Ο πρωθυπουργός έστειλε παράλληλα μήνυμα σταθερότητας και συνεργασίας προς την Αίγυπτο, αλλά και σε όσους αμφισβήτησαν και στην Ελλάδα, από την αντιπολίτευση, τους κυβερνητικούς χειρισμούς μετά την κρίση που είχε ξεσπάσει με φόντο την ιστορική μονή.
Η ενθρόνιση έγινε λίγες μέρες μετά τα θετικά σημάδια στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριστική ρύθμιση του ζητήματος της μονής. Αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι να τελεσφορήσουν οι διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι προστάτιδα και αρωγός της μονής, παρούσα σε κάθε βήμα που θα ακολουθήσει», ενώ σημείωσε ότι αποτελεί «εθνικό καθήκον και εύλογο χρέος μας να παρέχουμε κάθε βοήθεια προς εκείνους που κρατούν τις παραδόσεις μας».
Δεν αποκάλεσε, άλλωστε, τυχαία τη Μονή Σινά «γέφυρα φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου», ενώ απέδωσε τα εύσημα στην Ιερά Σιναϊτική Αδελφότητα, η οποία, όπως τόνισε, «επέδειξε υπομονή, σύνεση και πίστη, και βγήκε αλώβητη από τη δοκιμασία, ανανεώνοντας το πνεύμα της ενότητας».
Πλέον και από τα λεγόμενά του φάνηκε ότι Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται σε κοινή γραμμή προκειμένου να διατηρηθούν στο διηνεκές ο λατρευτικός χαρακτήρας της μονής, τα δικαιώματά της και η προστασία των μοναχών.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μετά την ομόφωνη εκλογή του Αρχιεπισκόπου Συμεών, αλλά και τις επαφές ανάμεσα στις ελληνικές και αιγυπτιακές αρχές, σηματοδοτείται η αρχή μιας νέας περιόδου και έχουν ήδη ανοίξει τον δρόμο ώστε ο λατρευτικός χαρακτήρας της μονής να διατηρηθεί στο διηνεκές, το ίδιο και τα δικαιώματά της, όπως και η προστασία των μοναχών που την υπηρετούν. Από εδώ και στο εξής θα τεθούν υπ’ όψιν της Σιναϊτικής Αδελφότητας όσα έχουν συμφωνηθεί προκειμένου η Μονή της Αγίας Αικατερίνης να συνεχίσει να αποτελεί «φάρο» της Ορθοδοξίας, διατηρώντας αλώβητη την ασκητική και μοναστική της παράδοση.
Πλέον, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο, καθώς ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα υπογράψει τη συμφωνία, όταν επιτευχθεί, και αυτό που επιδιώκεται είναι η αναγνώριση του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Από την πλευρά της Αιγύπτου υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαιώσεις ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και η διαδικασία δεν θα είναι χρονοβόρα.
Στην κυβέρνηση αισθάνονται δικαιωμένοι από τις εξελίξεις και, όπως σημείωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού, για ακόμα μία φορά η σπουδή της αντιπολίτευσης να στρέψει τα πυρά της εναντίον τους, κατηγορώντας το Μαξίμου, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών, για ατυχείς χειρισμούς και για διαρκείς αποτυχίες, έπεσε στο κενό.
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Μετά την τελετή ενθρόνισης, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα και να ξεναγηθεί στο Σκευοφυλάκιο και τους χώρους της Ιεράς Μονής, ενώ είχε διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο, τον Αρχιεπίσκοπο Συμεών και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Ρήγας.
ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σήμερα στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (Grand Egyptian Museum – GEM), στην Γκίζα, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Το Μεγάλο Aιγυπτιακό Μουσείο -το μεγαλύτερο στον κόσμο-, δίπλα στις πυραμίδες, καταλαμβάνει 50.000 τ.μ., περιλαμβάνει 30.000 εκθέματα και κόστισε 1,4 δισ. δολάρια. Από τις 14 αίθουσες, οι δύο είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στον Τουταγχαμών και «εκτίθενται σε αυτές 6.000 τεχνουργήματα, δηλαδή το σύνολο των αρχαιολογικών ευρημάτων του Τουταγχαμών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Ο επισκέπτης παρακολουθεί την Ιστορία της Αιγύπτου από την Προϊστορική μέχρι την Ελληνορωμαϊκή Εποχή.

