Αθήνα Καιρός

Μετωπική ΕΛΑΣ-ΠΑΣΟΚ: Επικοινωνιακή κόντρα για τη δεύτερη θέση

www.eleftherostypos.gr
Ρεπορτάζ
7 λεπτά
Μετωπική ΕΛΑΣ-ΠΑΣΟΚ: Επικοινωνιακή κόντρα για τη δεύτερη θέση
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης

Ξεκινά αυτήν την εβδομάδα ο πολιτικός μαραθώνιος ανάμεσα στον Ανδρουλάκη και τον Τσίπρα, που θα κρίνει ποιος από τους δύο θα είναι ο δεύτερος των εθνικών εκλογών. Η μάχη μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου της ΕΛΑΣ μεταφέρεται σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.


Ο τέως πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη – εύλογες οι συγκρίσεις με τον Σεπτέμβριο του 2014 και το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» που συνεθλίβη στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και έγινε συνώνυμο της πολιτικής αναξιοπιστίας – το οικονομικό του πρόγραμμα, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την 3η του Σεπτέμβρη, οργανώνει τετραήμερη περιοδεία στην Κρήτη, που αποτελεί και τόπο σκληρού ανταγωνισμού ΠΑΣΟΚ – ΕΛΑΣ.

Ο κ. Τσίπρας διαρρέει ότι θα δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων βάζοντας στο στόχαστρο την κυβερνητική πολιτική, ενώ την ίδια ώρα η Χαριλάου Τρικούπη αφήνει να διαρρεύσει ότι στόχος του Τσίπρα, που προγραμμάτισε τις εξαγγελίες του 2 Σεπτεμβρίου, δεν είναι να προλάβει όσα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά να προλάβει όσα θα πει εκείνος στην Κρήτη. Η επικοινωνιακή κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΕΛΑΣ ήταν και ένας από τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ επίσπευσε τη δημοσιοποίηση της πρότασής του για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, την προηγούμενη εβδομάδα.

Περιοδεία

Στην Κρήτη, το ΠΑΣΟΚ έχει ενεργοποιήσει βουλευτές και κορυφαία στελέχη σε μια τετραήμερη περιοδεία και στους τέσσερις νομούς, η οποία ξεκινά σήμερα (31/08) και τελειώνει την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, που συμπληρώνονται 42 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στο Ηράκλειο, με ομιλία Ανδρουλάκη.

Στόχος και των δύο είναι να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αποτελούν τον βασικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Σχολιάζοντας την κριτική για την πιθανή απώλεια κεντρώων ψήφων με επιλογές όπως η στήριξη της υποψηφιότητας Ακρίτα για το προεδρείο της Βουλής, συνεργάτες του Ανδρουλάκη απαντούν ότι η υπόθεση της Ακρίτα τούς έφερε σε σκληρή κόντρα με το Μαξίμου ενώπιον της κοινής γνώμης, κάτι που επιδιώκουν με όλες τις πρωτοβουλίες. Την ίδια τακτική θα ακολουθήσει ο Ανδρουλάκης και στο διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου, που θα μιλήσει και θα παραχωρήσει συνέντευξη στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ.

Ο Τσίπρας όμως θα έχει μιλήσει τρεις ημέρες νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει εκεί συνέντευξη Τύπου. Το ραντεβού των δύο στη ΔΕΘ έχει βαρύτητα για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στα επιτελεία τους γνωρίζουν ότι μετά τη ΔΕΘ θα ακολουθήσει ο κύριος όγκος των δημοσκοπήσεων, όπως γνωρίζουν ότι παραδοσιακά η κοινή γνώμη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη ΔΕΘ και στο τι θα πουν οι πολιτικοί.

Στην ΕΛΑΣ, «μουδιασμένοι» από τη δημοσκόπηση της Interview, έχουν στόχο τα ποσοστά του Τσίπρα να ενισχυθούν μετά τη ΔΕΘ, ενώ στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν να δουν αύξηση του δικού τους ποσοστού και παγίωση ή και μικρή μείωση του ποσοστού του Τσίπρα μετά τη ΔΕΘ.

