Προσκύνημα στην αργυροτεχνία στα Ιωάννινα

16/12/16 • 12:30 | UPD 16/12/16 • 12:30

Σπάνια έργα εκκλησιαστικής αργυροχοΐας περιλαμβάνει η έκθεση «Οταν η τέχνη γίνεται ιερή», στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα. Ορισμένα από τα εκθέματα παρουσιάζονται στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά.

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης διοργάνωσης «Η τέχνη του ασημιού των Ιωαννίνων» η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο «Νέα Ιερουσαλήμ» της Μόσχας, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016. Εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου και συνδιοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Από τα εκθέματα που παρουσιάστηκαν στη Μόσχα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας έχουν επιλεγεί να παρουσιαστούν λαμπρά δείγματα της ηπειρώτικης εκκλησιαστικής τέχνης. Οι εξαιρετικές λεπτομέρειές τους ενέπνευσαν τη μουσειολογική προσέγγιση της νέας έκθεσης την οποία επιμελήθηκε το ΠΙΟΠ.

Για πρώτη φορά

Ορισμένα από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Σε αυτά περιλαμβάνονται το επιχρυσωμένο Ευαγγέλιο του Χριστόδουλου Πανταζή, το Ιερό Ποτήριο με την υπογραφή του Αναστάσιου Σουγδουρή και ο ενυπόγραφος Σταυρός του Αθανασίου Τζημούρη.

Για τα αντικείμενα της έκθεσης ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος σημειώνει πως «πρόκειται για έργα απαράμιλλης τέχνης ιερής, που κοσμούν ιερούς ναούς και λειτουργικά σκεύη, που μαρτυρούν μια σπουδαία έντεχνη αποτύπωση της λαϊκής ευσέβειας και υψηλές πνευματικές αναβάσεις, με άρτιες τεχνικές εκτελέσεις, που έκαναν και κάνουν τα Ιωάννινα ξακουστά και υπερήφανα σε όλο τον κόσμο».

Από τον 17ο αιώνα

Τα έργα της έκθεσης χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα, ώστε η «ανάγνωσή» τους να είναι εύληπτη από το κοινό. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η οριζόντια ανάπτυξη των ιερών κειμηλίων σε ενότητες που ξεκινούν από το “Εν αρχή ην ο Λόγος” και καταλήγουν στο “Φως ιλαρόν” παραπέμπει υπαινικτικά στην πορεία από τη Γέννηση στην Ανάσταση και την αιώνια ζωή». Στο εσωτερικό κάθε ενότητας και σε διάλογο με τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου γίνεται αναφορά στην εξέλιξη της ηπειρώτικης αργυροτεχνίας. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στη νεότερη και σύγχρονη παραγωγή.

Λίγους μόλις μήνες από τα εγκαίνιά του το Μουσείο Αργυροτεχνίας αναδεικνύεται, με τη φροντίδα του ΠΙΟΠ, σε ισχυρό πολιτιστικό πόλο στην πόλη των Ιωαννίνων. «Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Ιωαννιτών διατύπωσε τη θέση ότι το νέο Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ αναβαθμίζει το πολιτιστικό προϊόν του τόπου και δημιουργεί μια ιδιαίτερη υπεραξία στον ποιοτικό τουριστικό προορισμό “Ιωάννινα”», επισημαίνει ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΙΟΠ κ. Σοφία Στάικου, «η νέα έκθεση «αποτελεί ολοκληρωμένο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ τοπικών αρχών και ιδιωτικής πρωτοβουλίας». «Τα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ, με τις υποδομές που διαθέτουν και τη συσσωρευμένη γνώση που συγκεντρώνουν», υπογραμμίζει η κ. Στάικου, «μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας τους, να προσφέρουν κίνητρα για την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού».

Συλλογές

Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και από τις ιδιωτικές συλλογές των αδελφών Βαρζώκα, Λεοντάρη Ζήδρου, Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, Χρυσόστομου Καρυοφύλλη, Αλέξανδρου Τζομάκα, Ηλία Φαίδωνα, Ευάγγελου Χρήστου.

INFO
«Οταν η τέχνη γίνεται ιερή».
Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ιωάννινα.
Εγκαίνια: Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, ώρα: 6 μ.μ. Διάρκεια: 22 Δεκεμβρίου 2016-31 Μαρτίου 2017.
Διεύθυνση: Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων.
Πληροφορίες: 26510 64065. Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.piop.gr

 

Αντώνης Καρατζαφέρης

akaratzaferis@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου