«To χειμωνιάτικο παραμύθι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

20/04/17 • 12:27 | UPD 20/04/17 • 12:27

Οι ηθοποιοί της διάσημης θεατρικής ομάδας Cheek by Jowl ανεβαίνουν στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, την Παρασκευή 5, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου στις 8 το βράδυ, για να παρουσιάσουν το «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Οι τρεις παραστάσεις στο Μέγαρο έχουν την υπογραφή και τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά του Declan Donnellan [Ντέκλαν Ντόννελλαν], ο οποίος έχει βραβευτεί με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας. «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» ανεβαίνει στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους (σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ).

Οι Cheek by Jowl [Τσικ μπαϊ Τζάουλ] είναι ένας διεθνής περιοδεύων θίασος που έχει εμφανιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, με τα μέλη του να ερμηνεύουν μεγάλα κλασικά αλλά και σύγχρονα έργα στην αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα. Η ομάδα ιδρύθηκε από τους Declan Donnellan και Nick Ormerod, το 1981, και είναι επίσημος συνεργάτης του Barbican Centre του Λονδίνου.

Η θεατρική παράσταση «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» εντάσσεται στον Κύκλο Θέατρο στο Μέγαρο, ανεβαίνει με την υποστήριξη του British Council και συστήνεται σε θεατές άνω των 12 ετών.

 

Ο Σαίξπηρ έγραψε «Το χειμωνιάτικο παραμύθι»,…

… ένα από τα σπουδαιότερα του έργα, κατά την ίδια περίοδο με την «Καταιγίδα», ανατρέποντας όλους τους κανόνες που ακολουθεί η τελευταία. Η ενότητα του χρόνου, του τόπου και της δράσης χάνεται μέσα σ’ ένα ταξίδι που διαρκεί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια ανά την Ευρώπη, από την Αυλή στην εξοχή, από την τραγωδία στην κωμωδία.

«Το χειμωνιάτικο παραμύθι» μιλά για έναν παρανοϊκό βασιλιά που οδηγεί την οικογένειά του στην καταστροφή. Ωστόσο, το σκοτάδι που επικρατεί στην αρχή του «Παραμυθιού» θα δώσει τη θέση του στο φως της χαράς, καθώς ο Χρόνος θα παρασύρει τους χαρακτήρες σε ένα αναπάντεχο τέλος. Μέσα από τις σελίδες του έργου, γεννιέται ένας νέος Σαίξπηρ, ένας Σαίξπηρ που έχει αφήσει πίσω του τις σπουδαίες τραγωδίες και αναζητά τη λύτρωση μέσα από τη φλόγα της ελπίδας.

 

Declan Donnellan

«Το θέατρο δεν μπορεί να πεθάνει

προτού ο άνθρωπος ονειρευτεί

και το τελευταίο του όνειρο.»

Από το βιβλίο του D. Donnellan «The Actor and the Target»

 

Ως συνεργάτης σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, ο Ντέκλαν Ντόννελλαν έχει σκηνοθετήσει τις παραγωγές Fuenteovejuna, Sweeney Todd, The Mandate και Angels in America, ενώ έχει υπογράψει τη σκηνοθεσία σε παραστάσεις στο Φεστιβάλ της Αβινιόν (Σιντ), στο Θέατρο Maly της Αγίας Πετρούπολης (Το χειμωνιάτικο παραμύθι) και στο Γουέστ Εντ (Ερωτευμένος Σαίξπηρ). Επίσης έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ (όπερα Φάλσταφ του Βέρντι) καθώς και με το Μπαλέτο Μπολσόι (Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Άμλετ). Το 2009 του απενεμήθη το βραβείο Καρλομάγνου και το 2016 ο Χρυσός Λέων της Βενετίας για το σύνολο του έργου του. Το βιβλίο του The Actor and the Target [Ο ηθοποιός και ο στόχος] πρωτοκυκλοφόρησε το 2000 και έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες.

 

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Cheek by Jowl

«Το χειμωνιάτικο παραμύθι» [«Τhe Winter’s Tale»]

του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1564-1616)

Συνολική διάρκεια: 2 ώρες και 45 λεπτά (συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος)

Η παράσταση συστήνεται για θεατές άνω των 12 ετών

 

Τιμές

12 € (Ζώνη Γ) • 22 € (Ζώνη Β) • 28 € (Ζώνη Α) • 40 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

7 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 9 € (Πολύτεκνοι, 65+)

 

Πληροφορίες

210 72.82.333

www.megaron.gr

Δημοφιλή