Εικαστική… άνοιξη: Τρία ραντεβού στο μουσείο Μπενάκη

05/03/18 • 15:58 | UPD 05/03/18 • 15:58

Πολύτιμα έργα τέχνης από τις συλλογές της θα παρουσιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Μουσείο Μπενάκη. Ο Μάρτιος ανανεώνει το εκθεσιακό πρόγραμμα του μουσείου και φέρνει μαζί του μια ανοιξιάτικη διάθεση για ταξίδια που μας οδηγεί μέχρι την κορυφή του Ολύμπου.

Πολύτιμα έργα τέχνης από τις συλλογές της θα παρουσιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Μουσείο Μπενάκη. Ο Μάρτιος ανανεώνει το εκθεσιακό πρόγραμμα του μουσείου και φέρνει μαζί του μια ανοιξιάτικη διάθεση για ταξίδια που μας οδηγεί μέχρι την κορυφή του Ολύμπου.

ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΜΠΟΥΑΣΟΝΑ

Ο Γαλλοελβετός φωτογράφος Φρεντερίκ Μπουασονά μας ταξιδεύει στη μαγική χώρα του Νείλου. Το 1929 είχε προσκληθεί στην Αίγυπτο από το βασιλιά Φουάντ Α’ για τη δημιουργία πολυτελούς έκδοσης με τα αξιοθέατα της χώρας. Επέστρεψε και πάλι το 1933, οπότε και αποτόλμησε ένα ταξίδι στο Σινά, απαθανατίζοντας βιβλικές τοποθεσίες στα χνάρια της «Εξόδου» των Ισραηλιτών. Η έκδοση για την οποία προοριζόταν αυτή η δεύτερη σειρά φωτογραφιών δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Στην έκθεση ωστόσο που θα δούμε στο Μπενάκη παρουσιάζεται υλικό από το διπλό οδοιπορικό. Ο καταξιωμένος φωτογράφος άφησε το αποτύπωμά του και στην Ελλάδα. Εκτός από το πλούσιο έργο που δημιούργησε, έμεινε στην ιστορία και για τις αναρριχητικές του ικανότητες.

Ανέβηκε τον Μύτικα

Πριν από το ταξίδι του στην Αίγυπτο ο Φρεντερίκ (Φρεντ) Μπουασονά (1858-1946) είχε κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα, μαζί με το φίλο του και συνοδοιπόρο στις ελληνικές διαδρομές του Ντανιέλ Μπο Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης. Με την πολύτιμη βοήθεια του κυνηγού αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο, Χρήστου Κάκαλου, οι δύο φίλοι σκαρφάλωσαν στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και της Ελλάδας, σε ύψος 2.918 μέτρων. Η κατάκτηση του Ολύμπου συνέβη τον Αύγουστο του 1913. Δέκα χρόνια νωρίτερα ο Μπουασονά είχε επισκεφτεί για πρώτη φορά την Ελλάδα. Το 1930 ταξίδεψε στο Αγιον Ορος ενώ πραγματοποίησε επίσης ταξίδια στην Πελοπόννησο, στην Αθήνα, στην Ιθάκη και την Κρήτη… Οι φωτογραφίες από τις ελληνικές διαδρομές του φυλάσσονται στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Ο γιος του, Ανρί Πολ, αγάπησε με την ίδια δύναμη την Ελλάδα. Το 1921 βρέθηκε στο μέτωπο της Μικράς Ασίας και διέσωσε με το φακό του πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια. Το αρχείο του δωρήθηκε από την οικογένειά του στο Μουσείο Μπενάκη.

*Διάρκεια: 22 Μαρτίου-20 Μαΐου 2018. Επιμελητές έκθεσης: Oriana Baddeley, Ewelina Warner, Γιώργης Μαγγίνης.
Κτίριο: Πειραιώς 138

«ΤΟΠΟΙ ΑΝΑΦΟΡΑΣ»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη λειτουργία της Τραπέζης της Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού Ερευνας και Τεκμηρίωσης της τράπεζας διοργανώνει την έκθεση «Τόποι αναφοράς» με 160 έργα τέχνης καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών.

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της η Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε να δημιουργεί καλλιτεχνικές συλλογές οι οποίες περιλαμβάνουν νομίσματα, έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κεραμικά, χαρακτικά), αλλά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως είναι τα υαλογραφήματα, οι ψηφιακές συνθέσεις, τοιχογραφίες κ.ά. Η συγκρότηση της συλλογής των έργων τέχνης ξεκίνησε τον 19ο αιώνα. Σήμερα καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι στην ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής που εκτείνεται ως τα μέσα του 20ού αιώνα με έργα μεταξύ άλλων των Κ. Βολανάκη, Ν. Λύτρα, Ν. Γύζη, Ι. Αλταμούρα, Ε. Δούκα, Οδ. Φωκά, Σπ. Βικάτου, Κ. Μαλέα κ.ά.

Διάρκεια: 15 Μαρτίου-20 Μαΐου 2018.
Κτίριο: Πειραιώς.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η γοητεία που άσκησε ο ελλαδικός χώρος στους Ευρωπαίους από την εποχή της Αναγέννησης είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλη ροή από περιηγητές, οι οποίοι αποτύπωσαν τις εικόνες που αντίκριζαν σε πολυάριθμες εκδόσεις και ζωγραφικά έργα. Η συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου, με ιστορικές κυρίως και περιηγητικές εκδόσεις, μας προσφέρει πολλές αναμνήσεις και εμπειρίες από αυτά τα ταξίδια. Σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφοι χάρτες, χαρακτικά και ζωγραφικά έργα μας καλούν να ακολουθήσουμε τις ίδιες διαδρομές που περπάτησαν οι περιηγητές του ελλαδικού χώρου, από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Η συλλογή έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη και λειτουργεί υπό την εποπτεία του συλλέκτη.

Διάρκεια: 7 Μαρτίου-29 Απριλίου 2018.
Κεντρικό κτίριο, Κουμπάρη 1.

Aντώνης Καρατζαφέρης

akaratzaferis@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου