Σκουλάς και Θαλασσινός στον «Ε.Τ.»: Και χωρίς φτερά… τραγουδάμε

25/09/17 • 11:20 | UPD 25/09/17 • 11:20

«Tο κοινό πηγαίνει πλέον μόνο σε όσους το συγκινούν. Δεν θα κάνει πειράματα. Δεν έχει περιθώριο να πετάξει χρήματα…» #ΕΤ

Νησιώτες και οι δύο, ο ένας από την Κρήτη και ο άλλος από τη Χίο, ο Βασίλης Σκουλάς και ο Παντελής Θαλασσινός ένωσαν φωνές και τραγούδια σε μια περιοδεία που αγκάλιασε θερμά το κοινό. Τελευταίος σταθμός αυτής της περιοδείας η συναυλία που δίνουν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας, συνοδευόμενοι από τα αδέλφια Γιώργο και Νίκο Στρατάκη, ενώ τη βραδιά θα ανοίξουν η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή.

Αν και φαίνεται να προέρχονται από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, ο ένας από εκείνον της παράδοσης και ο άλλος από το λεγόμενο έντεχνο τραγούδι, ωστόσο έχουν πολλά κοινά στοιχεία που τους συνδέουν τόσο σε μουσικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο.

«Με τον Παντελή έχουμε συνεργαστεί και δισκογραφικά και σε εμφανίσεις σποραδικά. Για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι είχαμε συνεχή συνεργασία που κλείνει τον κύκλο της στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας», λέει στον «Ε.Τ.» ο Βασίλης Σκουλάς, τον οποίο βρίσκουμε στον Ψηλορείτη στα 900 μέτρα υψόμετρο, στα Ανώγεια, όπου διαμένει μόνιμα: «Ο Παντελής είναι σπάνιος συνεργάτης, με ευγένεια ψυχής, ταλέντο και καλοσύνη. Εχει πολλά ακόμα να δώσει. Εχει μια αύρα που μας φέρνει κοντά. Υπάρχει μεταξύ μας επικοινωνία και αλληλοεκτίμηση. Οταν γνωρίζεις από κοντά τον Παντελή, εκτιμάς και θαυμάζεις διπλά το έργο και την προσφορά του. Είναι μικρότερός μου και μου αρέσει να καταθέτω τις εμπειρίες που έχω στη συνεργασία μας. Ομως κι εγώ παίρνω στοιχεία από εκείνον και νιώθω ότι ανανεώνομαι ως καλλιτέχνης. Υπάρχει μεταξύ μας γεφύρωση που τροφοδοτείται και από τις δύο πλευρές».

«Με τον Βασίλη Σκουλά γνωριζόμαστε σχεδόν είκοσι χρόνια», λέει και ο Παντελής Θαλασσινός από την Σέριφο -το νησί της μητέρας του- όπου τον βρίσκουμε. «Αν και φαίνεται να ανήκουμε σε διαφορετικές γενιές, ωστόσο θεωρώ ότι είναι πολύ ομοιογενείς οι πορείες μας. Νιώθω ότι τα δικά μου τραγούδια έχουν αγαπηθεί πολύ στην Κρήτη και έχουμε σχεδόν το ίδιο κοινό. Ενα κοινό πιστό και εκπαιδευμένο. Εχουμε συνεργαστεί με τους ίδιους στιχουργούς, όπως με τον Κατσούλη ή τον Φασουλά. Εκτιμώ ιδιαίτερα τον Βασίλη Σκουλά και τη δουλειά του. Σέβεται την κρητική παράδοση και την υπηρετεί. Με συγκινεί, τον εκτιμώ βαθύτατα, είναι από τους λίγους που θέλεις να τον ακούς για ώρες. Ταιριάζουμε και σε ανθρώπινο επίπεδο πάρα πολύ, κάτι που είναι πρωτεύον για μένα».

Στο Κατράκειο τι θα παρουσιάσετε;

Β. Σκ.: Το πρόγραμμα βασίζεται πολύ στην παράδοση και επεκτείνεται στο έντεχνο τραγούδι που επίσης αγαπά το κοινό, με επιλεγμένα τραγούδια. Στόχος είναι να συμπορευτούμε με όλους όσοι έρθουν και να ταξιδέψουμε. Θα υπάρχει και χορευτική διάσταση με τα χορευτικά συγκροτήματα Κρητών Κορυδαλλού και Νίκαιας που συμμετέχουν. Τα αδέλφια Στρατάκη, επίσης από την Κρήτη, θα έχουν το δικό τους μέρος στην παράσταση, ενώ οι αδελφές Βουγιουκλή θα δώσουν άλλο ύφος. Θα είναι μια βραδιά με πολλά χρώματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Π.Θ.: Ολα τα τραγούδια που λέμε μαζί είναι παλιά κρητικά, του Σταλιέρη, του Μανιά ή κάποια ριζίτικα. Παράλληλα λέμε και πολλά άλλα τραγούδια, ενώ στο δικό μου μέρος επικρατεί το γνώριμο θαλασσιναίικο ύφος. Οι αδελφοί Στρατάκη φέρουν κάτι καινούργιο, ξεχωριστό και φρέσκο, μια δύναμη που θαυμάζω. Τους παραλληλίζω με τους Χαΐνηδες, που όταν είχαν πρωτοβγεί έκαναν γνωστή την κρητική μουσική. Στην αρχή οι αδελφές Βουγιουκλή θα μας βάλουν σ’ ένα άλλο κλίμα. Το πρόγραμμα θα είναι μεγάλο και χωρίς εκπτώσεις. Ενα πρόγραμμα πολύ νησιώτικο και κρητικό οπωσδήποτε, καθώς έχουμε τρεις Κρήτες στη σκηνή. Με τα δύο χορευτικά σχήματα η βραδιά παίρνει έναν αέρα γιορτής και πανηγυριού.

Το κοινό πώς αγκάλιασε τη συνεργασία σας;

Β. Σκ.: Ολο το καλοκαίρι οι συναυλίες μας ήταν sold out και το χαρήκαμε πολύ. Ηταν ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον κόσμο, ο οποίος όμως έχει ανάγκη να διασκεδάσει και να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Κάνει βέβαια αυστηρές επιλογές στο τι θα πάει να ακούσει, γιατί δεν έχει περιθώρια να πάει κάπου και να μην περάσει καλά.

Π.Θ.: Δώσαμε πέντε συναυλίες στην Κρήτη και όλες πήγαν πολύ καλά. Η συνεργασία λειτουργεί πολύ θετικά στο κοινό. Πλέον είναι πολύ σπάνιο να βγει περισσότερο από μία ή δύο φορές γιατί δεν του περισσεύουν τα χρήματα, γι’ αυτό θα προτιμήσει ένα σχήμα που θα δει περισσότερους από έναν καλλιτέχνες. Tο κοινό πηγαίνει πλέον μόνο σε όσους το συγκινούν. Δεν θα κάνει πειράματα. Δεν έχει περιθώριο να πετάξει χρήματα και να πειραματιστεί.
Ο τίτλος της συναυλίας «Και χωρίς τα φτερά δε φοβάμαι…» έχει ένα πνεύμα που θυμίζει Καζαντζάκη: «Αυτή η φράση είναι παρμένη από το τραγούδι μου «Ηλιος Θεός» του Μιχάλη Νικολούδη σε στίχους Πάρη Μίτσου που έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία», επισημαίνει ο Βασίλης Σκουλάς. «Το αγκάλιασε η Πολεμική μας Αεροπορία, οι πιλότοι μας και πριν πετάξουν το ακούν γιατί τους δίνει αυτή την ωραία ατμόσφαιρα που τους δημιουργεί μουσικά και στιχουργικά. Ετσι κι εμείς όταν τραγουδάμε ταξιδεύουμε στον ουρανό. Ο Ελληνας μπορεί να πετάξει και χωρίς φτερά. Το έχει αποδείξει η ιστορία. Και χωρίς φτερά μπορεί να πετάξει και χωρίς όπλα να πολεμήσει. Εδώ πάνω στα Ανώγεια, αυτό το μεγαλείο του πετάγματος το προσφέρουν η φύση και η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που έχει εδώ ο τόπος. Αυτό που πρέπει να φοβόμαστε είναι τη ζωή χωρίς αγάπη, σεβασμό, αλληλοκατανόηση…
«Ο τίτλος της βραδιάς βγάζει αισιοδοξία» συμφωνεί και ο Παντελής Θαλασσινός. «Ακόμα και χωρίς φτερά θα πάμε μπροστά, θα προχωρήσουμε…».

Info
Β. Σκουλάς – Π. Θαλασσινός Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, 27 Σεπτεμβρίου, γενική είσοδος 15 ευρώ. Προπώληση ανέργων, φοιτητικό 13 ευρώ. Προπώληση: Viva.gr, Viva kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη, Mediamarkt, Reload Stores, Seven Spots, Ευριπίδης βιβλιοπωλεία, Αθηνόραμα, δημαρχείο Νίκαιας, τηλ.: 2104957562.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

dsavopoulou@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap