Το Μουσείο Μπενάκη εκθέτει στην αίθουσα αφίξεων του «Ελ.Βενιζέλος»

16/03/18 • 19:52 | UPD 16/03/18 • 19:53

Μια Αθήνα που δεν υπάρχει σήμερα ανακαλύπτουν οι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στην πρώτη του συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει ένα απάνθισμα φωτογραφικών τεκμηρίων για την πρωτεύουσα από τις πλούσιες συλλογές και τα αρχεία του.

Στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» στο επίπεδο αφίξεων, παρουσιάζονται μια σειρά από απόψεις της Αθήνας αλλά και των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης. Το χρονικό διάστημα που διατρέχει η έκθεση ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα και φτάνει στα τέλη της δεκαετίας του 1960… Ετσι, ανάμεσα στα άλλα βλέπουμε την πλατεία Ομονοίας, φωτογραφημένη τον Απρίλιο του 1955, με το στρογγυλό της σχήμα, τα δεντράκια της, την ατμόσφαιρα εποχής, να σφύζει από ζωή. Αλλά και την πλατεία Συντάγματος, φωτογραφημένη ένα χρόνο αργότερα, χωρίς τα ψηλά κτίρια που λίγο αργότερα έπνιξαν και ασχήμυναν την όψη της. Η πλατεία Μοναστηρακίου με το τζαμί Τζισδαράκη, από το φακό της Nelly’s, είναι η μόνη περιοχή που παραμένει σχετικά αναλλοίωτη και οπωσδήποτε αναγνωρίσιμη, αν και η φωτογραφία χρονολογείται στην περίοδο 1927-29…

«Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφεύρεσης της φωτογραφίας (1839) η Αθήνα αποτέλεσε πόλο έλξης για τους ξένους φωτογράφους, οι οποίοι -όπως και οι Ελληνες συνάδελφοί τους στη συνέχεια- απαθανάτιζαν συστηματικά τα αρχαιολογικά μνημεία της πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους», επισημαίνεται από το Μουσείο Μπενάκη. Τα χρόνια που ακολούθησαν και όσο η πόλη αναπτυσσόταν, «η Αθήνα φωτογραφήθηκε διεξοδικά από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους…». *Εως τις 15 Ιουλίου 2018.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου