Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, στη χώρα μας.
Η παρουσία του, οι επαφές και οι δηλώσεις, οι συμφωνίες και η ομιλία στην Πνύκα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν αφήνουν κανέναν περιθώριο ακόμα και στον πιο δύσπιστο να αμφιβάλει για το ιστορικά υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Σημείωναν ακόμα ότι δεν αποτελεί μόνο πεποίθηση της Ελλάδας ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά πλέον εκφράστηκε και δημόσια από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και στενό συνεργάτη του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Αλλωστε, όπως τόνιζαν, η χώρα μας έχει αποδείξει στην πράξη ότι αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο με κομβικό ρόλο για την ασφάλεια εταίρων και συμμάχων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και μάλιστα σε μία συγκυρία μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.
Αθήνα και Ουάσιγκτον έπιασαν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει μπαίνοντας πια στον 6ο Γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου διευρύνοντας την συνεργασία των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς, από την άμυνα και την ενέργεια έως την οικονομική ασφάλεια, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αυτό που επεσήμαιναν είναι ότι πλέον έχει διαμορφωθεί ένας σταθερός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών. Μάλιστα ανώτατη διπλωματική πηγή υπογράμμιζε ότι και η σχέση ανάμεσα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Μάρκο Ρούμπιο έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εκτίμηση.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός ότι ο Μάρκο Ρούμπιο έχει ένα ατού σε σχέση με κάποιους προκατόχους του, το οποίο μετατρέπεται σε μεγάλη διευκόλυνση για την ελληνική διπλωματία. Είναι βαθύς γνώστης των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που επέτρεψε η συζήτηση να μη χρειαστεί να ξεκινήσει «από το μηδέν».
Εξοπλιστικά
Οσο και αν προσπάθησαν εγχώριες δυνάμεις να υποβαθμίσουν την πρόοδο που έχει γίνει στα εξοπλιστικά, από την κυβέρνηση σημείωναν ότι η Ελλάδα προχωρεί στον δικό της μακροπρόθεσμο αμυντικό σχεδιασμό, με την αναβάθμιση των F-16 και την απόκτηση των F-35 να αποτελούν βασικά στοιχεία του.
Οπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσάπτοντας μάλιστα στον κ. Τσίπρα ότι κάνει φθηνή αντιπολίτευση στα εθνικά μας συμφέροντα, η πρώτη παραλαβή αναμένεται τον Νοέμβριο του 2029 και από τις αρχές του 2029 θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των δικών μας πιλότων σε δικό μας αεροσκάφος στην Αμερική.
Επίσης, όσον αφορά στα εξοπλιστικά θεωρούν πολύ κομβικό το γεγονός ότι μέσα από συνέντευξή του σε ελληνικό μέσο ο κ. Ρούμπιο μίλησε για τον ρόλο που έχει το Κογκρέσο και είπε ότι απέχουμε χρονικά, ως προς τα F-35 για την Τουρκία.
Εν κατακλείδι, οι διπλωματικές κινήσεις των τελευταίων 7 ετών από την κυβέρνηση της Ν.Δ. οδήγησαν στη διήμερη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στο ανώτερο επίπεδο.
Μέσα από αυτή, η Ελλάδα παρουσίασε την εικόνα μιας χώρας που δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του πρόσφατου παρελθόντος, που συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων και δεν ετεροπροσδιορίζεται από κινήσεις γειτονικών χωρών όπως μπορεί να γινόταν στο παρελθόν. Μια χώρα που ηγείται σε πολλούς τομείς, που αξιοποιεί τη γεωστρατηγική της θέση και που μέσα από μια σταθερή οικονομία μπορεί να θωρακίζεται χωρίς να υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.
«ΑΛΛΟ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ, ΑΛΛΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ»
Στην κυβέρνηση δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση πάντως ότι οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού τους των Εξωτερικών κράτησαν ίσες αποστάσεις σε ένα από τα μείζονα θέματα των ημερών, το θέμα δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, Great Sea Interconnector (GSI). Η θέση της Ουάσιγκτον υπέρ του έργου είναι σαφής, ενώ η σχέση και η συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκφράζεται αυτή η δέσμευση.
Ανώτατη διπλωματική πηγή έστειλε σαφές μήνυμα ότι οι «ευαισθησίες» τρίτων χωρών δεν συνιστούν δικαίωμα.
Η επισήμανση αυτή σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αποτυπώνει τη θέση της Αθήνας ότι οι αντιδράσεις ή οι «ευαισθησίες» τρίτων χωρών έναντι της ηλεκτρικής διασύνδεσης δεν μπορούν να παράγουν δικαιώματα ούτε να περιορίζουν δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Με βασικό ζητούμενο την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία, Ελλάδα και ΗΠΑ αφιέρωσαν μεγάλο μέρος των συνομιλιών σε αυτό τον τομέα.












![Νέες ταινίες: Πρεμιέρα για δύο πραγματικές ιστορίες [τρέιλερ]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/04/cinema-1024x683-1-300x200-jpg.webp)









