Γιώργος Βολίκας: Το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με το πιάνο

02/10/17 • 20:48 | UPD 02/10/17 • 20:48

Με δυναμικό τρόπο κάνει την είσοδό του στη δισκογραφία ο νέος, ελπιδοφόρος συνθέτης Γιώργος Βολίκας #ΕΤ

Με δυναμικό τρόπο κάνει την είσοδό του στη δισκογραφία ο νέος, ελπιδοφόρος συνθέτης Γιώργος Βολίκας, ο οποίος δίνει μορφή στις εμπνεύσεις του με τον ήχο του πιάνου. Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, αποκλειστικά με ορχηστρικές συνθέσεις, κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα με τίτλο «Γένεσις». Ενας τίτλος γεμάτος συμβολισμούς για τον 26χρονο συνθέτη, που βάζει γερές βάσεις στη μουσική του πορεία.

«Ο συγκεκριμένος δίσκος θα περιλαμβάνει δέκα δικές μου ορχηστρικές συνθέσεις», λέει ο Γιώργος Βολίκας στον «Ε.Τ.» «Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα έργα θα έχει το πιάνο. Στο σημείο αυτό να αναφέρω πως η ενορχήστρωση έχει πραγματοποιηθεί από τον Αθανάσιο Βρυωνίδη».

Ο τίτλος του CD είναι Γένεσις. Μια και πρόκειται για το πρώτο σας CD θέλετε μήπως με αυτόν τον ωραίο τίτλο να πείτε ότι είναι και για σας μια γέννηση αυτή η έκδοση;

Πραγματικά όταν συνέθεσα το έργο «Γένεσις», το οποίο είναι και από τα αγαπημένα μου, ήξερα ότι ο δίσκος θα έχει τον συγκεκριμένο τίτλο. Θέλω να πιστεύω πως αυτός ο δίσκος θα είναι η αφετηρία, ώστε ο κόσμος να με γνωρίσει καλύτερα μέσα πάντα από τη μουσική μου και τα συναισθήματά μου που εξωτερικεύονται μέσω αυτής.
Συνθέτετε στο πιάνο. Τι είναι για σας το πιάνο; Ποια είναι η σχέση του ελληνικού κοινού με το πιάνο;
Για εμένα το πιάνο είναι το μέσον για να μπορέσω να δώσω μορφή στη μελωδία που έχω στο μυαλό μου. Πιο συγκεκριμένα, μία μελωδία που ενδέχεται να σκεφτώ και φυσικά έρχεται από τον Θεό, το πιάνο μού δίνει τη δυνατότητα να την ακούσω, να την τελειοποιήσω ή ακόμα και να μην ασχοληθώ μαζί της.

Ποτέ δεν θα προγραμματίσω να γράψω μουσική. Για παράδειγμα, σε ανύποπτη στιγμή είναι δυνατόν να γεννηθεί μία μελωδία και να καθίσω στο πιάνο προκειμένου να συνειδητοποιήσω πώς ακούγεται. Νομίζω πως το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με το πιάνο. Κατά την άποψή μου το πιάνο μπορεί να σε ταξιδέψει είτε ως σολιστικό όργανο είτε και μέσα από μια ολόκληρη ορχήστρα.

Ο κύριος φορέας έμπνευσης και δημιουργίας σας ποιος είναι;

Συνήθως ο κύριος φορέας έμπνευσης και δημιουργίας είναι τα συναισθήματα, είτε δικά μου, είτε κάποιων φίλων μου. Για παράδειγμα, αρκετές φορές μου έχουν διηγηθεί μια ιστορία η οποία μου έχει προκαλέσει συναισθήματα λύπης ή χαράς. Αυτά τα συναισθήματα είναι ικανά να με οδηγήσουν στο να συνθέσω κάποια μελωδία.
Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τη μουσική; Πότε καταλάβατε ότι εκεί είναι ο δρόμος σας;

Η σχέση μου με τη μουσική ξεκίνησε πραγματικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Η αδερφή μου Μιλένα, η οποία είναι μεγαλύτερή μου, παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου. Εγώ είχα τη δυνατότητα να μεταφέρω στο πιάνο τα κομμάτια που η αδερφή μου μελετούσε χωρίς να γνωρίζω τότε νότες. Στη συνέχεια άρχισα να συνθέτω τις πρώτες μου απλές μελωδίες (αρχικά μπορεί να μην ήταν και ολοκληρωμένες) και σταδιακά συνειδητοποίησα πως θέλω να γίνω μουσικοσυνθέτης.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι με ώθησαν στο να ασχοληθώ με τη σύνθεση, πρώτα από όλα την οικογένειά μου η οποία είναι αρωγός στην προσπάθειά μου. Φυσικά σημαντικό ρόλο έχουν και οι καθηγητές μου, οι οποίοι με τις συμβουλές τους με έκαναν να αγαπήσω πραγματικά τη μουσική, με την ευρύτερη έννοια αρχικά και στη συνέχεια τη σύνθεση και το πιάνο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας στη μουσική; Θέλετε να γράφετε ορχηστρική μουσική αυστηρά ή να γράψετε και τραγούδια ή και να μελοποιήσετε ποίηση;

Στο παρελθόν έχω γράψει τραγούδια τα οποία έχουν ερμηνευτεί από τραγουδιστές και τους ευχαριστώ πολύ. Εχοντας συζητήσει αρκετά με τον εαυτό μου, κατέληξα στο συμπέρασμα πως θα ήθελα πολύ να γνωρίσω τον χώρο της ορχηστρικής μουσικής. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να γράψω στο μέλλον και κάποιο τραγούδι ή και ακόμα να προσπαθήσω να μελοποιήσω κάποιο ποίημα. Εύχομαι να δημιουργηθεί ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα!

Για ποιες θεατρικές παραστάσεις, εκπομπή και παιδικό βιβλίο έχετε γράψει μουσική;

Αν και στα πρώτα μου βήματα ως μουσικοσυνθέτης, είμαι από τους τυχερούς γιατί οι μουσικές μου έχουν επενδύσει διάφορες θεατρικές παραστάσεις (σε σκηνοθεσία Γιώργου Ηλιόπουλου και Γιώργου Νανούρη υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος). Μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα ήταν να συνθέσω τραγούδι για παιδικό βιβλίο. Συγκεκριμένα πρόκειται για το βιβλίο «Σκουφοκοκκινίτσα», της Μαρίνας Γιώτη, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Τους στίχους του τραγουδιού έχει γράψει η Μαρίνα Γεωργίου και το ερμήνευσε η Νάγια Δούκα. Τους ευχαριστώ πραγματικά πολύ! Εξίσου σημαντικό για εμένα είναι ότι οι μουσικές μου έχουν ντύσει την επίσημη διαφημιστική καμπάνια «Ο καλός Σαμαρείτης-Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού» αλλά και ραδιοφωνική εκπομπή.

Ο κινηματογράφος σάς ενδιαφέρει;

Πραγματικά εύχομαι κάποια στιγμή να μπορέσω να συνθέσω μουσική για κινηματογράφο ή να χρησιμοποιηθεί κάποια σύνθεσή μου ως soundtrack.

Ποια είναι τα όνειρα και τα σχέδιά σας;

Tα μελλοντικά μου σχέδια είναι γύρω από τη σύνθεση. Θα ήθελα κάποια στιγμή να μπορέσω να πραγματοποιήσω συναυλίες παρουσιάζοντας δικές μου συνθέσεις. Κατά καιρούς μου έχουν δοθεί ευκαιρίες και έχω παρουσιάσει μουσικές μου όπως στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος με επίσημη προσκεκλημένη την πρέσβειρα της Αυστρίας κ. Mag. Andrea Ikic-Boehm σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτησάντων εν Αυστρία. Εχουν παρουσιαστεί επίσης συνθέσεις μου στο Δημαρχείο της Κηφισιάς, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στην Αίγλη Ζαππείου και σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Μπορείτε να ακούσετε δείγματα της δουλειάς του Γιώργου Βολίκα στην επίσημη ιστοσελίδα του www.giorgosvolikas.com.gr.

Δέσποινα Σαββοπούλου

dsavopoulou@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου