ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΙ... «ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ»

Τσακαλώτος: Η ΝΔ είχε το «success story», εμείς έχουμε το «true story»

10/12/16 • 20:17 | UPD 10/12/16 • 22:13

Σύγκριση μεταξύ των πεπραγμένων της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ με την τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2017.

Αίσθηση προκάλεσε ο τρόπος που ξεκίνησε την ομιλία του ο Ευκλειδης Τσακαλώτος, οποίος ξεκίνησε λέγοντας: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω για τα πρακτικά, ότι και στα αθλητικά και στα στρατιωτικά είμαι μαύρος. Και ΠΑΟΚτζής και μαυροσκούφης», απαντώντας παράλληλα στον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος τον κατηγόρησε στη δική του ομιλία, ότι δεν έχει υπηρετήσει.

Στη συνέχεια παραδέχτηκε το «τσάκισμα» της μεσαίας τάξης από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενώ προειδοποίησε ότι τα δύσκολα… έρχονται.

«Είχαμε τον περιορισμό της στήριξης των πιο ευάλωτων και ότι δεν μπορούσαμε να πιάσουμε τους πλούσιους και άρα χτυπήσαμε τους μεσαίους. Τους έχουμε πραγματικά χτυπήσει και είναι δύσκολη η κατάσταση τους» είπε χωρίς περιστροφές ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως «το true story της κυβέρνησης περιλαμβάνει πολλές δυσκολίες».

Απευθυνόμενος δε προς τους πολίτες της μεσαίας τάξης είπε «πρέπει να ακούσουν με ποιους θέλουν να πάνε και ποιους να αφήσουν. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ευρώπη όπου οι κοινωνίες αφήνουν τον νεοφιλελευθερισμό γιατί εκεί είναι ευάλωτα τα μεσαία στρώματα. Η ανισότητα της παγκοσμιοποίησης χτυπά και τα μεσαία στρώματα. Να δούμε με ποιο σχέδιο οι μεσαίες τάξεις μπορούν να πάρουν τα πάνω τους. Με σχέδιο μείωσης φόρων και μισθών ή με αναπτυξιακό σχέδιο σαν και αυτό των κ.κ. Σταθάκη και Χαρίτση; Δεν βλέπω το λόγο να μην επιστρέψουν σε εμάς τα μεσαία στρώματα. Με ΝΔ δεν έχετε καμία ελπίδα και μέλλον. Όποτε πήγατε εκεί καταστραφήκατε».

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος  προκάλεσε άφθονα γέλια στην αίθουσα όταν είπε πως «εξήγησα τις προηγούμενες ημέρες στον κ. Β. Οικονόμου ότι δεν μειώνουμε τις δαπάνες της Υγείας. Αντιθέτως, τις αυξάνουμε. Σήμερα όταν ξύπνησα είχα ένα δώρο. Μια τεράστια πορτοκαλόπιτα από μια γιαγιά που ο εγγονός της είναι συμμαθητής με το γιό μου. Μου έγραφε στο σημείωμα πως κάθε φορά που θα μιλάς έτσι στον Οικονόμου θα έχεις δώρο μια πορτοκαλόπιτα».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός επιχείρησε να δώσει το ιδεολογικό στίγμα που πρέπει αν έχει η κυβέρνηση της Αριστεράς συγκεντρώνοντας το θερμό χειροκρότημα όχι μόνο βουλευτών που εντάσσονται στην κίνηση των «53ων» αλλά του συνόλου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

 
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα ή τα λύνει με λάθος τρόπο και αυτό διογκώνει τα προβλήματα. Οι άνθρωποι που ψηφίζουν λαϊκιστικά ακροδεξιά κόμματα βλέπουν αυτή την Ευρώπη που δεν δίνει λύση. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή. Εμείς θα είμαστε εδώ όσο μπορούμε για να υπηρετήσουμε από την Ελλάδα με την Αριστερά το πως θα αλλάξει η Ευρώπη. Αυτή η Ευρώπη σε 1-2 χρόνια θα είναι πολύ διαφορετική» είπε για να προσθέσει «εμείς πρέπει να σταθούμε όρθιοι με τις αξίες μας».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως απέναντι στο success story της ΝΔ υπάρχει το true story της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Ακούσαμε μια νέα εκδοχή του success story από τον κ. Μητσοτάκη με χαμηλή φορολογία επενδύσεις και ανάπτυξη. Δεν μας είπαν τίποτα για τον κόσμο της εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «το νέο success story δεν μας λεει πόσες θέσεις θα χαθούν στον δημόσιο τομέα. Οι 500 χιλ του Φιγιόν είναι λίγες ή πολλές; Και που θα γίνουν; Στην Υγεία ή στην Παιδεία; Υπάρχουν ήρωες και ηρωίδες και στο δημόσιο τομέα. Ας έρθουν να δούνε τον αγώνα των δασκάλων στο δημόσιο σχολείο που στέλνω τα παιδιά μου».

Το… true story

Ο ίδιος είπε ότι το success story της ΝΔ «κρύβει πολλά» ενώ από την άλλη «η δική μας ιστορία, το true story περιλαμβάνει πολλές δυσκολίες… Το true story λέει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα».

Υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη έχει δυσκολέψει λόγω Brexit και Ιταλικού δημοψηφίσματος για να συμπληρώσει «εμείς βάζουμε στο κέντρο μας τις συλλογικές συμβάσεις. Δεν είναι ιδεοληψία της αριστεράς αυτό αλλά ελάχιστο μέτρο για να καταλάβουν οι εργαζόμενοι ότι μπορεί να έχασαν στην κρίση αλλά θα έχουν μέρος στην ανάκαμψη».

«Το true story  μιλά για μια διαφορετική Ελλάδα. Αν η Αριστερά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την διαφορετικότητα τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα, ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε, ποιους όχι και ποιους δεν μπορούμε» είπε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει «Είχαμε τον περιορισμό της στήριξης των πιο ευάλωτων και ότι δεν μπορούμε να πιάσουμε τους πλούσιους και άρα χτυπήσαμε τους μεσαίους. Τους έχουμε πραγματικά χτυπήσει και είναι δύσκολη η κατάσταση τους».

Αναφορικά με την διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα υποστήριξε ότι τα προηγούμενα μνημόνια δέσμευαν τις επόμενες κυβερνήσεις με υψηλά πλεονάσματα της τάξης του 6%. Πρόσθεσε όμως ότι  «Δεν είναι σωστό δημοκρατικά να δεσμεύσεις την επόμενη κυβέρνηση».

Κορύφωσε δε την κριτική του για το ΔΝΤ λέγοντας ότι «Το ΔΝΤ έχει πει ότι δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία μεγάλα πλεονάσματα. Σε γράμμα που έχω από την κυρία Λαγκάρντ αναφέρει ότι μόνο με ηρωϊκές προσπάθειες η Ελλάδα θα πιάσει τον στόχο του 3,5% το 2018. Και αντί να πει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς  ότι δεν μετέχω στο πάρτι αν δεν μειωθούν τα πλεονάσματα ζητά από εμάς περισσότερα μέτρα».

Τόνισε δε ότι η μόνη συμβιβαστική λύση για άρση του αδιεξόδου είναι η πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος στο eurogroup για πλεόνασμα 2,5%+1% που το 1% θα πηγαίνει στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μείωση φορολογίας και εργοδοτικών εισφορών.

 

Copy link
Powered by Social Snap