Γνωστοί και άγνωστοι αγωνιστές της λευτεριάς από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας

01/11/17 • 16:26 | UPD 01/11/17 • 16:26

Ειδικό αφιέρωμα στους ήρωες αυτούς περιλαμβάνεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό Εν Ολύμπω που εκδίδεται από το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας

Η νεότερη ιστορία της Ελλάδας συνδέεται με πλήθος ηρωικών κατορθωμάτων και θυσιών χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, αγωνιζόμενοι για την Λευτεριά της πατρίδας. Η συμβολή τους και η προσφορά ήταν μεγαλειώδης, αφού πολλοί από αυτούς θυσιάστηκαν δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους.

Ειδικό αφιέρωμα στους ήρωες αυτούς περιλαμβάνεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό Εν Ολύμπω που εκδίδεται από το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας, με εκδότη τον πρόεδρο του Δικτύου Κώστα Γ. Σαχινίδη, δρ. κοινωνιολογίας και πολιτικό επιστήμονα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο άρθρο του ο Κ. Σαχινίδης, μπορεί οι σύγχρονοι άνθρωποι να λησμόνησαν ή να μην γνωρίζουν όλους αυτούς τους ήρωες που δεν είχαν καμιά ηθική αναγνώριση των θυσιών τους από την Πολιτεία, έστω και μετά θάνατον, αλλά η μνήμη τους δεν θα σβήσει ποτέ από την Ιστορία της Ελλάδας. Είναι χρέος μας να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, έστω και σήμερα στις εκδηλώσεις αυτές και να αναγνωρίσουμε τις θυσίες τους.
Με την αξιόλογη, ξεχωριστή και πολύ ανώτερη δράση τους έγραψαν λαμπρές σελίδες στα πεδία των μαχών για να προστατέψουν την Πατρίδα από τους κατακτητές και τους προδότες τους. Με την αυταπάρνησή τους έδειξαν την ανωτερότητα του Ανθρώπου, του Επαναστάτη, του Πατριώτη, του Αγωνιστή κατά των κατακτητών και κατατάχθηκαν στο πάνθεον των ηρώων.

Ανάμεσα σε αυτούς τους αγωνιστές υπήρξαν πολλοί που είχαν ως τόπο καταγωγής τους την περιοχή Ελασσόνας, αλλά παρέμειναν σχεδόν άγνωστοι μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν την οικογενειακή τους εστία, εντάχθηκαν σε κλέφτικες ή αντάρτικες ομάδες και πήγαν στα βουνά για να πολεμήσουν, παίρνοντας μέρος σε διάφορες μάχες. Οι περισσότεροι από αυτούς που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στον επαναστατικό αγώνα ήταν από την ορεινή περιοχή της Ελασσόνας, όπως από την περιοχή Ολύμπου. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Δημήτρης Μπατόπουλος ή Ελασσόνας, εξ Ελασσώνος του Ολύμπου

Στο αξιοπρόσεκτο και μελετημένο τριμηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Εν Ολύμπω περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, θέματα για τα δρώμενα του Δικτύου, ιστορικά θέματα, καλλιτεχνικά, κοινωνιολογικά, λαογραφικά, παιδαγωγικά, λογοτεχνικά, σατιρικά, καθώς επίσης θέματα για την υγεία, την οικολογία και το περιβάλλον.

Θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.enolympo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.