«Για να πεις τα κάλαντα»…από κάθε γωνιά της Ελλάδος

02/12/16 • 14:53 | UPD 02/12/16 • 14:53

Το «για να πεις τα κάλαντα» είναι ένα Ανθολόγιο Καλάντων από κάθε γωνιά της Ελλάδος, που τραγουδιούνται ολόκληρη τη χρονιά. Κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Φώτων, της Άνοιξης, του Πάσχα.

Κάλαντα του σήμερα από την Κρήτη μέχρι τη βόρεια Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία, αλλά και Κάλαντα αλλοτινών εποχών από την Καππαδοκία και τη Μικρά Ασία. Τραγούδια για τη Γέννηση και την Ανάσταση του Χριστού, τραγούδια για τον ερχομό της Άνοιξης και για τον θρήνο της Παναγίας.

gia-na-peis-ta-kalanta-1300

Κάλαντα χρωματισμένα από τα ήθη, τα έθιμα και το τοπικό ιδίωμα κάθε περιοχής συνθέτουν ένα λεύκωμα μοναδικό και πρωτότυπο, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι.

Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης ιστορικές αναφορές και πληροφορίες για τις κατά τόπου περιοχές, αλλά και μουσικό CD με εναλλακτικό ήχο για να ακουστούν τα κάλαντα: jazz, soul ή απλώς… στην εποχή μας.

Το «για να πεις τα κάλαντα» αποτελεί εξαιρετική ιδέα τόσο για προσωπικό όσο και για εταιρικό δώρο!

Για το λεύκωμα

Μικρή, όταν άκουγα τη γιαγιά στο χωριό να μιλά με κουβέντες που δεν ηχούσαν στην Αθήνα, τέντωνα τα αυτιά μου για να πιάσω κι άλλες από αυτές τις «λάθος» λέξεις, που, με τα χρόνια, αισθάνθηκα πως μάλλον ήταν σωστότερες απ’ τις «σωστές». Είχα και το θείο στο άλλο μου αυτί, να ψιθυρίζει συνωμοτικά: «πάρε τετράδιο και γράφε τις λέξεις της γιαγιάς, να τις θυμάσαι…».

Το τετράδιο δεν το πήρα. Με έναν τρόπο μαγικό, όμως, οι λέξεις γράφτηκαν. Όλες. Μέσα μου. Μαζί με τη βαθιά επιθυμία να καταγράφω στο χαρτί όσα δε θα ήθελα να ξεχαστούν. Να τα «σιγουρεύω», όπως θα έλεγε κι εκείνη. Συμβάντα, γεγονότα, συνήθειες, παραδόσεις.

Το «για να πεις τα κάλαντα» ας πούμε πως είναι το δικό μου χριστουγεννιάτικο τετράδιο. Το σημειωματάριο που, αν η γιαγιά ήξερε γράμματα, θα μπορούσε να είχε γράψει κι εκείνη, υπογράφοντας μάλιστα με το ίδιο ακριβώς ονοματεπώνυμο.

Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, Συγγραφέας

Για το CD

Τα Κάλαντα, πανάρχαιο ελληνικό έθιμο των παιδιών, ενηλικιώνονται από έναν νου που αναπολεί της καρδιάς του τη λησμονημένη παιδικότητα. Ξαναδιαβάζονται μουσικά με την αισθητική του 21ου αιώνα, αποδεικνύοντας πως όχι μόνον επιβίωσαν μέσα στους χρόνους, μα ίσως και να επηρεάστηκαν από τόσων χρόνων μουσικές.

Παναγιώτης Παπανικολάου, Μουσικός

 

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

ΙΤΑΝΟΣ

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

 

ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

 

ΕΙΔΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

 

ΛΕΥΚΩΜΑ

 

ΣΧΗΜΑ

 

19 Χ 19

 

ΣΕΛΙΔΕΣ

 

384

 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

 

ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΟ

 

ISBN

 

978-960-7549-91-4

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ  

CD

Παναγιώτης Παπανικολάου – Διασκευή, Πιάνο

Γιώργος Σταύρου– Ερμηνεία

Σίμος Κοκαβέσης – Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Kιθάρα, Mπάσο

 

ΤΙΜΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

 

25€