Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα προϊόντα για τα οποία θα υπάρξει πρόσθετη οικονομική στήριξη, εκτός από το σιτάρι και το βαμβάκι, θα περιληφθεί και η μηδική, λόγω αποκλεισμού διακίνησης του προϊόντος, εξ αιτίας της ευλογιάς.
Επισήμανε επίσης την τακτοποίηση του προβλήματος στο Κτηματολόγιο, με τα αγροτεμάχια που εμφανίζονται ως κρατικά, αλλά καλλιεργούνται για χρόνια από γεωργούς, καθώς και τακτοποίηση του προβλήματος που υπήρχε με το ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, σε ορισμένους νομούς, κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει όλα τα βήματα που απαιτούνται για να προσέλθουν οι αγρότες σε διάλογο και αναφέρθηκε στην παράταση του προγράμματος ΓΑΙΑ με χαμηλότερη τιμή στο αγροτικό ρεύμα, στην αποδοχή του αιτήματος για αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία χωρίς ΕΦΚ, στην επέκταση της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ στο 100% του ασφαλισμένου προϊόντος, αλλά και στην επί πλέον οικονομική στήριξη προϊόντων που, λόγω διεθνούς συγκυρίας, έχουν πολύ χαμηλή τιμή.
Ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει και άλλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο πόρο. «Υπάρχουν, βέβαια, συγκεκριμένα όρια. Η χώρα πρέπει να κινηθεί εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και, βεβαίως, υπάρχει και μια συγκεκριμένη δυνατότητα στα εθνικά δημοσιονομικά δεδομένα, στον εθνικό Προϋπολογισμό. Κάνουμε προσπάθεια εξάντλησης κάθε δυνατότητας.
Είμαι αισιόδοξος. Μπορούμε να βρούμε ακόμη και αυτή τη στιγμή τόπο συνεννόησης, διότι η κυβέρνηση κατανοεί τα προβλήματα. Έχουμε ήδη δείξει ότι είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο αξιοποιώντας κάθε πόρο που υπάρχει. Με υπευθυνότητα από την πλευρά των αγροτών και από την πλευρά της κυβέρνησης, μπορούν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις που ταλαιπωρούν ην κοινωνία».
Ο κ. Τσιάρας κάλεσε τους αγρότες να θυμηθούν τα μέτρα στήριξής τους που έχει λάβει αυτή η κυβέρνηση από το 2019 μέχρι σήμερα, αλλά και την πρόθεσή της να χαράξει Εθνική Στρατηγική μέσα από τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, γεγονός που δείχνει την αξιοπιστία της απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Αγροτικά μπλόκα: Το παρασκήνιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων
Σκληρή γραμμή ακολουθούν οι αγρότες, οι οποίοι μπαίνουν στην τέταρτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, κλιμακώνοντας μάλιστα τον αγώνα τους, αρνούμενοι να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός ότι μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, σχετικά με τα μέτρα που εξετάζονται για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες φάνηκε να ικανοποιούνται μερικώς συζητώντας μεταξύ τους την άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ώστε να αποσαφηνιστούν οι νέες πρωτοβουλίες, η… γκάφα που έγινε με την παρακράτηση της εισφοράς υπέρ του ΕΛΓΑ εξόργισε τον κόσμο και αντέστρεψε τελείως το αρχικά θετικό κλίμα.
Τι έγινε
Υπενθυμίζεται ότι ενώ είχε προαναγγελθεί μια σειρά πληρωμών ύψους 500 εκατ. ευρώ για την Τρίτη, με κυριότερες την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης και της Αναδιανεμητικής, οι παραγωγοί είδαν τους λογαριασμούς τους να… αδειάζουν, καθώς, χωρίς να έχει γίνει η καταβολή των χρημάτων, τους παρακρατήθηκε το υπόλοιπο της εισφοράς στον ΕΛΓΑ. Αν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για «τεχνικό λάθος» και έσπευσε να το διορθώσει καταβάλλοντας το μεσημέρι της επόμενης ημέρας τις επιδοτήσεις, οι αγρότες έκαναν λόγο για εμπαιγμό από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι καταδεικνύονται οι πραγματικές προθέσεις της.
Από την ίδια κιόλας ημέρα, τα μπλόκα άρχισαν και πάλι να σκληραίνουν τη στάση τους, με αποκορύφωμα την Πανελλαδική Σύσκεψη της Πέμπτης, όπου μαζικά αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους προχωρώντας σε ακόμα πιο «ακραίες» δράσεις, εν όψει, μάλιστα, των Χριστουγέννων, σε μια προσπάθεια να πιέσουν περισσότερο την κυβέρνηση.
Η δήλωση του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζου Μαρούδα, μετά τη σύσκεψη των μπλόκων είναι ενδεικτική των προθέσεων των διαμαρτυρόμενων αγροτών. «Οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει στην κυβέρνηση για να γίνει μια συνάντηση εποικοδομητική, που να έχει αποτελέσματα, δεν τηρούνται. Με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρξει δικαίωση, μέχρι να υπάρξει ικανοποίηση αιτημάτων που θα μας ανοίγει τον δρόμο για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, αλλά και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζούμε από το εισόδημά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, από την Παρασκευή, στις 14.00 το μεσημέρι, στα σημεία όπου υπάρχουν μπλόκα, οι εκπρόσωποί τους προχώρησαν στον αποκλεισμό και των παρακαμπτήριων δρόμων, ενώ στα διόδια των Μαλγάρων, οι αγρότες έκλεισαν επ’ αόριστον και το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.
Στόχος
Είναι σαφές ότι στόχος των διαμαρτυρόμενων αγροτών είναι να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει ικανοποιώντας και άλλα αιτήματα που έχουν θέσει, κάτι που ωστόσο στην παρούσα φάση φαίνεται αδύνατον. Αλλωστε, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «20 από τα 27 αιτήματα των αγροτών είτε έχουν υλοποιηθεί είτε βρίσκονται υπό επεξεργασία προκειμένου να υλοποιηθούν», επισημαίνοντας ότι για τα επτά εξ αυτών δεν μπορεί να γίνει κάτι, καθώς είτε προσκρούουν σε ευρωπαϊκούς κανόνες είτε δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Αγροτικά μπλόκα: «Ελεύθερα» διόδια για τις γιορτές
Οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να μη στρέψουν την κοινωνία εναντίον των αγροτών, το Σαββατοκύριακο, αλλά και την Τρίτη, δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα θα «ανοίξουν» τις μπάρες των διοδίων, για να διευκολύνουν τους ταξιδιώτες στις μετακινήσεις τους.

