσιρας, Ρένα Μόρφη, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Μπέζος, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Ρέμος, Στέλιος Ρόκκος, Ηρώ Σαΐα, Μάριος Φραγκούλης, Κώστας Χατζής.
Η Μελίνα Ασλανίδου εξέφρασε το θαυμασμό της για το ήθος και την καθαρότητά του, ο Πέτρος Γαϊτάνος γνώρισε τον Μπιθικώτση στα πρώτα του βήματα, «αγάπησε την απλότητα και τον ήχο του», η Ρένα Μόρφη δήλωσε «Μπιθικωτσικική», η Πίτσα Παπαδοπούλου θυμήθηκε τη συνεργασία τους και θεωρεί τιμή της τη συμμετοχή της στη συναυλία και ο Κώστας Χατζής με τον οποίο είχε στενή σχέση πίστευε ότι «ο Γρηγόρης στις καταλήξεις του τραγουδούσε τον πόνο».
Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς η παρουσία των νεαρών 16χρονων μουσικών -οι Τεκετζήδες- οι οποίοι τραγούδησαν το τραγούδι «Του Βοτανικού ο μάγκας». Τιμητική συμμετοχή στη συναυλία έχει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Σολίστ ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης. Μαέστρος ο παλιός στενός συνεργάτης του Γρηγόρη Μπιθικώτση Νίκος Στρατηγός. Χορωδίες Ρυθμός, Πλειάδες.
Info: «Αξιος Εστί» συναυλία αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. 17/9/2025. Ωρα έναρξης: 21:00. Προπώληση εισιτηρίων more.gr
Ειδήσεις Σήμερα
- Κολομβία: Το πρώτο μη επανδρωμένο ναρκουποβρύχιο
- Αγία Παρασκευή: Νεκρός από πυροβολισμούς ένας άντρας
- Τουρκία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Ιμάμογλου – Μέχρι και 8 χρόνια φυλάκιση για το «πλαστό» πτυχίο
- Τέλος από τον Alpha και Super Κατερίνα – Ποιος αποχώρησε απο τον σταθμό;
- Ντιόγκο Ζότα: LIVE η τελετή αγρυπνίας – Έφτασε η σύζυγός του, Ρούτε -Συγκινητικός φόρος τιμής από τον πρώην αρχηγό της Λίβερπουλ – Σύσσωμη η οικογένεια
- Σκάνδαλο: Ινδοί κατά Prada για τα σανδάλια

