«Η ΕΥΔΑΠ ανήκει κατά 51% στο ελληνικό Δημόσιο και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι μετοχές της εταιρείας που είχαν καταλήξει στο Υπερταμείο το 2016, με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης επέστρεψαν στο ελληνικό Δημόσιο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην εκδήλωση της ΕΥΔΑΠ.
«Η Αττική αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα ως προς την υδροδότησή της εάν δεν πάρει δραστικά μέτρα. Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική και εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο». Πρόκειται για τη μεταφορά άνω των 200 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού με φυσική ροή (χωρίς αντλιοστάσια) από τους ποταμούς Σικελιώτη και Καρπενησίου, οι οποίοι καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών.
«Το έργο αυτό θα εξασφαλίσει ότι για τα επόμενα τριάντα χρόνια η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα υδροδότησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας «την κρίση ύδρευσης της δεκαετίας του ’90, που δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί».
Ο πρωθυπουργός είπε, ακόμα, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η διεύρυνση της ΕΥΔΑΠ πέραν της Αττικής καθώς εισέρχεται στη διαχείριση και του αρδευτικού νερού, που αποτελεί μια άλλης τάξεως πρόκληση. «Καταλήγοντας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η δέσμευση της κυβέρνησής μας αφορά στην προστασία του νερού ως του υπέρτατου δημοσίου αγαθού, αφορά επίσης στην κατηγορηματική δέσμευση ότι η ΕΥΔΑΠ θα παραμείνει δημόσια εταιρεία, καθώς και ότι οι επενδύσεις της θα διερευνήσουν όλες τις πηγές χρηματοδότησης για να εξακολουθήσουμε να έχουμε το ποιοτικότερο και το φθηνότερο νερό».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ανακοίνωσε επτά άξονες στρατηγικής δράσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν είναι η κατασκευή του έργου «Εύρητος» που προβλέπει τη μερική εκτροπή του Κρικελιώτη και του Καρπενησιώτη προς τον Εύηνο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2029.

«Το νερό είναι το ύψιστο δημόσιο αγαθό και η αδιάκοπη παροχή του αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης», είπε. «Η Αττική έχει αντιμετωπίσει ξανά περιόδους λειψυδρίας και αυτήν την περίοδο, τα αποθέματα είναι χαμηλά».
«Σήμερα, οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί, ειδικότερα στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα είναι 19η στον κόσμο σε κίνδυνο λειψυδρίας και περιλαμβάνεται στις χώρες που αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το νερό στο μέλλον», ανέφερε ο υπουργός και επισήμανε πως «μέχρι το 2021, τα αποθέματα στους ταμιευτήρες ήταν σταθερά. Από το 2022, έχουμε μείωση των αποθεμάτων, αύξηση της κατανάλωσης νερού». «Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μετά την Κύπρο το υψηλότερο υδατικό στρες στην Ευρώπη», ανέφερε. Τα υδρολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ακαδημίας Αθηνών, είναι απαισιόδοξα. Όλες οι υδρολογικές μετρήσεις δείχνουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, ανέφερε.
«Υλοποιούμε, λοιπόν, 7 άξονες στρατηγικής δράσης. Πρώτον, σχεδιασμός και υλοποίηση μεγάλων έργων αντιμετώπισης της λειψυδρίας», τόνισε.
Ο Σταύρος Παπασταύρου ανακοίνωσε το έργο «Εύρητος», που προβλέπει τη μερική εκτροπή του Κρικελιώτη και του Καρπενησιώτη προς τον Εύηνο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2029, 100 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του φράγματος του Μαραθώνα. Όπως είπε, «το έργο θα θωρακίσει την Αττική για τα επόμενα 30 χρόνια».
«Η ΕΥΔΑΠ τρέχει παράλληλα βραχυπρόθεσμες δράσεις με στόχο την άμεση θωράκιση της Αττικής», δήλωσε και πρόσθεσε πως «ωριμάζουμε μεσοπρόθεσμα και δύο έργα».
