Ο διάλογος «άναψε» όταν ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός επανέφερε το ζήτημα των Ιμίων, κατηγορώντας την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για «εθνική ήττα». Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εκείνη τη βραδιά υποστείλατε τη σημαία στη βραχονησίδα», επικαλούμενος μαρτυρία του ναυάρχου Λυμπέρη, και πρόσθεσε πως «καμία κυβέρνηση δεν αποκατέστησε τη σημαία».
Η αντίδραση Λαζαρίδη
Η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του Μακάριου Λαζαρίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε ήταν τραγική, μοιραία και άβουλη, οδηγώντας στο “γκριζάρισμα” του Αιγαίου». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει «θωρακίσει την Ελλάδα με σύγχρονα οπλικά μέσα» και πρόσθεσε πως «μόλις πριν λίγες μέρες υποδεχθήκαμε τη φρεγάτα “Κίμων”, δείγμα της αμυντικής ενίσχυσης της χώρας».
«Με μεγάλη λύπη ακούω για εθνικούς μειοδότες»
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Παύλος Χρηστίδης όπου υπερασπιζόμενος την τότε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, ανέφερε: «Με μεγάλη λύπη ακούω για εθνικούς μειοδότες και μαθήματα πατριωτισμού που σε αυτήν την αίθουσα δεν τα έχουμε ανάγκη. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό κανενός». Ζήτησε, μάλιστα, από τον Μακάριο Λαζαρίδη «να ανακαλέσει αυτό το τραγικό που είπε για το γκριζάρισμα των Ιμίων».
Στη συζήτηση παρενέβη ξανά και ο Δημήτρης Νατσιός, επιμένοντας ότι «τα Ίμια είναι ελληνική επικράτεια» και ρωτώντας αν «υπάρχει ακόμη το αμυντικό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου». Αναφέρθηκε, επίσης, στους τρεις αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους, ζητώντας «να μπουν τα ονόματά τους στα σχολικά βιβλία» και να «επαναφερθεί η σημαία και ο εθνικός ύμνος».