Πώς «ανέσυραν» τον Μηλιό και τον διόρισαν πρόεδρο στο Ελληνικό φεστιβάλ

29/11/16 • 09:08 | UPD 29/11/16 • 15:29

Το «ράβε ξήλωνε» στο Ελληνικό Φεστιβάλ δεν έχει τελειωμό. Αυτή τη φορά ξηλώνεται το Διοικητικό Συμβούλιο, λόγω… ασυμφωνίας χαρακτήρων με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο. Η αντικατάσταση του Δ.Σ. επήλθε μετά τη συνάντηση της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη, της υπουργού Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και της πρόεδρου και αντιπροέδρου του Δ.Σ., Λιάνας Θεοδωράτου και Κατερίνας Παπανικολάου, αντίστοιχα.

Οπως φαίνεται η πυροσβεστική διάθεση των κυβερνητικών στελεχών δεν είχε ως αποτέλεσμα την εξομάλυνση των σχέσεων. Το παλιό συμβούλιο ξηλώθηκε και με υπουργική απόφαση ορίστηκε το νέο Δ.Σ. Ερωτηματικά προκαλεί ο διορισμός στη θέση του προέδρου του Γιάννη Μηλιού, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας ΕΜΠ, ο οποίος είχε διατελέσει υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, διαφώνησε στη συνέχεια με τις κυβερνητικές επιλογές, αποσύρθηκε για περίπου δύο χρόνια και τώρα τον ξαναθυμήθηκαν!! Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο δικηγόρος Πέτρος Σταυριανός και μέλη οι Γιώργος Κουρουπός (συνθέτης), Βασίλης Λαμπρινουδάκης (ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής ανασκαφών στα μνημεία της Επιδαύρου και γενικός γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο του «Διαζώματος»), Εφη Γιαννοπούλου (μεταφράστρια-κριτικός), Μάρθα Φωστέρη (κοινωνιολόγος-ψυχοθεραπεύτρια ιδρυτικό μέλος ΚΕΘΕΑ) και Νίκος Ερηνάκης (οικονομολόγος, δρ Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας της Τέχνης).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η γνωστή ρήξη μεταξύ του Δ.Σ. και του καλλιτεχνικού διευθυντή «είχε οδηγήσει το θεσμό σε αδράνεια και ουσιαστικά, σε αδιέξοδο. Η απόφαση ορισμού νέου διοικητικού συμβουλίου ήταν αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή, σταθερή και εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ προς όφελος όλων».

Επιστολή

Από νωρίς χθες το πρωί υπήρχαν πληροφορίες για τις ραγδαίες εξελίξεις στο πολύπαθο Ελληνικό Φεστιβάλ. Η «αντικατάσταση» ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την αποκαλυπτική επιστολή του απερχόμενου Δ.Σ. που εκθέτει τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο. Μεταξύ άλλων στη μακροσκελή επιστολή αναφέρεται πως για τα ταξίδια του καλλιτεχνικού διευθυντή «έχει δαπανηθεί μέχρι σήμερα το ποσόν των 18.499,12 ευρώ. Στη με αρ. 25 συνεδρίαση του Δ.Σ., της 10ης.10.2016 ο καλλιτεχνικός διευθυντής εισηγήθηκε προς έγκριση το επιπλέον ποσό της τάξεως των 29.600 ευρώ για την πραγματοποίηση επιπλέον 26 ταξιδιών (4 ταξίδια εσωτερικού και 22 εξωτερικού δύο από τα οποία ήταν σε υπερατλαντικές χώρες, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία) για τον ίδιο και τους τέσσερις μέχρι τώρα συμβούλους του, για την περίοδο που ακολουθεί μέχρι τέλος Δεκέμβρη».

Επιπλέον, υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για τις κατηγορίες που απηύθυνε ο κ. Θεοδωρόπουλος σχετικά με το εν ενεργεία κινητό τηλέφωνο του Γιώργου Λούκου: «Ως προς την επισήμανση του καλλιτεχνικού διευθυντή ότι μέρος του λογαριασμού αντιστοιχεί σε χρεώσεις που αφορούν τη σύνδεση του απελθόντος προέδρου του οργανισμού, Γεωργίου Λούκου: ο ισχυρισμός αυτός είναι ακριβής ως προς το ποσό των 87,84 ευρώ που πράγματι αφορά πάγια τέλη από σύνδεση στο όνομα του κου Γ. Λούκου».

Αποτυπώνοντας χαρακτηριστικά το κλίμα όλης αυτής της ιστορίας η κ. Θεοδωράτου δύο ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου είπε χθες στον Ελεύθερο Τύπο: «Το Δ.Σ. υπηρετεί τη νομιμότητα που οφείλει να ακολουθήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Μετά τη συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή, το Δ.Σ. περίμενε από την υπουργό Πολιτισμού να μας ενημερώσει για το τι θα γίνει. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση μέχρι και την Κυριακή αργά το βράδυ, όπου και στείλαμε την απάντησή μας, σε όλα όσα είχε δηλώσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Υπάρχει σε όλους μας η αίσθηση ότι κανείς δεν μας υπολόγισε».

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της αντικατάστασης επικοινωνήσαμε εκ νέου με την κα Θεοδωράτου, η οποία εξέφρασε τη θλίψη της για όλα αυτά που έζησε στο Ελληνικό Φεστιβάλ. Από τη μεριά του ο κ. Θεοδωρόπουλος δήλωσε χθες στον Ελεύθερο Τύπο: «Η ρήξη αυτή αποτελεί παρελθόν. Το μόνο που με νοιάζει είναι να εξελιχθεί και να ενισχυθεί το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου».

Ξένια Στούκα 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου