40 Έλληνες ζωγράφοι στην πρώτη ταινία από… πινέλα

10/10/17 • 23:28 | UPD 10/10/17 • 23:28

Ο λόγος για το «Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ» των Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν που κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη.

Η πρώτη ζωγραφισμένη ταινία (painting animation) στον κόσμο είναι γεγονός και στη δημιουργία της συμμετείχαν σαράντα Ελληνες ζωγράφοι που δούλεψαν επί δέκα μήνες.

Ο λόγος για το «Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ» των Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν που κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες μεθαύριο Πέμπτη. Η πολωνική ταινία μάς μεταφέρει στα γεγονότα που ακολούθησαν την αυτοκτονία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ενώ με φλάσμπακ εξετάζονται και τα γεγονότα που προηγήθηκαν της τραγικής αυτοχειρίας του κορυφαίου ζωγράφου.

Το «Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ» γυρίστηκε σε στούντιο στο Λονδίνο με green screen και στη συνέχεια κάθε ένα από τα 65.000 καρέ της ταινίας ζωγραφίστηκαν στο χέρι από 125 Πολωνούς και Ελληνες ζωγράφους, σύμφωνα με την τεχνοτροπία του Βαν Γκογκ. Στη χώρα μας δούλεψαν σαράντα ζωγράφοι επί δέκα μήνες στο στούντιο της οικογένειας Σοφιανού στο Κορωπί με επικεφαλής τον παραγωγό Κωνσταντίνο Βασίλαρο.

  • Save

«Με το σκηνοθέτη και παραγωγό Χιου Γουέλτσμαν ήμασταν φίλοι από παλιά και κάποια στιγμή με προσέγγισε γιατί έψαχνε ζωγράφους για την ταινία εκτός Πολωνίας. Κάναμε ένα κάλεσμα στο facebook και λάβαμε 800 βιογραφικά.

  • Save
Από αυτά επιλέξαμε τα 90 και στη συνέχεια ξεχωρίσαμε 40 ζωγράφους που έλαβαν ειδική εκπαίδευση για τη συγκεκριμένη αποστολή», λέει στον «Ε.Τ.» ο Κωνσταντίνος Βασίλαρος. Τα πλάνα της ταινίας στέλνονταν στους ζωγράφους και προβάλλονταν μέσω προτζέκτορα πάνω στον καμβά όπου οι δημιουργοί ζωγράφιζαν κάθε πλάνο ξεχωριστά.

  • Save

Για να αποδώσουν τις ανεπαίσθητες κινήσεις στον ουρανό, στα δέντρα και στις εκφράσεις των ανθρώπων, οι ζωγράφοι έσβηναν και ξαναζωγράφιζαν πάνω στον ίδιο καμβά. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χρειάζονται δώδεκα πίνακες για ένα δευτερόλεπτο εικόνας. Υπήρξε περίπτωση που ένα πλάνο έξι δευτερολέπτων, σαν αυτά που δείχνουν ανθρώπους να συνομιλούν, χρειάστηκε ένα μήνα για να ζωγραφιστεί», λέει ο κ. Βασίλαρος. Συνολικά η ταινία χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ η ομάδα των Ελλήνων ζωγράφων δούλεψε στο 15% των πλάνων της για δέκα μήνες, από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2016.

  • Save

Παρών σε όλη τη διαδικασία ήταν εκπρόσωπος της πολωνικής εταιρίας παραγωγής που ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους Πολωνούς ζωγράφους προκειμένου να υπάρχει ομοιομορφία χρωμάτων στο αποτέλεσμα. «Ηταν πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς. Την είδα την ταινία στο Animasyros και υπήρχε ενθουσιασμός στην προβολή», λέει ο κ. Βασίλαρος και προσθέτει: «Υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία που αποκτήσαμε και ιδίως από τους ζωγράφους. Σκέφτονται ότι θα ήθελαν να προχωρήσουν στην παραγωγή ζωγραφισμένων ταινιών μικρού μήκους, όπως για παράδειγμα για τον Ντε Κίρικο».

Η ταινία

Μετά την αυτοκτονία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο Αρμάν καλείται να παραδώσει μια επιστολή στον αδελφό του ζωγράφου, Τεό. Οταν μαθαίνει ότι και αυτός δεν ζει πια, ταξιδεύει στο τελευταίο μέρος όπου έζησε ο Βίνσεντ Βαν Γογκ, στο γαλλικό χωριό Οβέρ-σιρ-Ουάζ, κι εκεί, από αφηγήσεις ανθρώπων που συνάντησαν τον Ολλανδό δημιουργό, μαθαίνει περισσότερα πράγματα για τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

  • Save

Συναντά επίσης το γιατρό του Βαν Γκογκ, δρ Πολ Γκασέ, που βρέθηκε στο πλάι του πριν από το τραγικό γεγονός.

Σκηνοθεσία & σενάριο: Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν
Πρωταγωνιστούν: Ντάγκλας Μπουθ, Τζερόμ Φλιν, Σίρσα Ρόναν, Ελινορ Τόμλινσον

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΛΙΓΚΑΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap