Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην ισπανική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον βασιλιά της Ισπανίας, Φελίπε ΣΤ΄, στα βασιλικά ανάκτορα, παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας. Η συνάντηση εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα επαφών του κ. Μητσοτάκη με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ισπανίας.
Προηγήθηκε εκτενής συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα. Η διάρκεια της συζήτησης ξεπέρασε τον προγραμματισμένο χρόνο, γεγονός που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αντανακλά το εύρος των θεμάτων αλλά και τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Κατά το γεύμα εργασίας που ακολούθησε, Αθήνα και Μαδρίτη υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας τους στον τομέα της ασφάλειας, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις. Στο τραπέζι τέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στη Βενεζουέλα, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη Γροιλανδία.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην οικονομική συνεργασία, με τις δύο κυβερνήσεις να επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους για περαιτέρω εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων και την αξιοποίηση κοινών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι απαιτείται ένας πιο φιλόδοξος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, θέση που βρήκε σύμφωνο και τον Πέδρο Σάντσεθ, με ειδική αναφορά στις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.