Ιδίως για το βίντεο κλιπ

Κατακραυγή στους Rammstein για το νέο τους τραγούδι [βίντεο]

29/03/19 • 15:10 | UPD 29/03/19 • 15:10

Newsroom eleftherostypos.gr

Το νέο τραγούδι των Rammstein «Deutchland» αποτελεί μια επικριτική αναδρομή στα πεπραγμένα της Γερμανίας, όμως θίγει ευαίσθητες χορδές.

Περίπου 9 λεπτά στάθηκαν αρκετά για να προκαλέσουν την οργιλή αντίδραση από οργανώσεις κατά του αντισημιτισμού και από Ισραηλινούς αξιωματούχους που εδράζονται στη Γερμανία. Οι Rammstein, μια μπάντα που πάντα γδέρνει ευαίσθητες χορδές, κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι και το βίντεο κλιπ είναι επιλήψιμο για πολλούς.

Στα 9 λεπτά που διαρκεί το βίντεο κλιπ του Deutchland βλέπουμε τα μέλη της μπάντας και όσους συμμετέχουν, να είναι ντυμένοι με ενδυμασίες ενδεικτικές διάφορων εποχών της Γερμανίας στον προηγούμενο αιώνα. Εννοείται πως δε μπορούσε να λείπει ο Δεύτερος Παγκόσμιος και το Ολοκαύτωμα. Μόνο που η αντιμετώπιση της μπάντας ήταν λίγο αδέξια.

Σε κάποιο σημείο του κλιπ εμφανίζεται ένας άντρας με το Αστέρι του Δαυίδ στο μέτωπο, κάτι που αποτελούσε ένα από τα βασανιστήρια των Ναζί απέναντι στους Εβραίους λίγο πριν τους θανατώσουν. Μετά βλέπουμε δύο Εβραίους να πυροβολούν στο πρόσωπο δύο στρατιώτες των SS. Οι Rammstein κατάφεραν να γίνουν και πάλι αντικείμενο συζήτησης και διαμάχης.

Μόνο από τον σάλο που δημιουργήθηκε, το βίντεο κλιπ έχει σχεδόν 20 εκατομμύρια προβολές μέσα σε μια μέρα. Πολλοί κατηγορούν το συγκρότημα ότι εκμεταλλεύεται το Ολοκαύτωμα για εμπορικούς σκοπούς. Ότι χρησιμοποιεί μια τόσο μαύρη σελίδα της ανθρωπότητας για να πετύχει το hype. Βέβαια, με την ίδια λογική το Ολοκαύτωμα έχει χρησιμοποιεί αντίστοιχα κι από το σινεμά με σκοπό το κέρδος. Με την ίδια λογική πολλοί ζωγράφοι εκμεταλλεύτηκαν τη φτώχεια που αποτύπωναν στα έργα τους και έβγαλαν κέρδος.

Ο Εμανουέλ Νασόν, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ήταν λάβρος κατά των Rammstein σε ανάρτηση του στο Twitter. «Αυτό το βίντεο κλιπ είναι ντροπιαστικό και απαράδεκτο. Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους ζητούν την άμεση απόσυρση του».

Ο Φέλιξ Κλάιν, επίτροπος για την πάταξη του αντισημιτισμού στη Γερμανία, ανέφερε ότι πρόκειται για μια «κακόγουστη εκμετάλλευση της καλλιτεχνικής ελευθερίας».

Δείτε το βίντεο κλιπ και τα συμπεράσματα δικά σας.

Copy link
Powered by Social Snap