Ο Τσίπρας λέει συνεχώς «Ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε» θέλοντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι αυτός είναι ο βασικός αντίπαλος του Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης μιλά για «κατεψυγμένο διπολισμό» προσπαθώντας να μπει «σφήνα» στο δίπολο Μητσοτάκης – Τσίπρας, που συζητείται ότι προωθεί το Μαξίμου.

Εκτιμήσεις-προσδοκίες

Στην ΕΛΑΣ θεωρούν ότι στη μάχη Τσίπρα – Ανδρουλάκη ο τέως πρωθυπουργός θα επικρατήσει εύκολα στο τέλος, επειδή το ηγετικό προφίλ του Τσίπρα είναι πιο ισχυρό από του Ανδρουλάκη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι η αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Τσίπρα θα είναι μαραθώνιος και θα κριθεί στο πεδίο της αξιοπιστίας των δύο και όχι στους εντυπωσιασμούς, θεωρώντας ότι ο Τσίπρας προσπαθεί αλλά δεν μπορεί να «χτίσει» αξιοπιστία, μετά την περίοδο 2015-2019.

Ο Παύλος Πολάκης προσβλέπει στην αρχηγία – Πυρά κατά Τσίπρα, μηνύματα σε Δούρου

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Παύλος Πολάκης. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει ωστόσο ένα πρόβλημα που δεν υπολόγιζε, τον ΣΥΡΙΖΑ. Πίστευε ο ίδιος και το επιτελείο του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν θα υπάρχει ή θα «φυτοζωεί» ως τις εκλογές, αλλά όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη της επιβίωσης και της εισόδου στη Βουλή, διεκδικώντας ένα ποσοστό που θα λείψει από την ΕΛΑΣ.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι για να είναι στην επόμενη Βουλή την κεντρική τους μάχη πρέπει να τη δώσουν εναντίον του πρώην ηγέτη τους, διεκδικώντας την αριστερή ψήφο, ενώ το γεγονός ότι απομακρύνεται οριστικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών του φθινοπώρου φέρνει και νέες εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης, επιβεβαιώνοντας τις ως τώρα πληροφορίες, έδωσε συνέντευξη στα «Χανιώτικα Νέα» και εξέφρασε και επισήμως το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να είναι εκείνος που θα τον οδηγήσει στη Βουλή.

«Όσο είχα μία επίδραση στην κεντρική πολιτική σκηνή και στον Τσίπρα, 32% πήραμε. Όταν άρχισαν να μη με ακούνε, όχι μόνο ο Τσίπρας αλλά και κάποιοι άλλοι, φτάσαμε στο 17,8%», είπε για τον Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι «το ’19 με ’23 ο Τσίπρας δεν έκανε αντιπολίτευση. Έκανα εγώ και μερικοί άλλοι. Ο Τσίπρας δεν έκανε».

Αιχμές

«Εγώ δεν έχω απαντήσει στο βιβλίο του Τσίπρα συνειδητά. Ίσως να έρθει η στιγμή που θα το κάνω. Όταν το κάνω, κάποιοι θα βάλουν τα κλάματα», συνέχισε, ενώ άφησε αιχμές και για την ανάδειξη της Ρένας Δούρου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Ο αρχηγός είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων και ο πρώτος μεταξύ ίσων αναγνωρίζεται από τους ίσους ότι “ναι, αυτός την κρίσιμη στιγμή μπορεί να πάρει την απόφαση”. Έτσι βγαίνει ο αρχηγός. Δεν είναι “αυτοδιορίζομαι, τα ορίζω όλα και λέω ότι μου φταίει ο ένας, μου φταίει ο άλλος, μου φταίει ο παράλλος”».

Για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή μία κατάσταση συλλογικής ηγεσίας, η οποία θα λυθεί στην πορεία και προς τις εκλογές», για την κ. Δούρου είπε ότι «είναι πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», αφήνοντας ανοιχτή την εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, για τις οποίες είπε «Αν είμαι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, θα είμαι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες, που η μία θα είναι στα Χανιά».

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]