Αθήνα Καιρός

Νέα επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν για τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου – Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα

5 λεπτά
Νέα επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν για τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου – Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του σήμερα στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει νέους τρόπους μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Ελληνας πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως «οι τιμές μας λένε ότι πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα αλλά και διαφορετικά – να σκεφτούμε νέους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε». Οπως αναφέρει και το δημοσίευμα το μειονέκτημα της Ευρώπης σε σχέση με τις ΗΠΑ και άλλες αγορές όπου το κόστος είναι χαμηλότερο, και το οποίο ήρθε στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022, έχει ξαναμπεί στο επίκεντρο καθώς η ήπειρος προετοιμάζεται για εμπορικούς πολέμους υπό την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ.

Οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν βιομηχανικούς γίγαντες όπως η BASF να μεταφέρουν επενδύσεις τους αλλού και συνέβαλαν στην επιτάχυνση της κατάρρευσης της κυβέρνησης του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου 60% τον περασμένο χρόνο, καθώς η περιοχή αγωνίζεται να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα επιδίωξε να ενισχύσει τη θέση της ως πύλη εισαγωγών ενέργειας στην περιοχή με επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αγωγούς και γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την ΕΕ να ενσωματώσει καλύτερα τα εθνικά δίκτυα και τονίζει πως χρειάζεται νέα ώθηση σε ότι αφορά την ασφάλεια του φυσικού αερίου.

«Οι αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο καθιστούν αυτό το έργο ακόμη πιο επείγον», και παρόλο που η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα μέλλον όπου το φυσικό αέριο θα παίζει μικρότερο ρόλο, «θα εξαρτόμαστε από το φυσικό αέριο για τουλάχιστον δύο δεκαετίες», τονίζει στην επιστολή του.

Η ΕΕ πρέπει επίσης να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν σε έργα και υποδομές φυσικού αερίου και να υπογράψει συμβάσεις που εγγυώνται την πρόσβαση στις παγκόσμιες προμήθειες, αναφέρει ο Ελληνας πρωθυπουργός. Αναφορικά με την ηλεκτρική ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας για την αύξηση των διασυνοριακών ροών όπου υπάρχουν σημαντικές ανισότητες τιμών και να επανασχεδιάσει η ΕΕ τον σχεδιασμό για τα δίκτυα. Το μπλοκ πρέπει επίσης να περιορίσει το κόστος που προέρχεται από την υπερρύθμιση των εκπομπών ρύπων, έγραψε.

Μετά από πέντε χρόνια έμφασης στις πράσινες πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή δίνει προτεραιότητα σε ένα περίγραμμα των ενεργειών που απαιτούνται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, επιδιώκοντας παράλληλα να διατηρήσει τις φιλόδοξες πολιτικές της για το κλίμα.

Τέλος το Bloomberg υπενθυμίζει πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της επανεκλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ήταν ένας από τους δύο ηγέτες που υπέγραψαν την επιστολή υποψηφιότητάς της εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]