ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Ποιος είναι ο Φώτης Κουβέλης: Από τον Συνασπισμό στη ΔΗΜΑΡ και τώρα υπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ

28/02/18 • 18:37 | UPD 28/02/18 • 19:06

Ο Φώτης Κουβέλης είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός της Αριστεράς. Από το 2010 έως το 2015 διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τον διαδέχτηκε στη θέση αυτή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο Φώτης Κουβέλης είχε ξεκινήσει από χρόνια το πολιτικό «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον στήριξε μέχρι και την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά αφού η Δημοκρατική Αριστερά δεν ψήφισε τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που μας οδήγησε σε εκλογές και την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.

Τότε ο Φώτης Κουβέλης είχε προγραμματιστεί να κατέβει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ πολλοί είχαν υποστηρίξει ότι θα έμπαινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Για άγνωστους λόγους τα «έσπασαν» μέχρι που το 2018 και συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου ορίστηκε ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Φώτης Κουβέλης είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός της Αριστεράς. Από το 2010 έως το 2015 διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και στη συνέχεια τον διαδέχτηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Πριν από τη στρατιωτική Χούντα ήταν μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και στη συνέχεια οργανώθηκε στο Ρήγα Φεραίο. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, του οποίου διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και έπειτα συμμετείχε στην ίδρυση της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ), στην οποία εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Στις 25 Ιουνίου 1989 εξελέγη γραμματέας της ΕΑΡ και επί θητείας του αποφασίστηκε η ένταξή της στον Συνασπισμό, στον οποίο έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και της πολιτικής επιτροπής. Ο Φώτης Κουβέλης διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση Τζαννετάκη (2 Ιουλίου έως 12 Οκτωβρίου 1989).

Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β΄ Αθήνας με την υποστήριξη του Συνασπισμού και επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1990. Στις 30 Ιουνίου 1991 στην Α΄ Πανελλαδική Συνέλευση του Συνασπισμού εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ τρεις μέρες αργότερα ορίστηκε γραμματέας του ίδιου κόμματος.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής καθώς ο Συνασπισμός δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα ποσοστά για να εισέλθει στην Βουλή. Επανεξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Μετά τις εκλογές του 2009 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.  Στις 28 Φεβρουαρίου 2018 ο Φώτης Κουβέλης ορίστηκε ως αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το 2002 έθεσε υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του Συνασπισμού συγκεντρώνοντας 19.996 ψήφους (5,91%) και μία έδρα. Το 2008 ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού αλλά στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 απέτυχε να εκλεγεί λαμβάνοντας 28,67% έναντι 70,41% του Αλέξη Τσίπρα.

Η Δημοκρατική Αριστερά 

Στις 5 Ιουνίου 2010 σε ομιλία του στο Συνέδριο του Συνασπισμού ανακοίνωσε, ως επικεφαλής της Ανανεωτικής Πτέρυγας, την αποχώρηση αυτού και των μελών της από το κόμμα. Πέντε μέρες αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε μαζί με τους Θανάση Λεβέντη, Γρηγόρη Ψαριανό και Νίκο Τσούκαλη. Στις 18 Ιουνίου ορίστηκε εκπρόσωπος στη Διάσκεψη των Προέδρων της πολυκομματικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Δημοκρατική Αριστερά. Στις 10 Ιουλίου 2010 εξελέγη αρχηγός, χωρίς να υπάρχει άλλος υποψήφιος, της Δημοκρατικής Αριστεράς από το πρώτο συνέδριο του κόμματος. Στα τέλη του 2015 και έπειτα από την αποχώρηση του από την ΔΗΜΑΡ προχώρησε στην δημιουργία της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), μαζί με άλλα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ.