Στη νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης με την οποία «μπαίνει τέλος σε μία ακόμη ιστορία καθημερινής τρέλας!» αναφέρεται με ανάρτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης.
Οπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «ο πολίτης θα μπορεί πλέον να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του μέσω του myAADE. Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, η ΑΑΔΕ εγκρίνει την άρση της κατάσχεσης και καθορίζει το ποσό που πρέπει να καταβληθεί στο Δημόσιο και το οποίο δεν μπορεί να είναι λιγότερο από το 25% της οφειλής. Κατά την υπογραφή του συμβολαίου, ο συμβολαιογράφος παρακρατεί το ποσό αυτό και το αποδίδει στο Δημόσιο».
Τι συνέβαινε μέχρι τώρα; «Μέχρι σήμερα, μια κατάσχεση του Δημοσίου στην πράξη “πάγωνε” κάθε πώληση. Ακόμη κι όταν υπήρχε αγοραστής, το ακίνητο δεν μπορούσε να μεταβιβαστεί. Διότι, για να αρθεί η κατάσχεση, ο ιδιοκτήτης έπρεπε να εξοφλήσει ολόκληρη την οφειλή του προς την ΑΑΔΕ. Κάτι που, στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν αδύνατο. Ετσι, ο πολίτης δεν μπορούσε να αξιοποιήσει την περιουσία του, το Δημόσιο δεν εισέπραττε τα χρήματα που του οφείλονταν και χιλιάδες ακίνητα έμεναν εκτός αγοράς. Αυτό πλέον αλλάζει».
Στη Θεσσαλονίκη ο Τζόσουα Βολτζ
Υπερκινητικός εμφανίζεται ο Τζόσουα Βολτζ, ο οποίος σε ένα απόγευμα θα μιλήσει σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο το αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα και τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου για τα Βαλκάνια. Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ για την Ευρώπη αναμένεται στην πόλη στις 4 Σεπτεμβρίου, παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ, και το πρόγραμμά του κάθε άλλο παρά χαλαρό θα είναι.
Αρχικά θα βρεθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», όπου θα συμμετάσχει στο φόρουμ του Economist και θα μιλήσει για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ιδιαίτερη αναφορά στον Κάθετο Διάδρομο και την ενεργειακή του σημασία. Αμέσως μετά θα μετακινηθεί στη δυτική πλευρά της πόλης, για εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όπου θα βρεθεί στο ίδιο πάνελ με την Αμερικανίδα πρέσβειρα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου.
Μειώθηκαν τον Αύγουστο τα τροχαία ατυχήματα
«Γίνε κι εσύ “πρεσβευτής ασφαλούς οδήγησης” σε 90” στο https://odyseas.gov.gr/drive-safe», προτρέπει ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, σε σχετική ανάρτησή του. Ο υπουργός παρουσιάζει εντυπωσιακά στοιχεία για τη μείωση των τροχαίων τον Αύγουστο, μήνας που διαχρονικά εμφάνιζε τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα.
«Αυτό, πλέον, αλλάζει χάρη στη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με στόχο την ασφαλή οδήγηση και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους ελληνικούς δρόμους», γράφει και σημειώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας για τις πρώτες 17 μέρες του φετινού Αυγούστου -που παρατηρείται και η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση- τα τροχαία καταγράφουν μία σημαντικότατη μείωση της τάξης του 60%.
Συγκεκριμένα, στις πρώτες 17 ημέρες του μήνα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025, τα θανατηφόρα μειώθηκαν από 38 πέρυσι σε 15 (-60,5%) και οι θάνατοι από 38 σε 16 (-59%).
«Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2019, δυστυχώς, είχαν χαθεί συνολικά 87 ανθρώπινες ζωές ενώ τον περσινό Αύγουστο 72. Κάθε ζωή που χάνεται είναι ανεκτίμητη. Πίσω από τους αριθμούς αυτούς βρίσκονται συμπολίτες μας που επέστρεψαν ασφαλείς στα σπίτια και τις οικογένειές τους αλλά και οικογένειες που σήμερα θρηνούν διότι έχασαν τους ανθρώπους τους», προσθέτει και σημειώνει ότι η μείωση των τροχαίων είναι το αποτέλεσμα μιας ολιστικής πολιτικής για την οδική ασφάλεια που εφαρμόζει συστηματικά η κυβέρνηση.
Ελικοδρόμιο στην Υδρα
Το «πράσινο φως» για ένα μείζον έργο προσβασιμότητας στα νησιά του Αργοσαρωνικού, την κατασκευή ελικοδρομίου στην Υδρα, καθώς και δρόμου πρόσβασης σε αυτό, έδωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος υπέγραψε τη σχετική προγραμματική σύμβαση, μαζί με τον δήμαρχο Υδρας, Γιώργο Κουκουδάκη, και την τοποτηρήτρια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Υδρας, Μοναχή Πελαγία.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής μέχρι του ποσού των 829.100 ευρώ, με δικαιούχο τον Δήμο Υδρας. Το ελικοδρόμιο θα δημιουργηθεί στη θέση «Αλώνι», σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από τον οικισμό της Υδρας. Ο χώρος του θα εξοπλιστεί με όλες τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για την ασφαλή προσγείωση και απογείωση ελικοπτέρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών και στη διακομιδή ασθενών.
ΨΙΘΥΡΟΙ
Συνεχίζεται η πολιορκία των ανεξάρτητων βουλευτών, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ανταγωνίζονται για την προσέλκυσή τους. Αλλά μάλλον λογαριάζουν χωρίς τον «ξενοδόχο» Τσίπρα.
Την απόλυτη στήριξη στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μέσω του Great Sea Interconnector εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση ενεργειακών συνεργασιών που συμβάλλουν στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια
ΦΗΜΕΣ
Φωτιά έχουν πάρει τα τηλέφωνα βουλευτών και στελεχών κομμάτων που έχουν «ξεμείνει» στις εκλογικές περιφέρειές τους. Τους καλούν από τα «κεντρικά» με την υπενθύμιση ότι οι διακοπές τελείωσαν και πρέπει να επιστρέψουν, αφού η αντίστροφη μέτρηση για τη ΔΕΘ έχει ξεκινήσει.
ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
Οπως είναι γνωστό, η επερχόμενη ΔΕΘ θα έχει έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, ενώ αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τα κυβερνητικά εγκαίνια.
Ομως, ο συνδικαλιστικός βραχίονας του ΚΚΕ φαίνεται να ξεπερνά κάθε προηγούμενο σε οργανωτικό ζήλο. Το ΠΑΜΕ στήνει μια ολόκληρη επιχείρηση «μεταφερόμενης διαμαρτυρίας», επιστρατεύοντας δεκάδες λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από την Αλεξανδρούπολη έως την Καλαμάτα, ακόμα και από Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά από τα χαράματα, με προορισμό το συλλαλητήριο του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου στην πλατεία ΧΑΝΘ. Με τα γνωστά επαναλαμβανόμενα συνθήματα για μισθούς, Υγεία και Παιδεία, ο Περισσός φροντίζει να εξασφαλίσει εκ των προτέρων τη μαζικότητα που λείπει από την ίδια την κοινωνία. Οταν η λαϊκή οργή χρειάζεται δρομολόγια και συντονισμένα πούλμαν από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θράκη για να γεμίσει μια πλατεία στη Θεσσαλονίκη, το αφήγημα του αυθόρμητου «παλλαϊκού» ξεσηκωμού μάλλον μετατρέπεται σε μια καλοκουρδισμένη κομματική εκδρομή.
Προκλητικά συμπεράσματα από τουρκική εφημερίδα
Προβληματισμό προκαλεί η δημοσιοποίηση από πλευράς της τουρκικής εφημερίδας «Σταρ» χάρτη της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) -που γεωγραφικά καλύπτει τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας- υποστηρίζοντας ότι σε αυτόν εμφανίζεται με διακριτά όρια το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Η τουρκική εφημερίδα προκλητικά παρουσιάζει τον χάρτη ως στοιχείο που, κατά την άποψή της, ενδυναμώνει την πάγια θέση της Αγκυρας υπέρ της λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό. Δεν προκύπτει, πάντως, από την ανάρτηση της CENTCOM -που εδρεύει στην Τάμπα της Φλόριντα και με προωθημένα στρατηγεία σε Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Κατάρ- ότι η αμερικανική πλευρά συνέδεσε τον συγκεκριμένο χάρτη με αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό ή με αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα όρια μεταξύ του βόρειου και του νότιου τμήματος του νησιού εμφανίζονται ευδιάκριτα στον χάρτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συγκεκριμένη αναφορά του χάρτη προκαλεί ερωτηματικά σε μία χρονική περίοδο που τα Ηνωμένα Εθνη και προσωπικά ο απερχόμενος Γ.Γ. προσπαθεί να επαναφέρει τη μεγαλόνησο στο προσκήνιο. Αλλά, στην πραγματικότητα, η «Σταρ» παραπληροφορεί!
Το δημοσίευμα συνδέει τον χάρτη με πρόσφατη περιοδεία του διοικητή της CENTCOM, ναυάρχου Μπραντ Κούπερ USN σε κράτη της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου αλλά και στο αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» και υποστηρίζει ότι «ο χάρτης έχει βάση»! Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε σχόλιο από τον ιδιαίτερα ικανό και εκπρόσωπο της CENTCOM, πλοίαρχο Τιμ Χόκινς.
Αποπομπή της Νίνας Κασιμάτη από την Κ.Ο.
Με μία λογική «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος», η Ρένα Δούρου αποφάσισε την αποπομπή της Νίνας Κασιμάτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα στην Ολγα Γεροβασίλη, η οποία έχει παραιτηθεί από τις 17 Ιουλίου, να παραδώσει την έδρα της, θέλοντας, όπως γράφει στην ανακοίνωση, να τελειώνει «με δύο εκκρεμότητες που θολώνουν τον συμπαγή χαρακτήρα της Κ.Ο.». Την ίδια στιγμή απευθύνει κάλεσμα επιστροφής στους ανεξάρτητους βουλευτές, υποστηρίζοντας ότι μπορεί και σύντομα να υπάρχουν νεότερα.
Σε ό,τι αφορά τη Νίνα Κασιμάτη, η Ρένα Δούρου εξηγεί ότι η απόφασή της συνδέεται με τη στάση που, όπως αναφέρει, έχει κρατήσει η βουλευτής τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι απέχει από τις κομματικές δραστηριότητες και τη συλλογική δουλειά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν συμμετείχε στη διαδικασία εκλογής προέδρου της Κ.Ο., δεν ανέλαβε τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης και εδώ και μήνες δεν υπογράφει ούτε καταθέτει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.
«Με βάση αυτά τα δεδομένα, με σεβασμό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που μας στήριξαν και μας στηρίζουν, με σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία και με σεβασμό στο δικαίωμα καθεμίας και καθενός να επιλέγει τη στάση του, αποφάσισα να τεθεί εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά την κ. Γεροβασίλη, σημειώνει: «Αναμένουμε μέχρι τις 24 Αυγούστου να αποστείλει την επιστολή παραίτησης και να ολοκληρωθεί η θεσμική διαδικασία με παράδοση της έδρας».
Στην ίδια ανακοίνωση η Ρένα Δούρου αναφέρει ότι υπάρχουν σε εξέλιξη επαφές με ανεξάρτητες βουλεύτριες και ανεξάρτητους βουλευτές, στη βάση πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων. «Η εκτίμησή μας είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αυτή η διαδικασία θα αποδώσει καρπούς ενισχύοντας την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα», αναφέρει.






















