Το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης στην Άμφισσα εγκαινιάζεται στις 14 Απριλίου

05/04/19 • 18:41 | UPD 05/04/19 • 20:24

Newsroom eleftherostypos.gr

Κoρυφώνονται οι εορτασμοί για την επέτειο της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων. Το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης εγκαινιάζεται την Κυριακή, 14 Απριλίου, στο ιστορικό κέντρο της Άμφισσας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Το νέο μουσείο στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε μετά την απελευθέρωση ο οπλαρχηγός Πανουργιάς με την οικογένειά του και αποκαταστάθηκε πρόσφατα στην αρχική του μορφή. Πρόκειται για ένα οίκημα που χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα και ακολουθεί την λαϊκή αρχιτεκτονική της Ρούμελης.

Ο Δήμος Δελφών αποφάσισε να στεγάσει στην αναπαλαιωμένη κατοικία Πανουργιά το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, με στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση της ιστορικής μνήμης, αλλά και την ανάδειξη της προσφοράς της Άμφισσας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και στην Εθνική Παλιγγενεσία, όπως τονίζει ο δήμαρχος Δελφών κ. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα, στόχος του Δήμου, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι να καταστεί η Αμφισσα ένας νέος πόλος έλξης επισκεπτών στην περιοχή της Φωκίδας.

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου για τα θυρανοίξια του Μουσείου πραγματοποιείται η κορύφωση του φετινού εορταστικού κύκλου για την επέτειο της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων, καθώς ο φετινός εορτασμός θα διαρκέσει πέντε ημέρες, από την Τετάρτη 10 Απριλίου έως την Κυριακή 14 του μήνα.

Το απόγευμα του Σαββάτου 13 Απριλίου θα γίνει δρώμενο αναπαράστασης της πολιορκίας και απελευθέρωσης του κάστρου την 10η Απριλίου 1821. Θα υπάρξει ιστορική αφήγηση της μάχης κατάληψης των Πηγών και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αμφισσα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε με την επανάσταση του ΄21.

Από την Τρίτη 9 Απριλίου έως την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 στο ισόγειο του Μουσείου Ελληνικής Επανάστασης (Οικία Πανουργιά) θα λειτουργεί Έκθεση με ιστορικά κειμήλια από το 1700 έως το 1850 από τη Συλλογή του Σπυρίδωνα Γεωργίου Κατσίρα του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες» της Καλαμάτας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 9 Απριλίου, στις 7:30 το απόγευμα. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ.

Copy link
Powered by Social Snap