Με 800 εκθέματα άνοιξε τις πύλες της η «Science Fiction» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

11/10/17 • 19:15 | UPD 11/10/17 • 19:34

Από τα χειρόγραφα του Βερν και τον Οργουελ στον Κιτ και τα cyborgs του Terminator

«Παράξενα ταξίδια» στις «Οδύσσειες του Διαστήματος» και σε «Καινούργιους θαυμαστούς κόσμους» πραγματοποιεί η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έως τις 14 Ιανουαρίου 2018.

Με όχημα την επιστημονική φαντασία και την επιρροή που ασκεί στη σύγχρονη κουλτούρα, η Στέγη φιλοξενεί την έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο άγνωστο» με εκλεκτούς «προσκεκλημένους» τους αγαπημένους πρωταγωνιστές του «Star Wars», του «Alien», του πιο πρόσφατου «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν, του «Star Trek» αλλά και τους δρα Τζέκιλ και κύριο Χάιντ, τον Φρανκενστάιν και τον αλησμόνητο Κιτ, το αυτοκίνητο του τηλεοπτικού Ιππότη της Ασφάλτου που έγραψε ιστορία από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του στη μικρή οθόνη καθώς μπορούσε να σκεφτεί και να συνομιλήσει με τον ιδιοκτήτη του και να ενεργοποιηθεί μόνο με μία του λέξη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης το βράδυ της Δευτέρας ήταν εξίσου εντυπωσιακά στη Στέγη καθώς 5.000 άτομα έσπευσαν να περιηγηθούν στις τέσσερις ενότητές της, να φωτογραφηθούν πλάι στους αγαπημένους τους ήρωες όπως ο Νταρθ Βέιντερ και ο Τερμινέιτορ, να προσθέσουν ένα φωτόσπαθο στη συλλογή τους από γκάτζετ που μαρτυρούν τα σινεφιλικά τους αισθήματα και να πιουν ένα ποτό πλάι στον Νίο του Μάτριξ και τον δρα Σποκ του «Star Trek».

Ασφαλώς και ο παρκαρισμένος έξω από τη Στέγη Κιτ τράβηξε το ενδιαφέρον όλων, με το γεμάτο ηλεκτρονικά φωτάκια και κουμπιά καντράν του να ταξιδεύει εκείνους που τον γνώρισαν από τη μικρή οθόνη στα χρόνια της δικής τους αθωότητας.

800 εκθέματα

Η έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο άγνωστο» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Barbican του Λονδίνου και διαρκεί έως τις 14 Ιανουαρίου. Χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες και περιλαμβάνει περισσότερα από 800 εκθέματα.

Η πρώτη ενότητα τιτλοφορείται «Παράξενα ταξίδια» και αναφέρεται σε απρόσιτες και άγνωστες περιοχές του πλανήτη. Οδηγός είναι χειρόγραφα και σχέδια του Ιουλίου Βερν, καρέ από ταινίες σαν τα «Godzilla» και «Jurassic Park» κ.ά.

Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Οδύσσειες του Διαστήματος», το βλέμμα στρέφεται σε μακρινούς πλανήτες με ξεναγούς αντικείμενα από ταινίες όπως οι «Στενές επαφές τρίτου τύπου», «Aliens», «Star Trek», «Interstellar», ενώ το σκηνικό του «The Martian» του Ρίντλεϊ Σκοτ γίνεται πηγή έμπνευσης για να αναλάβουμε δράση.

Επιστροφή στη Γη με την τρίτη ενότητα, «Θαυμαστοί καινούργιοι κόσμοι», όπου ο επισκέπτης περιηγείται σε δυστοπικές, μολυσμένες κοινωνίες με πανύψηλους ουρανοξύστες που χάνονται στην αιθαλομίχλη. Εδώ τον πρώτο λόγο έχουν βιβλία και κείμενα όπως το «1984» του Τζορτζ Οργουελ, το «Κουρδιστό πορτοκάλι» του Αντονι Μπέρτζες και το «The hunger games» της Σούζαν Κόλινς.

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης το ταξίδι που μας περιμένει είναι προς τα μέσα, προς τον εαυτό μας. Στα «Απώτατα όνειρα», με αφορμή τη διεύρυνση των δυνατοτήτων της επιστήμης και της τεχνολογίας, γνωρίζουμε καλύτερα ρομπότ, κλώνους και cyborgs όπως μας πρωτοσυστήθηκαν σε ταινίες σαν το «Terminator» και το «Ex Machina» και σε μυθιστορήματα όπως ο «Φρανκενστάιν» της Μέρι Σέλεϊ, «Δρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον κ.ά.

Μαζί με την έκθεση, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει παράλληλες δράσεις όπως συζητήσεις, εργαστήρια για ενήλικες, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και κινηματογραφικές προβολές ταινιών από τις πρώτες απόπειρες του κινηματογράφου να αφηγηθεί ιστορίες επιστημονικής φαντασίας μέχρι τις μέρες μας.

Πληροφορίες: 210 9005800 και www.sgt.gr.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΛΙΓΚΑΣ
kzaligas@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου