«Το καμένο Παλάτι», η άνοδος ενός ιθαγενή στην Προεδρία της Βολιβίας

01/12/16 • 11:02 | UPD 01/12/16 • 11:02

Η ζωή και η πολιτική πορεία του πρώτου ιθαγενούς προέδρου στην Λατινική Αμερική, του Έβο Μοράλες, είναι το βιβλίο «Το καμένο παλάτι» του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος.

Γιατί αυτός ο τίτλος; Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, έτσι ονομάζεται το αποικιοκρατικό μεγαλοπρεπές προεδρικό μέγαρο στην κεντρική πλατεία, από τότε που το 1875 οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Τομάς Φρίας εκτόξευσαν φλεγόμενα βέλη, προκαλώντας πυρκαγιά και κατάρρευση ενός ορόφου. Συμβολικό; Όχι μόνο. Μια «φωτιά» εξεγέρσεων σιγοκαίει εδώ και δεκαετίες τη Λατινική Αμερική, αναγκάζοντας τους ηγέτες-δικτάτορες επαναστάτες και κοινοβουλευτικούς- να κάθονται σε ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

‘Αλλωστε, ο προερχόμενος από τον μαχητικό συνδικαλισμό πρόεδρος, κάθε πρωί που πηγαίνει στο γραφείο του διαβάζει πρώτα απ όλα το καθημερινό δελτίο διαδηλώσεων, ταραχών και συγκρούσεων με την αστυνομία?

Το βιβλίο είναι η μυθιστορηματική ανάδειξη ενός πάμπτωχου ινδιάνου στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Βασίζεται σε προσωπική αφήγηση του ίδιου στον δημοσιογράφο και σε στοιχεία που συγκέντρωσε ο συγγραφέας στο ρεπορτάζ που έκανε στην πολύπαθη αυτή χώρα.

Πηγή:ΑΠΕ