Εκκλησιαστικό όργανο, ο βασιλιάς των μουσικών οργάνων

21/12/16 • 12:32 | UPD 21/12/16 • 12:32

Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας έτσι ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις όλων των μουσικών εποχών. Σε αυτό το εξαιρετικής κατασκευής μουσικό όργανο –που παρεξηγημένα αποκαλείται «εκκλησιαστικό» στη χώρα μας, αφού έχει κοσμική προέλευση και η χρήση του δεν περιορίζεται στην ερμηνεία θρησκευτικής μουσικής– μαθήτευσαν πολλοί νεαροί καλλιτέχνες. Έτσι, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ολόκληρη παράδοση, διοργανώθηκαν φεστιβάλ και αναδείχθηκαν αξιόλογοι μουσικοί, όπως η οργανίστα του Μεγάρου, Ουρανία Γκάσιου.

 

Το εκκλησιαστικό όργανο του ΜΜΑ διαθέτει 4 πληκτρολόγια χειρών και ένα ποδών (πεντάλ) με 32 νότες, 76 ρετζίστρα (διακόπτες που χρησιμοποιούνται ο καθένας μόνος του ή σε συνδυασμό και επιτρέπουν να μπαίνει αέρας σε συγκεκριμένη ομάδα αυλών που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ηχόχρωμα) και 6.080 αυλούς, ο μεγαλύτερος από τους οποίους έχει μήκος 4,93 μέτρα και ο μικρότερος 5 χιλιοστά. Κατασκευάστηκε από τον γερμανικό οίκο Johannes Klais Orgelbau [Γιοχάννες Κλάις Όργκελμπαου], έναν από τους σημαντικότερους διεθνώς (έτος ίδρυσης: 1882, Βόννη). Η κατασκευή του άρχισε το 1990, όταν τοποθετήθηκαν το ξύλινο κάλυμμα και οι μεταλλικοί αυλοί. Το καλοκαίρι του 1993, για 3 μήνες και επί 8 ώρες καθημερινά, ομάδα 6 ειδικών από τη Βόννη που έστειλε ο διευθυντής του οίκου, Hans-Gerd Klais [Χανς-Γκερντ Κλάις], έδωσε φωνή στο εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου.

 

Ήχησε για πρώτη φορά στις 23 Δεκεμβρίου 1993. Tον μεγαλειώδη ήχο του θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στις 26 Δεκεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Σε αυτή την ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Εκκλησιαστικού Οργάνου, η οργανίστα Ουρανία Γκάσιου και ο τρομπετίστας Δημήτρης Γκόγκας θα παρουσιάσουν στο κοινό κοσμικές και θρησκευτικές συνθέσεις Γ.Σ. Μπαχ, Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι κ.ά.

Τιμές εισιτηρίων

10 € (Ζώνη Γ), 18 € (Ζώνη Β), 25 € (Ζώνη Α), 35 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 6 €
Πολύτεκνοι, 65+: 8,50 €

Πληροφορίες

210 72.82.333

www.megaron.gr