Χθες το βράδυ ξεκίνησε η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Αγυιάς Χανίων, με τα πρώτα 200 άτομα να μεταφέρονται σε δομές της ενδοχώρας, όμως οι νέες αφίξεις αντισταθμίζουν άμεσα τις αποχωρήσεις. Στο λιμάνι της Καραβέ στη Γαύδο βρίσκονται τουλάχιστον 100 άτομα, ενώ άλλοι 110 βρίσκονται στη Χώρα των Σφακίων.
Αυτά τα δύο περιστατικά αντιστάθμισαν σε ελάχιστο χρόνο την αποχώρηση 200 ατόμων από την Αγυιά, τα οποία μεταφέρονται στην κλειστή δομή Σερρών και Μαλακάσας. Οι αρμόδιες αρχές περιγράφουν την κατάσταση ως έναν «κλεφτοπόλεμο» κινητικότητας, καθώς οι αφίξεις συνεχίζονται αδιάκοπα. Στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας της Αγυιάς, που έχει ήδη χωρητικότητα για 1.000 άτομα, φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή 936 μετανάστες, προκαλώντας εντάσεις όταν φθάνουν νέες ομάδες. Χθες μεσημέρι, η άφιξη λεωφορείου με 109 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν ανοιχτά της Γαύδου δημιούργησε επεισόδια, καθώς οι ήδη εγκατεστημένοι αντέδρασαν στην αύξηση του πλήθους.

Μέχρι το βράδυ, αναμένεται να μεταφερθούν στην Αγυιά άλλοι 130 μετανάστες: οι 100 που έφτασαν χθες στη Γαύδο, ανάμεσά τους 11 γυναίκες και 9 παιδιά, και 30 που προσέγγισαν χθες με βάρκα την παραλία Βατσιανά. Παράλληλα, περίπου 200 μετανάστες από το Σουδάν προγραμματίζεται να φύγουν με το καράβι της γραμμής και να μεταφερθούν στη Μαλακάσα, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης που στοχεύει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σημειώνεται επίσης ότι στο Ρέθυμνο φιλοξενούνται 100 άτομα, στο Ηράκλειο 150 και στο Λασίθι άλλοι 40.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε ότι οι νεοεισερχόμενοι τελούν υπό διοικητική κράτηση, καθώς ισχύει αναστολή ασύλου για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα. «Δεν πρόκειται για δομές φιλοξενίας, αλλά για χώρους περιορισμού», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Κρήτη έχει καταγραφεί ως βασική πύλη εισόδου με πάνω από 12.000 αφίξεις το πρώτο οκτάμηνο του έτους, σε σύνολο 27.000 για όλη τη χώρα.
Στον αντίποδα, στο Ανατολικό Αιγαίο παρατηρείται μείωση κατά 11% στις αφίξεις, αποτέλεσμα της συνεργασίας με την τουρκική ακτοφυλακή. Ωστόσο, η Κρήτη εμφανίζεται πλέον ως νέος δίαυλος μεταναστευτικών ροών, με τις προσωρινές δομές να λειτουργούν στο όριο της μέγιστης χωρητικότητας. Ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε εντατικοποίηση της φύλαξης στη θαλάσσια ζώνη της Λιβύης με συμμετοχή του Λιμενικού και του υπουργείου Αμυνας, εφόσον συνεχιστεί η πίεση.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η πρόσφατη τροπολογία που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο λειτούργησε αποτελεσματικά, αλλά με τη λήξη της στις 11 Οκτωβρίου, υπάρχει κίνδυνος να δοθούν κίνητρα για νέες ροές. Η παράταση ή μη του μέτρου θα κριθεί με βάση τις εξελίξεις και σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Παράλληλα, προωθείται νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που περιλαμβάνει τακτοποίηση περίπου 290.000 εκκρεμών αιτήσεων, απλοποίηση διαδικασιών για νόμιμη μετανάστευση και ένταξη αναγνωρισμένων προσφύγων στην αγορά εργασίας, ώστε «να μη ζουν από επιδόματα αλλά να εργάζονται».
Σήμερα, αναμένεται έκτακτη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, με πιθανή παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης. Στόχος των Αρχών είναι η πλήρης αποσυμφόρηση των χώρων έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ οι προσπάθειες εστιάζουν στη συντονισμένη μεταφορά των νεοεισερχόμενων και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

