Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Πιερία: Πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους – Χωρίς τις αισθήσεις τους οι δύο επιβαίνοντες

O Καρανίκας «πυροβολεί» εν ψυχρώ τον Τσίπρα: «Πολύ αερολογία, είναι αναξιόπιστος»

5 λεπτά
O Καρανίκας «πυροβολεί» εν ψυχρώ τον Τσίπρα: «Πολύ αερολογία, είναι αναξιόπιστος»

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο Νίκος Καρανίκας το νέο πολιτικό εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης (2/9) από τη Θεσσαλονίκη, εκτιμώντας ότι οι εξαγγελίες περιλαμβάνουν «πάρα πολύ αερολογία».

Ο άλλοτε σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα κατά την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, ότι ο πρώην πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, «χαρίζει φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο» μέσω της λεγόμενης «πατριωτικής εισφοράς».

«Το μόνο που δεν έχει αερολογία είναι ο ΦΠΑ στα τρόφιμα»

Ο Νίκος Καρανίκας στάθηκε ιδιαίτερα στις επιμέρους προτάσεις του οικονομικού προγράμματος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης.

Όπως είπε, η μοναδική εξαγγελία που, κατά την άποψή του, δεν χαρακτηρίζεται από αερολογία είναι η πρόταση για ΦΠΑ 5%-6% στα τρόφιμα. Ωστόσο, άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα επειδή, όπως υποστήριξε, δεν αναφέρθηκε στα καρτέλ.

Παράλληλα, σχολίασε και την πρόταση για αποκέντρωση, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστική αποκέντρωση η μεταφορά πέντε ή έξι υπουργείων.

«Στην ψηφιακή εποχή αποκέντρωση είναι αποκέντρωση η μεταφορά κάποιου κτηρίου;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κριτική για την «πατριωτική εισφορά»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καρανίκας στην «πατριωτική εισφορά» που ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη πρόταση ουσιαστικά οδηγεί σε ελάφρυνση του μεγάλου κεφαλαίου από φορολογικές επιβαρύνσεις. Όπως υποστήριξε, οι φόροι που επιβαρύνουν το μεγάλο κεφάλαιο ξεπερνούν το 1%, ενώ σήμερα φορολογείται και η καθαρή περιουσία.

«Αυτός μας είπε ότι θα αντικαταστήσει τους φόρους με την πατριωτική εισφορά», ανέφερε ο Νίκος Καρανίκας, συμπληρώνοντας ότι κατά την εκτίμησή του με αυτόν τον τρόπο «χαρίζει φόρους».

«Από ηγέτης αυτοανακηρύσσεται σε ηγεμόνας»

Ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε παράλληλα τον πρώην πρωθυπουργό «αναξιόπιστο», συνδέοντας την κριτική του με τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένας άνθρωπος που έχει λειτουργήσει με μια παρέα στο κόμμα του για να κάνει πραξικόπημα για να ανατρέψουν έναν εκλεγμένο πολιτικά πρόεδρο, είναι αναξιόπιστος», είπε.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συγγνώμη και η αιτιολόγηση ότι οι κινήσεις αυτές έγιναν για να «σωθεί το μαγαζί». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για τον ίδιο η Αριστερά δεν αποτελεί «μαγαζί», αλλά «τον χώρο της Δημοκρατίας».

Άσκησε, επίσης, κριτική στον τρόπο με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας λειτουργεί ως επικεφαλής του νέου πολιτικού σχηματισμού, λέγοντας ότι ένας αριστερός δεν μπορεί να δηλώνει κάτι τέτοιο και ταυτόχρονα να δημιουργεί ένα «ΙΧ κόμμα», έχοντας τα μέλη του ως «υπηκόους». «Ο Τσίπρας από ηγέτης, αυτοανακηρύσσεται σε ηγεμόνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα ερωτήματα για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση της ΕΛΑΣ

Ο Νίκος Καρανίκας ρωτήθηκε και για τον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη κατάφερε να οργανωθεί τόσο γρήγορα, αλλά και για το πώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή της.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «δεν είναι ούτε αυτόφωτος, ούτε παρθενογέννεση», ενώ χαρακτήρισε «κωμική» τη βιτρίνα του νέου εγχειρήματος.

Όπως ανέφερε, για το οργανωτικό κομμάτι χρησιμοποιήθηκαν πρόσωπα που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και διαθέτουν σχετική εμπειρία. Παράλληλα, εκτίμησε ότι με παραλλαγές θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ επί δύο δεκαετίες μπορεί να παρουσιαστεί ένα πολιτικό πρόγραμμα.

Στη συνέχεια έθεσε ευθέως θέμα χρηματοδότησης, λέγοντας ότι ο νέος πολιτικός σχηματισμός διαθέτει «ευεργέτες και εθελοντές».

«Διαφάνεια δεν είναι πού θα τα φάω τα χρήματα. Εμένα με ενδιαφέρει από πού προέρχεται το χρήμα για να κάνουν τόσες καλές παρουσιάσεις και τόσο πολυτελή γραφεία», είπε χαρακτηριστικά.

«Στο μάρκετινγκ είναι πολύ καλός»

Ο κ. Καρανίκας αναγνώρισε, πάντως, στον Αλέξη Τσίπρα ικανότητα στο επικοινωνιακό και το πολιτικό μάρκετινγκ.

Όπως είπε, «στο μάρκετινγκ είναι πολύ καλός», σημειώνοντας ότι κατάφερε να προκαλέσει θόρυβο με την επιλογή του να αδιαφορήσει για τον θεσμό της ΔΕΘ.

Ωστόσο, ως προς το περιεχόμενο των προτάσεων, υποστήριξε ότι δεν είδε κάτι καινούργιο. «Δεν είδα κάτι νέο, άσπρισαν λίγο τα μαλλιά του, ο Αλέξης αλλάζει αργά-αργά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, για τα πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, δήλωσε ότι είναι «ανερμάτιστοι και πολιτικά λίγο ψιλοαμόρφωτοι».

«Η πολιτική πρέπει να πηγάζει από την κοινωνία»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του για το νέο πολιτικό εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Καρανίκας έδωσε έμφαση στη σχέση της πολιτικής με την κοινωνία.

«Η ουσία είναι ότι η πολιτική δεν είναι εξωτερικός παράγοντας αλλά πρέπει να πηγάζει από την κοινωνία και αυτό λείπει από τον Τσίπρα», υποστήριξε.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι ένα μέρος της Αριστεράς στρέφεται προς το νέο εγχείρημα περισσότερο από απογοήτευση και με βασικό κίνητρο την απομάκρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία.

«Το κακό είναι ότι οι αριστεροί πηγαίνουν απελπισμένοι γιατί έχουν πιστέψει ότι το δόγμα είναι να φύγει ο Μητσοτάκης», κατέληξε ο Νίκος Καρανίκας.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]