«Οι καιροί των παγετώνων» της Φρεντ Βαργκάς

21/12/16 • 12:39 | UPD 21/12/16 • 12:39

Μια ηλικιωµένη γυναίκα βρίσκεται νεκρή στο µπάνιο της. Η αστυνοµία θα µπορούσε να οδηγηθεί στο συµπέρασµα πως πρόκειται για αυτοκτονία, αν δίπλα στο πτώµα της δε βρισκόταν χαραγµένο ένα παράξενο σύµβολο που θυµίζει λαιµητόµο. Δυο µέρες αργότερα, ένας εύπορος επιστήµονας βρίσκεται µε τη σειρά του νεκρός στο γραφείο του. Όλα τα στοιχεία θα οδηγούσαν ξανά στην αυτοκτονία, αν δε βρισκόταν και πάλι χαραγµένο δίπλα του το ίδιο σύµβολο. Η αστυνοµία, µε επικεφαλής τους επιθεωρητές Ανταµσµπέργκ και Ντανγκλάρ, βρίσκεται µπροστά σε µια σκοτεινή υπόθεση που θυµίζει, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Ανταµσµπέργκ, «ένα κουβάρι από φύκια». Στην πορεία θα αποκαλυφθεί πως τα δύο θύµατα συνέδεε ένα κοινό µυστικό, ένα παλιό ταξίδι τους στην Ισλανδία, όπου και είχε διαδραµατιστεί µια φριχτή τραγωδία, ενώ και οι δύο σύχναζαν σε κάποιον πρωτότυπο όσο και παράξενο  σύλλογο µε θέµα τη Γαλλική Επανάσταση…

Όσο περνά ο καιρός κι άλλα µέλη του συλλόγου αυτού δολοφονούνται, πάντα µε το σύµβολο της λαιµητόµου να βρίσκεται κρυµµένο κάπου εκεί κοντά. Ποιος είναι ο πραγµατικός σκοπός της ύπαρξης αυτού του συλλόγου, επικεφαλής του οποίου είναι ο Φρανσουά Σατό, ανατριχιαστικά πιστό αντίγραφο του Ροβεσπιέρου, και τι είναι αυτό που ενώνει τους διαδοχικούς αυτούς φόνους µ’ εκείνο το τραγικό ταξίδι στην Ισλανδία; Με τη χαρακτηριστική δεξιοτεχνία της, που παντρεύει το παράδοξο µε το πραγµατικό και την κλιµακούµενη αγωνία µε ένα σχεδόν κυνικό χιούµορ, η Φρεντ Βαργκάς υπογράφει ένα εξαιρετικό µυθιστόρηµα «αγωνίας και δράσης».

Φρεντ Βαργκάς είναι το ψευδώνυµο της Φρεντερίκ Οντουάν-Ρουζό που γεννήθηκε στο Παρίσι το 1957 (µε το Βαργκάς να προέρχεται από το όνοµα της ηρωίδας που ενσάρκωσε η Άβα Γκάρντνερ στην κλασική ταινία Η ξυπόλυτη κόµισσα). Έχει σπουδάσει αρχαιοζωολογία και ειδικεύεται στη Μεσαιωνική Ιστορία. Η λογοτεχνική της καριέρα στο αστυνοµικό µυθιστόρηµα ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έκτοτε, πολλά από τα µυθιστορήµατά της, κάποια από τα οποία κυκλοφορούν και στα ελληνικά, έχουν βραβευτεί ή µεταφερθεί στον κινηµατογράφο και στην τηλεόραση κι έχουν µεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες.