Αυτό το Σαββατοκύριακο στην Πειραιώς

Bazaar βιβλίων για στήριξη στο Παλαιοπωλείο Αστέγων

15/03/19 • 15:24 | UPD 15/03/19 • 15:24

Newsroom eleftherostypos.gr

Κοντεύει τώρα ένας χρόνος από τότε που ο Λεωνίδας Κουρσούμης έμεινε άνεργος και άστεγος. Σε ηλικία 68 ετών, λίγο πριν συμπληρώσει όλα τα ένσημα για τη σύνταξη, βρέθηκε να πρέπει να κάνει μια νέα αρχή. Πώς να το πετύχει όμως σε αυτή την ηλικία; Ποιος θα εμπιστευόταν έναν 68χρονο; Υπήρξε ένας που το έκανε. Ήταν ο ίδιος.

Ο κύριος Κουρσούμης βρέθηκε ανάμεσα σε αστέγους και εκεί έζησε κάτι που για τον ίδιο κατέστη παράξενο. Δεν μιλούσε κανείς. Δε μιλούσαν μεταξύ τους. Είχαν κάτι να τους συνδέει, αλλά η ντροπή για το σημείο που είχαν φτάσει, υπερίσχυε της ανάγκης για συντροφιά και κατανόηση. Μέχρι που εκείνος έσπασε αυτόν τον κύκλο σιωπής και μίλησε.

Πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι για καιρό έψαχνε δουλειά, απευθυνόταν σε φίλους για μια βοήθεια. Κανείς όμως δε μπορούσε. Αυτό τον οδήγησε πρώτα σε θλίψη. Μετά σε σκέψη. Κι η σκέψη του έφερε την ιδέα. Ως πρώην εργαζόμενος σε εκδοτικούς οίκους, περισυνέλεξε όλα τα βιβλία που παρατούν οι εκδοτικοί και μαζί με άλλους δύο αστέγους τα συγκέντρωσαν στο Παλαιοπωλείο Αστέγων.

Εκεί μαζεύουν και άλλα αγαθά, αλλά τα περισσότερα δε μπορούν να τα κουμαντάρουν οι τρεις τους. Τα ρούχα για παράδειγμα που τους πήγαν, τα έδωσαν σε δομές αστέγων στην πλατεία Κουμουνδούρου. Αυτά που μπορούν να κουμαντάρουν είναι τα βιβλία. Γι΄αυτό και αποφάσισαν να κάνουν ένα bazaar. Έτσι, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου, αύριο και μεθαύριο δηλαδή, θα απλώσουν τους πάγκους στην Πειραιώς 132.

  • Save

Έχουν στα χέρια τους περίπου 2.000 βιβλία και τα περισσότερα σε αρκετά καλή κατάσταση. Γι΄αυτό όσοι σκέφτονται να αγοράσουν ένα βιβλίο, τι καλύτερο από το να το κάνουν σε αυτό το bazaar. Αγοράζουμε ένα βιβλίο και επιστρέφουμε λίγη από τη χαμένη τους αξιοπρέπεια σε τρεις ανθρώπους.

Στο Παλαιοπωλείο Αστέγων βρέθηκε κι ο Ιωάννης Μουζάλας που απηύθυνε μέσω Facebook ανοιχτό κάλεσμα για το bazaar.

* Όσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια των ανέστιων, μπορούν να το πράξουν επικοινωνώντας μέσω email booksleonis@yahoo.gr ή στο τηλέφωνο 6977239766.

Copy link
Powered by Social Snap