Παράλληλα, όπως ανέφερε, προβλέπεται η γεωγραφική επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. «Για πρώτη φορά ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα έχουν συνολική ευθύνη για την άρδευση στη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητάς τους». «Αποτελεί το πρώτο βήμα στο νοικοκύρεμα 750 παρόχων σε ένα κατακερματισμένο τοπίο», επισήμανε.
Όπως είπε, «αποτελεί το πρώτο βήμα στο νοικοκύρεμα 750 παρόχων σε ένα κατακερματισμένο τοπίο. Χρειάζεται όμως και θεσμική ενίσχυσή τους. Εργασιακές και μισθολογικές ευελιξίες θα ξεκλειδώσουν τη δυναμική τους. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητος ο θεσμικός εκσυγχρονισμός διατάξεων και ρυθμιστικού πλαισίου».
«Πέμπτο σημείο είναι η αναδιάρθρωση ΔΕΥΑ, ενώ έκτο σημείο, η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων των νησιών», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Παπασταύρου, συνολικά 151 έργα με π/υ άνω των 320 εκ. υλοποιούνται σε πάνω από 40 νησιά για βελτίωση ύδρευσης και αποχεύτευσης.
«Τέλος, έβδομο σημείο είναι η εξασφάλιση τεχνικής βοήθειας. Έχει εξασφαλιστεί έγκριση της ΕΕ για Τεχνική βοήθεια για την αναδιοργάνωση των υπόλοιπων παρόχων ύδρευσης», είπε ο υπουργός.
«Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΥΔΑΠ αφορά σε επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό υποδομών και υπηρεσιών. μεταξύ άλλων θα γίνει υδροδότηση της Κινέττας, ενίσχυση του τροφοδοτικού δικτύου της Δυτικής Αττικής, αύξηση της παροχής νερού στα Νότια Προάστια, μείωση διαρροών και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, στην αποχέτευση θα γίνει άλλος ένας κεντρικός αγωγός στη Λεωφόρο Βουλιαγμένη. Παράλληλα, υπάρχουν κέντρα επεξεργασίας λυμάτων στη Ραφήνα, και τον Μαραθώνα», τόνισε.
Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, έκανε μία ιστορική αναδρομή, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τον ρόλο του Ελ. Βενιζέλου, ο οποίος με τη συνεργασία της Ούλεν, δημιούργησε το πρώτο δίκτυο νερού στην πρωτεύουσα, αλλά και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στις μέρες του οποίου έγινε πράξη η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού από την ΕΥΔΑΠ.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή των πρωθυπουργών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία την κρίση της λειψυδρίας στην αρχή της δεκαετίας του 90′, αλλά και του Κώστα Σημίτη. Τέλος, υπογράμμισε τον ρόλο νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.
Απ΄ την πλευρά του ο Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, τόνισε τον ρόλο της ΕΥΔΑΠ αλλά και την αξία του ρόλου του Εύρυτου, που θα κοστίσει περί τα 500 εκατομμύρια, αλλά μηδενικό κόστος λειτουργίας. «Δε θα αφήσουμε την Αθήνα χωρίς νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίνης, ενώ έκανε λόγο για “Plan B”, με εκτεταμένα έργα αφαλατώσεων και επεσήμανε τα έργα μείωσης των διαρροών στην πρωτεύουσα, αλλά και ανάκτησης νερού. Το εμβληματικότερο όλων όπως είπε, είναι η Ψυττάλεια 3 και πρόσθεσε ότι ήδη φέτος έχουμε εξαπλασιάσει τις επενδύσεις μας με εικοσαπλάσια απορρόφηση κονδυλίων.
Χαρακτηριστική στιγμή της εκδήλωσης ήταν ο χαιρετισμός από τον “ίδιο” τον Χένρι Ούλεν, ο οποίος εμφανίστηκε στο κοινό σε 3D βίντεο, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
![Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγεί μέσω instagram το νέο καφέ του χιονοδρομικού στα Καλάβρυτα [Βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/01/mitsotakis-1-150x150.jpg)
