Η πρώτη αντίδραση του Ντίλαν για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

20/10/16 • 19:40 | UPD 20/10/16 • 19:40

Μετά από πολλές ημέρες σιωπής ο Μπομπ Ντίλαν, ο φετινός νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας εμφάνισε την πρώτη ένδειξη ότι αναγνωρίζει και αποδέχεται τη μεγάλη διάκριση από τη σουηδική ακαδημία.

Η επιλογή του Αμερικανού θρύλου της μουσικής να μην σχολιάσει το παραμικρό σχετικά με την βράβευσή του σε διάφορες live εμφανίσεις του που πραγματοποιήθηκαν κανονικά μέσα στην εβδομάδα είχαν προκαλέσει αίσθηση στα διεθνή ΜΜΕ, με πολλούς να «μεταφράζουν» τη σιωπή του ως «σνομπάρισμα» των βραβείων. Επιπλέον, ο Ντίλαν απέφευγε -και αποφεύγει ακόμα – συστηματικά να απαντήσει στις κλήσεις της σουηδικής ακαδημίας, κάτι που ενίσχυει τις φήμες για απόρριψη του βραβείου.

Ωστόσο, ο… ακριβοθώρητος καλλιτέχνης αποφάσισε να αναγνωρίσει τελικά την τιμή που του έγινε, με μια ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπό του για την προώθηση ενός βιβλίου με στίχους του. Εκεί, ο 75χρονος τραγουδοποιός αναφέρεται για πρώτη φορά ως «Κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας» και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα, στην κορυφή της σελίδας.

Την αλλαγή στον ιστότοπο εντόπισε πρώτο το σουηδικό site Aftonbladet, χαρακτηρίζοντας την ανωτέρω πρόταση ως πρώτο «σημάδι ζωής» από το μοναχικό είδωλο της φολκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο μόνος που απέρριψε με τη θέλησή του ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ το 1964. Τότε, είχε γράψει μάλιστα και μια επιστολή προς τη σουηδική ακαδημία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ένας συγγραφέας δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψει στον εαυτό του να μετατραπεί σε θεσμό» ακόμα και όταν αυτό γίνεται με τον πιο τιμητικό τρόπο. Ωστόσο, παρότι ο Σαρτρ αρνήθηκε το βραβείο, η Σουηδική Ακαδημία τον καταχώρισε ως νικητή.