Αρχαία λύρα από το … Κιλκίς στον «Μπεν Χουρ»

14/09/16 • 07:47 | UPD 14/09/16 • 07:47

Οταν πριν από δύο χρόνια εμπνεύστηκαν από τη μουσική της παγκόσμιας τηλεοπτική παραγωγής «Games of thrones» και έκαναν τη δική τους ελληνική διασκευή, κανείς δεν φανταζόταν πως λίγο καιρό αργότερα θα γινόταν το ακριβώς αντίθετο και θα αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για το Χόλιγουντ.

Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση οργανοποιίας από το Κιλκίς έβαλε τα γυαλιά σε όλα τα μεγαλεπήβολα κυβερνητικά σχέδια προσέλκυσης των μεγάλων παραγωγών και συνεργάστηκε για τη μουσική επιμέλεια της νέας ταινίας του «Ben Hur» που προβάλλεται στην Ελλάδα από την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.

Η Οργανοποιία Αναστάσιος (Luthieros Music Instruments για το εξωτερικό) εδώ και πολλές δεκαετίες κατασκευάζει μουσικά όργανα, όμως, το 2014 ήταν η χρονιά-ορόσημο για την οικογένεια. Τότε αποφάσισαν να ασχοληθούν με την ανακατασκευή αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων, κάνοντας μεγάλα ονόματα στο χώρο της μουσικής και της ακουστικής να στρέψουν τα ώτα τους στο όμορφο Κιλκίς και το εργαστήρι της οικογένειας.

Ολα ξεκίνησαν πέρσι με ένα e-mail και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια. «Πριν από ένα χρόνο περίπου, λάβαμε ένα e-mail από κάποιον Marco Beltrami. Οπως κάνω πάντα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση πραγματοποίησα μια σύντομη αναζήτηση στο Διαδίκτυο για το ποιος είναι αυτός που ενδιαφέρεται για μια αρχαία μας λύρα», λέει ο Θοδωρής Κουμαρτζής, μικρότερος γιος του κ. Αναστάση, ανακαλύπτοντας στη συνέχεια πως πρόκειται για τον ιδιαίτερα δημοφιλή Αμερικανό μουσικοσυνθέτη ταινιών, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είχε συνθέσει τα soundtracks των Scream, Mimic, Resident Evil, HellBoy, The Woman in Black, Wolverine, ενώ υπήρξε υποψήφιος για Οσκαρ για τη μουσική των ταινιών 3:10 Yuma και Hurt Locke.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

avamvaka@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου