«Η πολιτική με πληγώνει πολύ»

Νταλάρας στον Ελεύθερο Τύπο: Διδάσκομαι από τους νέους!

24/09/18 • 21:05 | UPD 24/09/18 • 21:07

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

Γι’ άλλη μία φορά ο Γιώργος Νταλάρας ρίχνει με το τραγούδι του γέφυρες πολιτισμού ανάμεσα στους λαούς. Στις 29 Σεπτεμβρίου ο κορυφαίος Eλληνας τραγουδιστής συμπράττει στο Ηρώδειο με την Κρατική Ορχήστρα Σμύρνης υπό τη διεύθυνση του Χακάν Σενσού.

Γι’ άλλη μία φορά ο Γιώργος Νταλάρας ρίχνει με το τραγούδι του γέφυρες πολιτισμού ανάμεσα στους λαούς. Στις 29 Σεπτεμβρίου ο κορυφαίος Eλληνας τραγουδιστής συμπράττει στο Ηρώδειο με την Κρατική Ορχήστρα Σμύρνης υπό τη διεύθυνση του Χακάν Σενσού, σε μια συναυλία που φέρνει κοντά τη Σμύρνη με τη Νέα Σμύρνη, και όχι μόνο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο δήμων.

«Θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα της συναυλίας που παίξαμε στη Σμύρνη με την ίδια ορχήστρα, τη Συμφωνική της Σμύρνης, στο θέατρο Ahmed Adnan Saygun, που είναι το δικό τους Μέγαρο Μουσικής», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Γιώργος Νταλάρας, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή. «Ηταν μια απίστευτα συγκινητική συναυλία που συνδιοργάνωσαν οι Δήμοι Σμύρνης και Νέας Σμύρνης στο πρόγραμμα Γέφυρες Πολιτισμού μεταξύ των δύο πόλεων. Στην πραγματοποίηση της συναυλίας βοήθησαν πολύ το Ελληνικό Προξενείο και η Ελληνίδα πρόξενος Αργυρώ Παπούλια. Ηταν ένας άθλος, αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε όλους. Πολύ περισσότερο τώρα, που όλη αυτή η Συμφωνική Ορχήστρα με τον καλό φίλο και σπουδαίο μαέστρο Χακάν Σενσού έρχονται στο Ηρώδειο για να συνεργαστούν ξανά με τους Ελληνες σολίστες.

 Η Τέχνη μπορεί, πράγματι, να ενώσει λαούς όπως τον ελληνικό και τον τουρκικό; Πόσο αυτό το ενωτικό μήνυμα φτάνει στις κυβερνήσεις σε μια εποχή που οι παραβιάσεις συνεχίζονται στο Αιγαίο;

Δυστυχώς και η ένταση και οι παραβιάσεις συνεχίζονται. Ομως, είναι υποχρέωση των καλλιτεχνών να κάνουν ό,τι μπορούν σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο, για να θυμίζουν μέσα από την Τέχνη τους ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Σε λίγες μέρες ο Σύλλογος Ιμβρίων οργανώνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη κοινή έκθεση Eλλήνων και Τούρκων εικαστικών, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τις ανάγκες των σχολείων της Ιμβρου. Αυτή η κίνηση δείχνει μεγαλείο, αλτρουισμό και ευρύτητα σκέψης. Σε αυτή τη συναυλία η συνύπαρξη ελληνικών τραγουδιών, αλλά και τουρκικών, όπως του Λιβανελί, αλλά και βαλκανικών, παιγμένων από τη Συμφωνική της Σμύρνης με τη σύμπραξη Eλλήνων μουσικών, πέρα από την καλλιτεχνική αξία, κουβαλάει και ένα συμβολισμό.

 Η πολιτική πόσο σας πληγώνει σήμερα;

Πολύ. Δεν θέλω όμως να την απαξιώσω και με στενοχωρεί πολύ που την απαξιώνουν οι νέοι, οι οποίοι, μαζί με την εμπιστοσύνη τους, έχουν χάσει και τις ελπίδες τους.

 Δώσατε και δύο συναυλίες για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι, μαζί με συνεργάτες σας. Πώς διαχωρίζετε τις συναυλίες που γίνονται για φιλανθρωπικό σκοπό και συμμετέχετε από αυτές στις οποίες πιθανόν να μη συμμετείχατε;

Περνώντας τα χρόνια και επειδή έχω κάνει εκατοντάδες τέτοιες συναυλίες, έχω την πείρα να διερευνώ το σκοπό, να γνωρίζω εκ των προτέρων ότι υπάρχει διαφάνεια και να διασφαλίζω ότι, εκτός από το καλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, τα χρήματα τα οποία συγκεντρώνονται από αυτές τις εκδηλώσεις θα καταλήξουν άμεσα στους αποδέκτες τους.

 Τι εξακολουθούν να σας δίνουν η σκηνή και η επαφή με το κοινό;

Με ξέρετε πολλά χρόνια. Πάντα με αγωνία, με προετοιμασία, με πρόβες, σαν να είναι η πρώτη φορά. Πάντα η συγκίνηση και η ανταπόκριση μας ανταμείβουν και ξεχνάμε τον κόπο της προετοιμασίας. Το λέω αυτό γιατί φέτος έκανα πρόβες για δεκατρία, ναι δεκατρία διαφορετικά προγράμματα συναυλιών. Δικά μου και συμμετοχές. Ούτε 25 ετών δεν το έκανα αυτό.

 Η σχέση σας με τους νέους ανθρώπους πώς είναι;

Υπέροχη. Τους μαθαίνω και διδάσκομαι πολλά. Από τους νέους τραγουδιστές, τους μουσικούς, τους τραγουδοποιούς.

 Επειτα από τόσο μεγάλη και λαμπρή πορεία, τι άλλο προσδοκάτε όσον αφορά στις συνεργασίες και γενικότερα;

Τίποτα ιδιαίτερο. Καλή υγεία, να μπορώ να ακούω μουσική, να απολαμβάνω τη φύση και ό,τι είναι καλό να έρθει, θα έρθει.

 Τι σας δίνει χαρά και ευχαρίστηση;

Η μουσική, η θάλασσα, οι φίλοι, η οικογένεια και πιο πολύ τα εγγόνια μου. Αυτά τα δύο μικρά αγοράκια, που είναι χαρά Θεού. Φέτος μάθαμε να ψαρεύουμε.

Info

«ΣΜΥΡΝΗ-ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

ΠΟΥ: ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΠΟΤΕ: ΣΑΒΒΑΤΟ 29/9

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 20 ΕΩΣ 105 ΕΥΡΩ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: WWW.VIVA.GR, ΤΗΛ. 210 9213310

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Copy link
Powered by Social Snap