Η αίθουσα του θρόνου ανοίγει στον λαό

Στην απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου μας… βάζει η πύλη του Μουσείου Ακρόπολης

13/09/18 • 10:55 | UPD 13/09/18 • 18:02

Αντώνης Καρατζαφέρης

Η πύλη του Μουσείου της Ακρόπολης οδηγεί κατευθείαν στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ, στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου! Για πρώτη φορά, παγκοσμίως, το Μουσείο παρουσιάζει προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα του αυτοκράτορα που αναμόρφωσε την Κίνα.

Η πύλη του Μουσείου της Ακρόπολης οδηγεί κατευθείαν στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ, στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου! Για πρώτη φορά, παγκοσμίως, το Μουσείο παρουσιάζει προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα του αυτοκράτορα που αναμόρφωσε την Κίνα.

Η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης, σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία. Να γνωριστούμε με έναν από τους πιο φημισμένους αυτοκράτορες της Κίνας που βασίλεψε επί 60 χρόνια (1735-1796), διπλασίασε την έκταση και τον πληθυσμό της χώρας του και αγάπησε με πάθος τις τέχνες και τα γράμματα.

  • Save

Τα 154 σπουδαία εκθέματα δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί πουθενά. «Βγήκαν από σφραγισμένα και σκονισμένα δωμάτια», ανέφερε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, σε χθεσινή εκδήλωση, παρουσία πολυμελούς κινεζικής αντιπροσωπείας. Τα εκθέματα δεν προσφέρουν μόνο αισθητική απόλαυση. Σκιαγραφούν και το αφήγημα της ζωής του αυτοκράτορα στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου…

Η αγαπημένη του συνήθεια ήταν να διοργανώνει ποιητικές και θεατρικές βραδιές με τους αυλικούς και τους υπουργούς του, συνοδεία εκλεκτών ποικιλιών τσαγιού, σερβιρισμένες σε φινετσάτες πορσελάνες. Χρυσοποίκιλτοι θρόνοι, χρυσοκέντητα από θεϊκά χέρια ενδύματα, πολύτιμα θυμιατήρια και μοναδικά διακοσμητικά αντικείμενα όπως μια μεγάλη κοσμηματοθήκη σε σχήμα ροδάκινου, φτιαγμένη εξωτερικά από κοράλλι και επενδυμένη, εσωτερικά, από χρυσάφι, πολύτιμα αντικείμενα της βουδιστικής θρησκείας, ανάμεσά τους ένα ολόχρυσο αγαλμάτιο Βούδα αλλά και πολλές προσφορές από το ίδιο πολύτιμο μέταλλο φωτίζουν στιγμές από την καθημερινότητα του Τσιανλόνγκ. Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου του, ο αυτοκράτορας πέτυχε μια σπάνια ισορροπία στη ζωή του. «Κατάφερε να λειτουργεί εσωτερικά ως άγιος και εξωτερικά ως μονάρχης».

  • Save

Η έκθεση παρουσιάζει διττό ενδιαφέρον, αφού η μοναδικότητα των εκθεμάτων της προβάλλεται σε ένα εντυπωσιακά σκηνοθετημένο περιβάλλον με κατασκευές που παραπέμπουν στην ατμόσφαιρα των ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης και των ιδιαίτερων διαμερισμάτων του αυτοκράτορα. Κυρίαρχο χρώμα είναι το αυτοκρατορικό κόκκινο.

  • Save

Με την είσοδό του στον χώρο ο επισκέπτης αντικρίζει τη χρυσοκέντητη τελετουργική στολή και το γιγαντιαίο πορτρέτο του Τσιανλόνγκ. Η προσωπογραφία τον απεικονίζει με την άνοδο στον θρόνο, σε ηλικία 25-26 ετών. Σε τρεις μήνες το πορτρέτο του θα αντικατασταθεί με ένα άλλο που τον δείχνει στην ηλικία των 80 ετών. Θα αντικατασταθούν και τα ενδύματα, καθώς «δεν επιτρέπεται, για λόγους προστασίας των υλικών, η έκθεσή τους για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών», όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής. Ακολουθούν οι τελετουργικές στολές της αυτοκράτειρας. Το δωμάτιο με το ποιητικό όνομα «Ευωδιαστές ορχιδέες» μας αποκαλύπτει προσωπικά διακοσμητικά αντικείμενα αλλά και το θερμαινόμενο κρεβάτι του αυτοκρατορικού ζεύγους. Ο Τσιανλόνγκ απέκτησε 17 γιους και 10 θυγατέρες από τις 40 συζύγους του.

Ακολουθούν οι δύο θρόνοι, το πολύτιμο γραφείο απ’ όπου διοικούσε τη χώρα, ένα κόσμημα για τα μαλλιά της αυτοκράτειρας φτιαγμένο από φτερά αλκυόνης, λουλούδια και φτερά πεταλούδων… Κάθε ένα έκθεμα ξεχωριστά προσθέτει τη δική του δυνατή πινελιά στο νέο γοητευτικό αφήγημα του Μουσείου της Ακρόπολης που μοιάζει λες και έχει βγει από παραμύθι…

  • Save

Την έκθεση πλαισιώνει τρίγλωσσος πολυτελής κατάλογος (ελληνικά, κινέζικα, αγγλικά) που επιμελήθηκε η αρχαιολόγος Σταματία Ελευθεράτου. Παράλληλα με το εκθεσιακό αφιέρωμα στον Κινέζο αυτοκράτορα, στο Πεκίνο και στην Απαγορευμένη Πόλη εγκαινιάζεται η έκθεση με τους θησαυρούς από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Οι δύο εκθέσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Ετους Ελλάδας-Κίνας.

«Από την Απαγορευμένη Πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong». Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου – Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019. Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης. Εισιτήριο: 3 ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου