«Πρέπει κάποιος να είναι πολύ κακόπιστος ή πολύ εμπαθής να μην αναγνωρίσει ότι εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έχει γίνει ένα πάρα, πάρα πολύ σημαντικό έργο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες (27/8) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη – Βόρεια Ελλάδα».
Η ομιλία του επικεντρώθηκε στο συνολικό αναπτυξιακό αποτύπωμα της κυβέρνησης στη Μακεδονία και τη Θράκη, παρουσιάζοντας ένα πλέγμα έργων που, όπως είπε, αλλάζουν την εικόνα της περιοχής και ενισχύουν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας των Βαλκανίων.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Βόρεια Ελλάδα αποκτά πλέον τη θέση που της αξίζει στον εθνικό σχεδιασμό, καθώς για δεκαετίες οι αναφορές στα έργα της περιοχής περιορίζονταν σε λίγα λεπτά στην κεντρική ομιλία της ΔΕΘ. Σήμερα, όπως είπε, υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιάζονται αναλυτικά οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται, οι οποίες καλύπτουν τομείς από τις μεταφορές και τις υποδομές μέχρι την παιδεία, την υγεία και την καινοτομία.
Κεντρικό σημείο της ομιλίας αποτέλεσε το έργο του flyover, το οποίο χαρακτήρισε «εμβληματικό» και απολύτως αναγκαίο για την αποσυμφόρηση της Περιφερειακής Οδού. Πρόκειται για ένα σύνθετο τεχνικά έργο, σχεδιασμένο από την παρούσα κυβέρνηση, που προχωρά με ταχύτητα και έχει στόχο να παραδοθεί τον Μάιο του 2027. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε την ταλαιπωρία που προκαλεί η κατασκευή του, σημείωσε όμως ότι οι Θεσσαλονικείς δείχνουν κατανόηση, καθώς βλέπουν την πρόοδο και αντιλαμβάνονται τη σημασία του για την καθημερινότητά τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ένα έργο που -όπως είπε- θα αλλάξει την όψη της πόλης. Το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, μαζί με τα 120 στρέμματα πρασίνου που θα δημιουργηθούν, θα αποτελέσουν έναν σύγχρονο αστικό πυρήνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Στο πεδίο της Υγείας, στάθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις υφιστάμενες δομές, αλλά κυρίως στο νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο θα παραδοθεί στις αρχές του 2027.
Αναφερόμενος στη γεωπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πόλη ανακτά τον φυσικό της ρόλο ως κέντρο των Βαλκανίων. Οι επενδύσεις στο λιμάνι, η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου και η δημιουργία του μεγάλου κέντρου logistics στο στρατόπεδο Γκόνου ενισχύουν τη διασυνδεσιμότητα και καθιστούν τη Θεσσαλονίκη πύλη εισόδου για την Ανατολική Ευρώπη. Σημαντική ήταν και η αναφορά στην Εγνατία Οδό, την οποία χαρακτήρισε «το μοναδικό έργο που ενώνει όλη τη Βόρεια Ελλάδα». Υπενθύμισε ότι το έργο άρχισε από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ για την πλήρη αναβάθμισή της, ώστε σε δύο χρόνια να αποτελεί έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν είναι υπόθεση κομματικής ανταπόδοσης, αλλά κεντρική υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι σε κάθε πολίτη, σε κάθε περιοχή της χώρας. Αμέσως μετά είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και δημάρχους, εν όψει της 90ής Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα περιοδεύει στη Δυτική Μακεδονία.
Κωστής Χατζηδάκης: Στη Θεσσαλονίκη μιλάμε με έργα

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση για την «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη – Βόρεια Ελλάδα» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πέμπτη 27 Αυγούστου 2026 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
Με το βλέμμα στα μεγάλα έργα που αλλάζουν τον χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για την περιοχή. «Στη Θεσσαλονίκη μιλάμε με έργα. Η Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνει», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για επέκταση του μετρό προς τα βορειοδυτικά και την ολοκλήρωση του flyover τον Μάιο του 2027. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε οκτώ νέα έργα, μεταξύ των οποίων η ανάπλαση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, η δημιουργία 600 θέσεων στάθμευσης, το μητροπολιτικό πάρκο στην Τούμπα και η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του ΑΠΘ. «Το λιμάνι θα γίνει μοχλός ισχυρότερης ανάπτυξης», σημείωσε.
Θανάσης Κοντογεώργης: Στρατηγική «Περιφέρεια 2030»
Τη σταδιακή αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, με ισχυρότερο ρόλο για την ελληνική περιφέρεια, ανέδειξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, παρουσιάζοντας τη στρατηγική «Περιφέρεια 2030». «Η Ελλάδα είναι οι τόποι της και η δύναμή της εξαρτάται κατά πόσο είναι ζωντανοί, βιώσιμοι, παραγωγικοί», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «να οργανώσουμε την Ελλάδα με περισσότερα κέντρα». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πλήθος έργων που προχωρούν σε Μακεδονία και Θράκη, από υποδομές και μεταφορές έως Yγεία και ενέργεια. «Αυτή η κυβέρνηση έχει τόσο συστηματική και παραγωγική παρουσία στην περιφέρεια», σημείωσε, τονίζοντας ότι η γνώση των τοπικών αναγκών μετατρέπεται σε κρατική δράση και αποτέλεσμα.























