Ο γλύπτης και ζωγράφος Κωστής Γεωργίου μιλά στον «Ε.Τ.»

26/10/17 • 17:52 | UPD 26/10/17 • 17:55

Με αφορμή την νέα του έκθεση στο Λονδίνο

Τα μνημειώδη γλυπτά του, σε χρώματα, όπως τα αγαπημένα του κόκκινο και χρυσό, κάνουν ήδη εμφανή την παρουσία τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δυναμικοί χορευτές, ταύροι σε θέση «μάχης», ζώα που έχουν κάτι από την προϊστορία, μοναδικές συνθέσεις που δεν περνούν απαρατήρητες.

Ο καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου έχει, τα τελευταία χρόνια, διεθνή εικαστική δράση. Εντυπωσιακά γλυπτά δεκαπέντε μέτρων έχουν εγκατασταθεί στη Σαγκάη, καθώς και σε δημόσιους χώρους και δημόσια πάρκα και κήπους στην Κίνα, αλλά και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Saint Elizabeth Hospital στις Βρυξέλλες.

Εντός του 2017 θα εγκατασταθεί στην παραλιακή οδό Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο ο «Phylax», ένας γιγάντιος άγγελος ύψους οκτώ μέτρων. Επίσης, στην είσοδο του δημαρχείου Αλεξανδρουπόλεως θα εγκατασταθεί το μνημειακών διαστάσεων γλυπτό του «Aerial», ένα σύμπλεγμα χορευτών, ύψους 7 μέτρων. Ηδη έχουν εγκατασταθεί και τα δύο μεγάλων διαστάσεων γλυπτά του Κωστή Γεωργίου, «Anatasis» και «Equus», το ένα στην κεντρική πλατεία της Βούλας και το άλλο στην παραλιακή λεωφόρο στο ύψος της Βουλιαγμένης.

Παράλληλα με τη γλυπτική σε δημόσιους χώρους, ο Κωστής Γεωργίου παρουσιάζει και ατομικές εκθέσεις. Στις 26 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται από το Martix στην C. John Gallery στο Mayfair του Λονδίνου, η έκθεσή του με τίτλο «Egomion» που θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου. Η έκθεση, την οποία επιμελείται η Μαρία Μιγάδη, εντάσσεται στη μεγάλη περιοδεία ατομικών εκθέσεων με μνημειακά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής του Κωστή Γεωργίου.
Παράλληλα, αυτή την εποχή ο σημαντικός Ελληνας καλλιτέχνης εκθέτει στην γκαλερί ΜΟΡΦΗ στη Λεμεσό έως τις 20 Νοεμβρίου. Επίσης θα συμμετάσχει με ατομική έκθεση με την γκαλερί Καρτάλος στην Art Thessaloniki International από τις 23-26 Νοεμβρίου, με γλυπτά μεγάλων διαστάσεων.

«Η έκθεση στο Λονδίνο έρχεται», όπως λέει ο Κωστής Γεωργίου στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, «μετά τις στάσεις στο Μουσείο Suzhou, ένα από τα σημαντικότερα στην Κίνα, το Shaanxi Art Museum και την γκαλερί Feizi στη Σαγκάη, αλλά και το Σικάγο, το Τορόντο, το Μπιαρίτζ, τις Βρυξέλλες, τη Βιέννη και την Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη). Παρουσιάζονται έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, επτά γλυπτά και δεκαπέντε πίνακες ζωγραφικής από την τελευταία μου δουλειά. Κάποια από τα έργα παρουσιάζονται μάλιστα για πρώτη φορά. Είναι ένα εγκώμιο -όπως λέει και ο τίτλος- στη ζωή, το όνειρο, τη φαντασία. Είναι μια θεώρηση ανάτασης. Στην εποχή μας έχουμε ανάγκη από μια τέτοια ματιά».

Τα έργα αυτά αναδεικνύουν το μαγικό, μεταφυσικό και πολυμορφικό κόσμο του καλλιτέχνη, του οποίου τo ζωγραφικό και το γλυπτικό έργο εξελίσσεται με την ίδια δυναμική: «Ο καλλιτέχνης οφείλει να έχει τις κεραίες του πάντα ανοικτές και τεντωμένες ώστε να λαμβάνει τα σήματα που του δίνουν η ίδια η ζωή, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, ό,τι υπάρχει γύρω μας. Στη συνέχεια θα επεξεργαστεί αυτά τα στοιχεία, θα τα περάσει από το δικό του φίλτρο για να τα καταθέσει στο κοινό».

Μιλώντας για την αναγκαιότητα της γλυπτικής στους δημόσιους χώρους, ο Κωστής Γεωργίου κάνει σαφές πόσο ρόλο παίζουν οι δυναμικές πρωτοβουλίες που μπορεί να λάβει σε αυτόν τον τομέα η τοπική αυτοδιοίκηση: «Εχει μεγάλη σημασία να εγκαθίστανται σε δημόσιους χώρους έργα γλυπτικής γιατί με αυτόν τον τρόπον η τέχνη συναντά το κοινό και έτσι αποκτά το πραγματικό της νόημα και σκοπό. Η τέχνη είναι ο ιδανικός τόπος συνάντησης του κοινού με τον καλλιτέχνη. Το μόνο που χρειάζεται για τη δημιουργία των γλυπτών σε δημόσια θέα είναι η βούληση και η ευαισθησία των δημοτικών αρχόντων και ενίοτε η μεγαλοψυχία και το όραμα κάποιων χορηγών που αναλαμβάνουν να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία αυτών των γλυπτών. Ηδη τα γλυπτά που τοποθέτησε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλος, στην κεντρική πλατεία της Βούλας και στην παραλιακή Λεωφόρο στη Βουλιαγμένη, αποτελούν μόνιμο στολίδι της περιοχής».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα δύο γλυπτά που πρόκειται να τοποθετηθούν το ένα στην παραλιακή λεωφόρο στον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου και το δεύτερο στον πλέον κεντρικό δρόμο της Αλεξανδρούπολης, απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο, ο Κωστής Γεωργίου επισημαίνει: «Και τα δύο έργα χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου, το μεν ένα από τον κ. Θανάση Μαρτίνο και το δεύτερο της Αλεξανδρούπολης από την Green Cola. Αξίζει και στις δυο περιπτώσεις να αναφέρουμε ότι τα έργα αυτά πραγματοποιήθηκαν λόγω της έντονης επιθυμίας των δημάρχων Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη και της Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, για καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες. Επεται ακόμη ένα δημόσιο γλυπτό, το οποίο θα τοποθετηθεί στο λιμάνι της Ιου».

Info
«EGOMION»
από τον Κωστή Γεωργίου
Πού: Τhe C. John Gallery 43A South Audley Street, Mayfair, London, W1K 2PU
Τηλ.: +44 (0) 75 12 958172

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
dsavopoulou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.